Blokirani serveri novosadskih službi, hakeri traže bitkoine da bi otključali vredne baze podataka

Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP "Informatika" hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme, saznaje 021.
Blokirani serveri novosadskih službi, hakeri traže bitkoine da bi otključali vredne baze podataka
Foto: Pixabay
Reč je o napadu hakera, najverovatnije iz inostranstva. Gradske kamere trenutno ne funkcionišu, a zaposlenima u gradskim službama rečeno je da ne mogu da pristupe svojim mejlovima.
 
 
Kako nezvanično saznajemo, hakerski napad prijavljen je danas policiji i odeljenju za visokotehnološki kriminal, a hakeri traže velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere. Na njima se, inače, nalaze i vredne baze podataka.
 
Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, danas pokušali da plate račun na šalterima "Informatike".
 
U "Informatici" poručuju da ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana zbog hakerskog napada, zato što se baza podataka čuva na drugoj platformi. Šta još kažu u "Informatici", čitajte OVDE.
 
Šikanja: Kriptomalver sve prisutniji prethodnih godina
 
Osnivač udruženja "eSigurnost" Jovan Šikanja kaže za 021 da je kriptomalver svaki oblik zlonamernog softvera koji kriptuje fajlove na računarima, telefonima i serverima i time ih čini neupotrebljivim za korisnika. Iako kriptomalver nije nešto novo, u prethodne 3-4 godine broj napada se, kaže on, drastično povećao. 
 
"Danas kriptomalver obično imamo priliku da vidimo u formi ransomware-a. To znači da napadač šifruje naše fajlove, a da bi ih dešifrovao, od nas traži novac. Ono što je posebno opasno kod ovakve vrste napada je činjenica da, ukoliko je sam malver napravljen kvalitetno, mogućnost da korisnik bez plaćanja naknade povrati i dešifruje podatke gotovo i da ne postoji. Vraćanje podataka iz bekapa je jedino rešenje. Ukoliko ne postoji adekvatna bekap politika, tada kompletna organizacija rizikuje da bude potpuno izbačena iz poslovanja, ponekad čak i bez mogućnosti da se vrati u pređašnje stanje", objašnjava Šikanja.
 
Na pitanje 021 kako je moglo da dođe do ovakvog hakerskog napada, on pojašnjava da je najverovatnije moglo da se desi da je neko od zaposlenih otvorio štetan mejl, mada to nije jedina mogućnost.
 
"Druga opcija je da je neko direktno napao same servere/računare, u slučaju da su bili vidljivi direktno na internetu", smatra Jovan Šikanja.
 
"Pwndlocker"?
 
Prema pisanju portala "IT klinika", ransomware o kojem bi ovde moglo da bude reč je "pwndlocker", koji je aktivan globalno i prethodno je napao gradove u SAD. Ovaj kriptomalver određuje cenu otkupnine u zavisnosti od veličine mreže, broja zaposlenih i godišnjih prihoda, a u poruci u otkupnini hakeri navode da će dekriptor čuvati mesec dana, uz mogućnost dobijanja "popusta" ukoliko se žrtva javi u roku od dva dana. Detaljnije čitajte OVDE.

Komentari 132

  • Lemi

    05.03.2020 14:56
    @dijasporac
    Sine,
    Al’ te lepo apsolvirao onaj pravi Sremac!
    Samo da je još i dodao, da se u sve razumeš, kao Marica u kriv k....
    :)))

    Nema šta, pravi si pitomac, Vučićev!

  • Прави Сремац

    05.03.2020 12:46
    @dijasporac
    Опет паметујеш?

    Ти мора да си пореклом од доњих Сремаца, који гравитирају ка БГД периферији, тако да нити си Београђан, још мање Војвођан, али зато имаш жарку жељу, да си битан, да некоме нешто претстављаш и да мудрујеш без покрића.

    Прави маргиналац.
  • Tetka Vida

    05.03.2020 09:13
    Ma, deco...
    ...zašto praviti tolike probleme? Zar ne bi bilo najbolje da Miloš Vučević Sveznadar na sednici Skupštine grada iznese predlog da se za tri meseca računi Informatike povećaju svima za 500 dinara i za tri meseca sakupićemo tih 400.000 evra. Šta nam znači ta sića? A Sveznadar će biti u milosti Aleka Prvorođenog sledećih 50 godina. Što kaže narod: "I Vučić sit i ovce na izborima"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti