Poreska poranila sa praznovanjem

Mada je zakonom o državnim i verskim praznicima precizirano da će zbog Praznika rada, koji pada u nedelju, neradni dani biti ponedeljak i utorak, 2 i 3. maj, Poreska uprava je izgleda započela prvomajsko praznovanje nešto ranije, a da o tome nije postojalo nikakvo prethodno obaveštenje.
Mada je zakonom o državnim i verskim praznicima precizirano da će zbog Praznika rada, koji pada u nedelju, neradni dani biti ponedeljak i utorak, 2 i 3. maj, Poreska uprava je izgleda započela prvomajsko praznovanje nešto ranije, a da o tome nije postojalo nikakvo prethodno obaveštenje.

Sugrađanin koji se danas uputio u novosadsku filijalu Poreske uprave, u zgradi bivšeg SDK, bio je neprijatno iznenađen, kada je zamoljen da se javi pred kraj radnog vremena službe, kako bi dobio informacije koje su mu potrebne, a umesto odgovora rečeno mu je da je radno vreme skraćeno. "Išao sam u podne Poresku kako bih regulisao dokumentaciju u vezi sa nedospelim poreskim obavezama. Trebala mi je informacija koji će inspektor, ili referent biti zadužen za moj slučaj. Rečeno mi je da se javim oko 14.30. Kada sam u dogovoreno vreme pozvao službu, ženski glas mi je preko telefona rekao da je doneta odluka da se radi kraće, do 14 sati. Pitao sam kako to da dva i po sata ranije niko nije znao za tu odluku, međutim ostao sam bez objašnjenja", kaže naš slušalac.

Radio 021 je pokušao da od nadležnih dobije objašnjenje za iznenadnu odluku o kraćem radnom vremenu, ali se niko, sem obezbeđenja, nije javljao na telefon. Uspeli smo da saznamo da je obaveštenje prosleđeno službama tek posle 12 sati i da su verovatno zbog toga pojedini građani ostali uskraćeni za ovu informaciju. Međutim, napomenuto je da niko od građana ko je došao u Poresku upravu na kraju radnog vremena nije ostao neuslužen.

Ovakvo i niz drugih "iznenađenja" koja građanima priređuju državne službe samo potvrđuju pretpostavke da bi sve bilo lakše da postoji mogućnost provere i izmirivanja poreskih obaveza "iz fotelje". Vlada Srbije je pre godinu dana otvorila Kontakt centar Poreske uprave, ali građani na taj način mogu samo da se informišu o poreskim propisima, jer ne postoji opcija za uvid u poreska zaduženja. To znači da će poreski obveznici do daljnjeg morati da ta dugovanja i dokumentaciju regulišu na šalterima. (D.B)
  • boba n

    01.05.2011 09:47
    to rade uoči svakog praznika...
    Nema ko da im stane na put i načinu na koji rade.
    Zahtevi za preknjižavanje im stoje po godinu i više dana, dok poreski obveznici zbog takvog rada snose teške posledice. Sramota je da jedno pravno lice vodi po nekoliko inspektora, jedan inspektor unosi podatke o zaduženju, drugi o uplatama, treći po podnetim zahtevima za korekcije, četvrti o stanjima na svim računima pa začas prilika da se oduzme PIB bez konsultacija da li je u toku sravnjenje stanja na kartica koja redovno nisu usaglašena jer su radili nešto što nigde nema da kamatu prvo naplaćuju od uplaćenog poreza i tako dovode poreskog obveeznika u stalna dugovanja i zaračunavanje kamate. Čist lopovluk. Kako to u privredi ne može da se na taj način raedi?
    Kad će početi da se obračunava PDV NA NAPLAĆENE IZNOSE POTRAŽIVANJA A NE DA PRIVREDA NJIMA OBEZBEDJUJE SREDSTVA A DA NI SAMA NIJE DOBILA NI TROŠKOVE NASTALE DA BI OBAVILA PROMET I TIME I ZA NJIH OSTVARILA PRIHOD PREKO pdv. NAJGORA DRŽAVNA SLUŽBA!!!
  • asa

    30.04.2011 19:33
    Moze im se ... radili - ne radili platu ce dobiti, a i povecanje ...
  • h1n1

    30.04.2011 15:15
    al zato
    će te tadićevim poreznicima da platite zakonsku zateznu kamatu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.