Ograničena kupovina maski u novosadskim apotekama

Kupovina zaštitnih maski biće ograničena na 10 komada po kupcu u novosadskim apotekama, kako bi se obezbedilo da što više građana može da dođe do njih.
Ograničena kupovina maski u novosadskim apotekama
Foto: 021.rs
Ovo je jedna od mera koje je danas usvojio gradski krizni štab, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
 
Obdaništa, škole, sportski i kulturni centri, dnevni centri i klubovi za stara lica su zatvoreni, polasci autobusa GSP su redukovani, a radno vreme ugostiteljskih objekata je ograničeno, rekao je Vučević.
 
Autobusi GSP će biti dezinfikovani, vozači moraju da nose maske i zaštitne rukavice, a zaštitne mere odnose se i na taksiste.
 
Ugostiteljski objekti rade od osam do 20 časova, sa ograničenim prisustvom do 50 osoba u objektu. "Mogući su i novi parametri ograničenja, ne samo po broju prisutnih gostiju, već i po prostornim parametrima, po međusobnoj udaljenosti gostiju. Obaveza je svih objekata da obezbede neophodne sanitarne uslove. Nismo ograničili radno vreme za objekte koji se bave dostavom, s tim da radnici na dostavi moraju da nose zaštitnu opremu", poručio je Vučević.
 
Izdat je nalog "Čistoći", "Zelenilu", "Putu" i "Stanu" da pojačaju rad na terenu, kako bi se održala javna higijena. "Čistoća će morati da skine poklopce sa podzemnih kontejnera da građani ne bi dolazili u kontakt s njima", naveo je Vučević.
 
U toku dana je doneta odluka da se zatvore sve šalter sale jer, kako je rekao Vučević, bilo je vidljivo da su penzioneri pohrlili u njih.
 
"Polako, izmirićete obaveze kad se sve vrati u normalu, nećete trpeti, neće biti negativnih posledica. Ovo važi za Informatiku, Poresku upravu, gradske uprave generalno. Mnogo je bitnije da, ako ste penzioneri, ostanete kod kuće. Imamo dva kol centra - jedan za savete i pitanja, tu rade dežurni lekari doma zdravlja, a jutros smo uspostavili i volonterski kol centar, gde najstariji mogu da se jave i traže pomoć ukoliko im je potrebna dostava namirnica, lekova, da neko ode u kupovinu umesto njih. Imamo dovoljno volontera i saradnju sa Crvenim krstom", poručio je gradonačelnik Novog Sada i dodao da prvi kol centar funkcioniše od osam do 22 časa.
 
Podsetio je na odluku koja važi za sve javne službe, a glasi da sve majke koje imaju decu uzrasta do 12 godina rade od kuće, kao i svi stariji od 65 godina, a formirano je i telo na čelu sa Vučevićem na nivou lokala koje će svakodnevno zasedati i pratiti primenu mera.
 
"Zaustavljena su sva utuženja i izvršenja, neće vam niko obračunavati kamatu, zato ostanite kod kuće. I nisu uvedene ove mere da bi deca sedela po kafićima i igrala se na igralištima, već da se ne bi širio virus. Molim vas da poštujemo odluke države i gradskih organa - ne mogu da isključim da se neće doneti i teže odluke ukoliko se ove ne budu poštovale", rekao je Vučević.
 
Nemojte panično da kupujete brašno
 
"Nemojte da kupujete po sto hiljada tona brašna i šećera. Jedete li samo brašni i šećer, šta radite sa tim? Ne idu gladne godine. Imamo dovoljno namirnica, marketi su snabdeveni, ja razumem strah, ali ne razumem paniku i haos - Srbija proizvodi više hrane nego što može da potroši, mi ne možemo da imamo problem sa hranom", poručio je gradonačelnik.
 
Dodao je da će pijace raditi pod restriktivnim režimom, sa posebnim merama kontrole i higijene, a tržni centri rade s ograničenim radnim vremenom.
 
"Nismo ograničili rad apoteka, pekara, prodavnica i dostava", rekao je Vučević i podsetio da će od sutra ujutru stupiti na snagu mera novčane kazne od 150.000 dinara za kršenje karantina, mere koju je usvojila Vlada Srbije.
 
"Takođe, ljudi koji su bili u Milanu ili u drugim gradovima treba odmah da daju podatke, a ne da kriju gde su bili. Nema trenutno zabrane kretanja, ali je apel da se minimalno krećete, naročito ako ste penzioneri", dodao je gradonačelnik.
  • @Budisava

    18.03.2020 18:51
    Zanima nas
    “Ako nekog zanima, napisacu i gde gospodin prodaje svoje proizvode iz baste nalivene svojim govnima da ne biste posle mozgali odakle vam E. coli zaraza.”

    Zanima nas i zato molimo Vas, gde dotični godpodin prodaje te svoje E. coli proizvode?
  • stevica

    18.03.2020 10:30
    Rad od kuce
    Ja jos uvek pokusavam da shvatim izjavu premijerke koja kaze da ne poznaje ni dve osobe koje se bave proizvodnom delatnoscu, a ne mogu da rade od kuce. Da li je premijerki neko objasnio sta je proizvodna delatnost? Da li to znaci da ce radnici da pune koka kolu od kuce, mese hleb, kolju gice za kobaje i sklapaju Fiat automobile? Velika vecina radnika nema mogucnost rada od kuce, osim programera i onih ciji je posao vezan za rad na racunaru (i to pod pretpostavkom da koriste lap top).
  • Mitar

    17.03.2020 22:05
    Kakvo svetsko lupetanje!!! Kad jednom ovo prođe, posle svega, ovoj vlasti treba lupiti ozbiljan policijski čas. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog ograničenja kupovine maski kojih NEMA!!!! Nadam se da građani Srbije posle svega neće imati pamćenje amebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti