FOTO: Poštari i šalteri u poštama rade, preduzete mere zaštite "nisu dovoljne"

Šalteri Pošte Srbije i poštari u Novom Sadu i u državi rade po standardnom radnom vremenu uprkos proglašenju vanrednog stanja.
FOTO: Poštari i šalteri u poštama rade, preduzete mere zaštite "nisu dovoljne"
Foto: 021.rs
Na ulazu u prostorije Pošte u Novom Sadu može se pročitati da se u šalter salama ograničava broj korisnika na broj aktivnih šaltera. Od korisnika se traži da unutar pošte drže odstojanje od najmanje jednog metra, a da, u slučaju gužve sačekaju na otvorenom pridržavajući se preporučene udaljenosti. 
 
Kako se uverio reporter 021 na terenu, radnici na šalterima i poštari ne nose maske i rukavice, a kako tvrde zaposleni, preduzeće im nije obezbedilo neophodnu zaštitnu opremu.
 
"U principu, neki od nas su dobili gumene rukavice za pranje sudova kao zaštitu i glicerinski sapun. Te rukavice su nepraktične, a nemamo ni adekvatno dezinfekciono sredstvo", kaže izvor 021 iz Pošte. 
 
 
Kako navodi, ukoliko im sutra ne budu obezbeđena adekvatna zaštitna i dezinfekciona sredstva, oni neće obavljati svoje redovne dužnosti.
 
"Ako nam obezbede maske i rukavice, nije problem, niko ne želi da odbije da radi", poručuje izvor 021 i kaže da su neki od zaposlenih na šalteru koji su uspeli da pronađu zaštitnu opremu u apotekama od svog novca kupili, ali da svako većina njih nema zaštitu. 
 
Inače, Sindikat PTT Srbije je u nedelju, 15. marta, objavio da traži dodatne mere zaštite tokom obavljanja poslova u direktnom kontaktu sa stanovništvom kako bi se zaštitili od virusa korona. U Beogradu su sindikalci pošte u centru samoinicijativno obišli veće dostavne pošte i podelili sredstva za higijenu i dezinfekciju koja su sami nabavili za zaposlene ove radne jedinice. 
 
"Čujemo u vestima da se zatvaraju šalteri republičkih službi kao i službi lokalnih samouprava, a u našim poštama ni danas radnici na šalterima nemaju rukavice ni sredstva za dezinfekciju", napisali su sindikalci na svom sajtu.
 
I Sindikat Solidarnost Pošte Srbije na svom Fejsbuk profilu napisao je da su se dopisom obratili Funkciji za bezbednost za zdravlje na radu, gde su im predočili da preduzete mere nisu dovoljne za eventualno sprečavanje zaraze od virusa korona. 
 
 
Podsetimo, zbog epidemije virusa korona zatvoreni su svi šalteri u nadležnosti Grada Novog Sada, uključujući i JKP "Informatiku" i Poresku upravu, a ne rade ni šalteri MUP-a za izdavanje dokumenata. 
  • @NS

    17.03.2020 21:53
    Za brojanje novca sve poste imaju brojace... to sto su tetke navikle da zapljunu pa krenu rucnu je neki drugi problem (nevezano za virus, osim mozda mozga)
  • @postari "rade"

    17.03.2020 19:57
    Pa ako si na poslu kako da ti dostavi, a ako sedis besposlen kod kuce, taman ti godi setnja do poste, a njemu pomognes.
  • mm

    17.03.2020 19:11
    neradnici
    samo kukaju..neka rade sta im fali da zarade platu...juce one sede piju kafu..ako nesto pitas ujedaju...ako im ne valja neka napuste...teski neradnici u posti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti