Vučević o privatnim vrtićima: Ne može da se naplaćuje puna cena ako deca ne borave u vrtiću

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za 021.rs da privatni vrtići ne mogu da traže od roditelja da plate punu cenu za ovu uslugu, jer deca ne borave u vrtićima tokom pandemije.
Vučević o privatnim vrtićima: Ne može da se naplaćuje puna cena ako deca ne borave u vrtiću
Foto: 021.rs
Pojedini privatni vrtići u Novom Sadu traže od roditelja da plate za njihove usluge, iako deca odlukom Vlade Srbije ne mogu da idu u vrtiće.
 
Tako je jedan vrtić odlučio da će u martu od roditelja naplatiti uslugu za 10 obračunatih dana, a da će svaki dalji mesec, dok traje vanredno stanje, počevši od aprila, naplaćivati kao da su deca u vrtić išla 22 dana, odnosno svaki radni dan tokom meseca.
 
Vrtići su se pozvali na to da ugovorom između roditelja i ustanove nije preciziran obračun u ovakvim situacijama, ukazujući na to da mogu decu da ispišu iz ustanove ukoliko ne žele da plaćaju uslugu koju, praktično, ne bi koristili u slučaju da se vanredno stanje nastavi, poručujući i to da bi u slučaju većeg ispisa dece deo radnika morali da proglase tehnološkim viškom.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručuje privatnim vrtićima da se "ne igraju sa tim" da roditeljima naplaćuju punu cenu za uslugu koju ne bi pružili.
 
"Ne vidim kako može da se naplaćuje puna cena, ako deca ne borave u vrtiću. Nije mi jasno šta se fakturiše tačno, odnosno šta naplaćuju od roditelja. Želim da skrenem pažnju svim vlasnicima privatnih vrtića da se ne igraju sa time, da budu solidarni i da ne kažnjavaju sada roditelje čija deca ne mogu da idu u vrtiće, tako što im naplaćuju punu cenu. Ako treba da se grad uključi u tu problematiku, uključićemo se, ali niko nije rekao da naplaćuju cenu vrtića za vreme perioda kada deca ne borave u vrtiću", navodi Vučević za 021.rs.
 
On je naveo i to da vlasnici privatnih vrtića moraju da računaju na to da je "grad uložio velike napore pre pet godina kada je doneo odluku o subvencionisanju privatnih vrtića".
 
"Samo nemoj da predstavljaju to (naplaćivanje pune cene) kao rezervaciju i čuvanje nekih mesta. Moraju da računaju na to da je grad uložio velike napore pre pet godina kada je doneo odluku o subvencionisanju privatnih vrtića. Mi smo isplatili dobar deo posla i olakšali porodicama čija deca idu u privatne vrtiće. Nemojte da sada ove trenutke koristimo za ne znam kakve odnose", zaključio je Vučević u izjavi za 021.
 
Podsetimo, odlukom Vlade Srbije da se uvede vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, zabranjen je rad svih državnih i privatnih vrtića. Tom prilikom, Vlada Srbije je apelovala na poslodavce da se ponašaju i odgovorno i imaju razumevanje za zaposlene čija deca ne prestaju da idu u vrtiće, a nadležni su apelovali da se roditeljima omogući rad od kuće ili da ostanu u svojim domovima kako bi pazili na najmlađe.
 
Deca u škole i vrtiće ne idu od ponedeljka, 16. marta.
  • Lela

    03.11.2020 14:33
    Pozitivno na Covid-19
    A sta se desava kada dete nece ici u vrtic jer je pozitivno na Covid, odnosno pozitivni su svi ukucani, pa dete mora u izolaciju, u kojoj ce najverovatnije i samo biti pozitivno?
    Da li se i tada placa ugovorena cena (umanjena za slučaj kada dete ne ide ceo mesec) ili..?
  • Danijela

    09.06.2020 11:14
    Molim was objasni te mi dete ne ide u wrtic jos od wanrednog stanja i oni meni sad salju poruku da ja treba da platim za jun mesec...kako ?
  • jucaduca

    10.04.2020 21:34
    plaćanje privatnih vrtića
    nije mi jasno kako niko ne shvata nekoliko stvari:
    1. ne postoje više javna preduzeća sem državne uprave, epsa i komunalnih preduzeća
    2. privatnici i svi zaposleni porezima pune budžet
    3. iz tog budžeza se svakog meseca isplaćuju zakupi, struja, grejanje, plate. doprinosi, oprema, sredstva hrana i sve ostalo za državne vrtiće
    4. kroz roditeljske uplate to plaćaju vlasnici privatnih vrtića
    5. Zašto mislite da deca koja idu u privatni vrtić ne treba da se finsnsiraju iz istog budžeta?
    6.Vi plaćate delimično i boravak dece u državnim vrtićima, , znači DVA puta se izdvaja od vaših primanja novac za istu delatnost.
    7. U svetu su to rešili vrlo jednostavno: država plaća podjednako za svako dete, roditelj bira gde ide. Na taj način ravnopravna sva deca, rasterećeni državni vrtići......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.