Dom zdravlja "Novi Sad" počinje testiranja građana na virus korona

Dom zdravlja "Novi Sad" od danas, 27. marta počinje testiranja građana na Covid-19.
Dom zdravlja "Novi Sad" počinje testiranja građana na virus korona
Foto: 021.rs
Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat je naveo da je nekoliko zaposlenih iz dve ambulante za respiratorne infekcije za odrasle i jedne za decu prethodnih dana na Institutu za javno zdravlje Vojvodine bilo na obuci uzimanja brisa u slučaju sumnje na Covid-19.
 
"Znatno će se proširiti broj onih koji će biti testirani na novi virus korona. Naravno, ne treba građani sada da porhle u ambulante za respiratorne infekcije Doma zdravlja, jer će se testirati samo one osobe koje su pre bile proglašavane za sumnjive ili vrlo verovatno zaraženim, tako da će baza pacijenta koja će biti testirana biti znatno šira", naveo je Bojat za Prvu TV.
 
Podsetimo da nisu jasni podaci o tome koliko trenutno ima zaraženih u Novom Sadu, jer državni organi kada navode brojeve često u to ubrajaju one koji se leče u Kliničkom centru Vojvodine i one koji su u samoizolaciji. Podaci za Novi Sad kreću se od devetoro do 22 zaraženih, od kojih je deo u bolnici, a drugi u samoizolaciji. 
 
Takođe, nisu poznati ni podaci o ljudima u samoizolaciji, mada je pre nekoliko dana bilo inforamcija iz pokrajinske vlasti da se u celoj Vojvodini više od 5.500 ljudi nalazi pod nadzorom, od čega se verovatno deo nalazi u Novom Sadu kao najvećem naseljenom mestu u Pokrajini. Prema podacima objavljenim na sajtu covid19.data.gov.rs, broj Novosađana u samoizolaciji je 1.727.
  • Novosadjanin

    27.03.2020 20:06
    Ozbiljno je jako
    Svaka čast za DZNS, zaista se ipak kao ustanova vrhunski nosi sa situacijom. I odmah se reaguje. To je ipak primarna zdravstvena zaštita i prva je na udaru. Uozbiljite se ljudi, sada kada se testira biće mnogo veća cifra.
  • Jelena

    27.03.2020 18:36
    @Ajde de i drugima
    P.S. Ona nije bila u zaraženom području, ali jeste bila u kontaktu sa osobama koje jesu dolazile iz zaraženih područja.
    Možda u tom grmu leži zec?
  • Jelena

    27.03.2020 18:18
    @Ajde de
    Ako ne veruješ, onda postoje snimljeni telefonski razgovori. Bar to nije teško proveriti.
    MI prenosimo ono što su zdravstevene službe rekle pre i nakon vanrednog stanja.
    Plus, ona je u Petrovaradinu,i rečeno joj je da je neko doveze. Pre i posle vanrednog stanja. Dakle, uvek su vrteli istu priču.
    A ako su pokušali da se obogate preko leđa bolesnih, onda nemam reči.

    Dakle, nisu dezinformacije ali jesu informacije dobijene telefonskim putem od ZS pre 8 dans, poslednji put kad je i nazvala.

    Da li se nešto promenilo ili nije, videćemo.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti