Novosadska IT kompanija pomaže preduzećima da organizuju rad od kuće

Novosadska IT kompanija "Positive" pruža besplatno savetovanje i procenu potreba za nastavak onlajn poslova za sve privrednike.
Od početka krize sa virusom korona apeluje se na privrednike da pokušaju da proces poslovanja prilagode novonastalim uslovima. Umesto pasivnosti, novosadska IT firma "Positive" smatra da je ključno reagovanje u pravom trenutku, zbog čega kao jedan od vidova borbe za očuvanje ekonomije i zdravlja ljudi, vidi stvaranje mogućnosti da se poslovanje nastavi u onlajn sferi. 
 
Kako bi u tome uspeli, svi zainteresovani privrednici mogu da im se jave na mejl: remotework@positive.rs, gde će dobiti potrebne savete.
 
U Vojvođanskom IKT klasteru navode da će u vanrednim okolnostima svaki privrednik koji uspe da održi određene delove svog poslovanja pozitivno uticati na sledećeg privrednog subjekta i tako pomoći "lančanu reakciju" osnovnih poslovnih procesa, koja bi mogla da održi privatni sektor i pomogne održanju privrede na nacionalnom nivou. "Positive" pokušava da doprinese stabilnosti po načelu "ja radim - ti radiš, točak ekonomije ne sme stati".
 
"Positive" je već organizovao rad od kuće, a izvršni direktor ove kompanije Darko, koji radni prostor deli sa suprugom koja radi od kuće, te sa ćerkom kojoj je stan zabavni park, a bostonski terijer ima svoje zahteve, kaže da je tokom rada iz svog doma shvatio da su IT alati, aplikacije i dobro komunikacija sa kolegama postali najvredniji resursi kompanije.
 
"Na kraju se svelo na to da se sve vrti u krug. Nije dovoljno da samo mi imamo dobru onlajn organizaciju unutar firme, ako ostali klijenti nisu uspeli da se snađu u onlajn poslovanju. To je ujedno i jedan od razloga zašto smo se odlučili da pomognemo  drugima. Poslednje dve nedelje, svojim postojećim klijentima, ali i svim ostalim privrednicima, nudimo besplatno savetovanje za nastavak poslovanja, jer kao IT firma imamo takvu mogućnost. Sada je definitivno vreme da svi radimo zajedno", kaže Darko za 021.rs.
 
On daje i jedan praktičan savet, koji se odnosi na to da ne treba dozvoliti da promena radne atmosfere i okruženja pomeri fokus zadatih ciljeva. Neophodno je organizovati dan, napraviti "to-do" listu, vremenske odrednice i truditi se da što više podignete nivo samodiscipline.
 
U sličnim uslovima radi i direktor prodaje u ovoj kompaniji Petar. On ima nekoliko praktičnih saveta za sve one koji se po prvi put suočavaju sa radom od kuće. Petar poručuje svima da ne spavaju duže nego inače, jer to može da prouzrokuje nedostatak volje i pažnje. 
 
Takođe, važna je pauza, jer niste mašina. Kafu praktikuje pre početka posla, dok doručak obavi posle svoje bebe, a pre ili posle onlajn sastanaka. Poručuje i svima da se pripreme na mentalni udarac koji nemaju na poslu.
 
"Možda ćete čuti igranje, plač ili smeh vašeg deteta, televizora u dnevnoj sobi, miksera, usisivača itd. Ovo se na radnom mestu ne dešava i vrlo verovatno ćete primetiti opadanje produktivnosti. U tom slučaju savetujem dve opcije: pokušajte da napravite kratku pauzu sa protezanjem, velika je verovatnoća da već dugo sedite. Druga je da stavite slušalice u uši i pustite neku muziku kako biste se izolovali bar u nekoj meri", kaže Petar.
 
Rukovodilac sektora za opšte, pravne i finansijske poslove u "Positivu" Vladimir, nalazi se u specifičnoj situaciji. Radni prostor deli sa suprugom, koja takođe radi od kuće, a tu su i još tri mala dečaka. Ipak, ukazuje na to da rad od kuće ima svojih prednosti, kakav je put do posla koji traje oko pola minuta, umesto pola sata.
 
"Ne moraju da se oblače cipele i košulje, mnogo je veći fokus na posao jer ne postoji suvišna društvena interakcija koja je neminovna kada je veći broj zaposlenih na istom mestu. Na kraju, lakše se rešavaju kompleksniji zadaci gde je potrebna dublja koncentracija, barem iz mog ugla, s obzirom na struku kojom se bavim", objašnjava.
 
Mana jeste ta što ukućani treba da se naviknu da "ne svraćaju" svako malo na posao ili "zvučni efekti" tri mala sina. Međutim, i na to se s vremenom navikne, a ponekad se, kako kaže Vladimir, prišunja i posmatra ih sa stepenica dok se igraju, što mu daje dodatnu energiju da nastavi sa radom.
 
Više o radu od kuće i mogućnostima kojima "Positive" može da vam pomogne, saznajte na sajtu kompanije klikom OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti