"Ciklonizacija": Pojedini upravnici zgrada od stanara traže i po više hiljada dinara za dezinfekciju

Desetine građana Novog Sada obradilo se "Ciklonizaciji" sa žalbom da su im profesionalni upravnici tražili i po više hiljada dinara po tretmanu dezinfekcije u zgradama, navode u ovom preduzeću.
"Molimo profesionalne upravnike da se, u ovim momentima kada je sve resurse neophodno usmeriti na sprečavanje širenja epidemije, ponašaju društveno odgovorno, da pokažu solidarnost i saosećanje sa građanima. Vremena za tržišno poslovanje svakako će biti čim se izborimo sa epidemijom i vratimo u normalne poslovne okvire. Svaka dobro izvedena dezinfekcija je potencijalno spasen život nekog našeg sugrađanina, zato apelujemo da se gradskoj akciji dezinfekcije pridružite sa svim kapacitetima", navode u "Ciklonizaciji".
 
U ovom preduzeću takođe navode da ih je posebno zabrinulo to što građani tvrde da su od zaposlenih u preduzećima koja se bave poslovima profesionalnih upravnika dobili tvrdnje da jedan tretman dezinfekcije koju izvode štiti njihovu zgradu sedam dana.
 
"Reč je o izuzetno opasnoj dezinformaciji. Ne postoji tretman dezinfekcije koji ima dejstvo duže od nekoliko sati, i to pod uslovom da u prostor niko ne ulazi. Tretman dezinfekcije funkcioniše tako što preparat ubija viruse, bakterije i gljivice koje se nalaze na tretiranim površinama, a dejstvo se produžava tek onoliko dok se stvoreni film ne naruši ili dok aktivna materija ne ispari. U idealnim slučajevima, to je nekoliko sati i zato je tretmane potrebno ponavljati što češće. Obećavanje stanarima da tretman ima efekat sedam dana je izuzetno neodgovorno i potencijalno opasno, jer kod stanara može stvoriti lažnu sliku da su zaštićeni. To može dovesti do smanjene opreznosti i slabijeg poštovanja higijenskih mera, te, posledično, do prenošenja virusa i širenja epidemije", navode u "Ciklonizaciji".
 
Takođe pozivaju upravnike da dobro prouče upuststva preparata koje koriste, da postupaju odgovorno po pitanju koncentracija i mera tokom tretmana, kao ida stanarima daju tačne i proverene informacije.
 
Podsetimo da se tretmani izvode tako što operativci "Ciklonizacije" idu od ulaza do ulaza po svim delovima grada - od centra prema obodima. Dezinfikuju se ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi... Kada se završi dezinfekcija jednog kruga, ponovo počinje drugi po istom sistemu. Ova mera će biti na snazi dokle god bude bilo potrebe.
 
Ne dezinfikuju se cele zgrade, već samo prizemlje, ulaz i lift, kao najfrekventnija mesta. 
 
Profesionalni upravnici se pozivaju da se priključe kako bi se ova akcija dodatno ubrzala. Na upravnike zgrada se takođe apeluje da se ne oslanjaju samo na mere dezinfekcije koje sprovodi Grad, već da paralelno organizuju pojačano održavanje higijene i dezinfekciju u zajedničkim prostorijama.
  • JaDetelinarac

    30.03.2020 19:01
    Ne izmisljajte, na Detelinari su vec 2 puta bili, nista se nije placalo, dodji isprskaju i to je to. Ne mlatite praznu slamu nego sedite kuci i uzivajte, budite pametni!
  • Zastavnik inžinjerac

    30.03.2020 14:34
    Jel napišu farbom "МИН НЕТ"?
  • Miroslav Stojkov

    30.03.2020 12:53
    Stari predsednik
    Moram da pohvalim jkp "Stan", dva puta su bili kod nas da dezinfikuje zgradu a, spremačica dolaze dva puta nedeljno da odnesu djubre i počiste, majstori su dolazili da zamene sijalice i hidrofor da nam uključe.. Hvallla Vam ovako i na ovaj način, pošto ne mogu napolje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti