Osam godina od tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast"

Šestoro mladih je poginulo, a više ljudi je povređeno u požaru koji je pre osam godina, 1. aprila, izbio u diskoteci "Kontrast".
Osam godina od tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast"
Foto: 021.rs
Neispravne elektroinstalacije dovele su do izbijanja požara oko dva sata nakon ponoći, a objekat je imao samo jedan izlaz.
 
Gosti diskoteke ugušili su se u dimu, pokušavajući da izađu iz zapaljene diskoteke. Većina se ugušila u toaletu koji se nalazio na spratu. 
 
Tog 1. aprila su poginuli: Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).
 
Za njihovu smrt su osuđeni vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Oni su svoje kazne mahom već odslužili. 
 
Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine i, nakon izdržane dve trećine kazne, pušten je na slobodu.
 
Sudilo se i trojici inspektora protivpožarne zaštite, načelnici Turističke inspekcije Radoslavi Rončević i građevinskom inspektoru Veselinu Kercu. Međutim, njima se sudilo za krivično delo zloupotrebe službenog položaja - za koje su i oslobođeni, a porodice preminulih godinama tvrde da im se sudilo za pogrešno krivično delo. Naime, kako kažu, delo koje njih zahvata je nesavestan rad.
 
Grad Novi Sad podigao je spomen-obeležje poginulima pored izgorele diskoteke, a u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.
  • JustinaNS

    01.04.2020 15:39
    Nikad više isto
    Mnogo sam žalosna jer je ova tuga zaboravljena. I Laundž i gardisti. Toliko zaludnih smrti divnih mladih ljudi. A samo JEDAN komentar. Kad korona prodje, ne želim nikome da pomažem, sem deci, beskućnicima, kucama i macama.Hoću nazad moj Novi Sad.
  • Gramzi - Bagins

    01.04.2020 14:37
    Meni ni dan-danas nije jasno zasto je, uopste, sudjeno vlasniku diskoteke Alojzu Ganicu i elektricaru Miroslavu Papugi (cinjenicu da su prestrogo osudjeni da i ne pominjem). Vlasnik diskoteke je istu izdao u zakup Slavisi Stanisicu i Dejanu Ratkovicu i time se njegova uloga u tome zavrsila. Sta su oni dalje u tom prostoru radili je iskljucivo njihova stvar, on sa tim nikakve veze nije imao niti ga je to trebalo interesovati. Sto se tice elektricara, on je samo uradio onako kako su mu gazde rekli, i, da je umesto njega tu bio neki drugi majstor, i taj bi to isto uradio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti