Vrhunski školski digitalni servisi u novosadskoj E-Gimnaziji

Svaki vid nastave bolji je od situacije da škole u Srbiji nemaju nikakav vid nastave za svoje učenike.
Školska ustanova E-Gimnazija iz Novog Sada je od svog osnivanja 2008. godine registrovana kao elektronska gimnazija i vrlo uspešno je trenutno organizovala svoj digitalni koncept rada, odmah od odluke Vlade Srbije da se zatvori rad svih škola u zemlji. Direktor ustanove Nebojša Jovanović objašnjava kako.
 
Na koji način se uspešno sprovodi onlajn nastava?
 
Na prvom mestu, svaki profesor i učenik su od škole dobili vrhunske zaštitne maske za privatnu upotrebu u momentu kada ih nigde nije bilo u prodaji. Nakon proglašene epidemije, na sajtu škole je objavljen specijalan dodatak sa adresarom svih važnih institucija i informacija u vezi sa epidemijom. Taj adresar nalazi se OVDE i može da bude od koristi svakom građaninu u potrazi za informacijama.
 
U E-gimnaziji prilikom upisa, svaki učenik na poklon dobija laptop računar, ima školsku email adresu, pristup školskom cloud sistemu od osam terabajta, postoji sms i viber obaveštavanje za učenike i roditelje i druge korisne usluge.
 
Prema rečima vlasnika škole Nebojše Jovanovića, digitalni rad škole je originalan u pogledu primene sopstvenih i tuđih digitalnih rešenja i platformi. U primeni su Email, Viber i Cloud za direktnu komunikaciju i razmenu nastavnih sadržaja između profesora i učenika. 
 
"Mora se naglasiti da je većina škola u Srbiji organizovala rad kroz Viber grupe, što i nije po školskim standardima, u smislu privatne i javne komunikacije. Iz tog razloga, E-Gimnazija je prednost dala Viber zajednicama (umesto grupama) koje su manje privatne i mnogo funkcionalnije za školski rad. Tu su i konferencijske i video platforme: Google Classroom, Zoom, Moodle, Teams ... Škola je organizovala i službene profile na Instagramu, gde se kroz live emitovanje učenicima može predstaviti neki sadržaj, a poznato je da većina učenika ima svoje profile na Instagramu", pojašnjava Jovanović.
 
Inače, školski sopstveni Cloud sistem poseduje sistem hard-diskova kapaciteta do 16 terabajta, koji se nalaze u školskom objektu, na internet linku brzine od čak 3 Gbit/sec. 
 
Jovanović naglašava da je E-Gimnazija od svog osnivanja - i sa razlogom, maksimalno ulagala u najskuplju tehničku opremu koja je uvek bila u službi nastave. 
 
"Profesorima smo preporučili i sve nacionalne servise i alate koje preporučuje Ministarstvo prosvete. Koncept celokupne elektronske nastave E-Gimnazije sistem je na kojem mogu pozavideti i mnogo veće školske ustanove, pa čak i fakulteti. Osim digitalnog načina rada, E-Gimnazija uspešno pruža tehničku podršku celom kolektivu, učenicima i roditeljima i to tako što smo u vanrednom stanju zaposlili i organizovali novu IT službu sa informatičkim stručnjacima koji dežuraju uz računare i telefone i na usluzi su da pomognu i savetuju kako eventualni tehnički problemi da se reše", navodi direktor E-Gimnazije.
 
 
Prema učenicima funkcioniše i nastava odeljenskog starešine, pružene su informacije za psihološku podršku, kolektivu za sednice nastavničkog veća, dopunsku nastavu za učenike, savetovanje, konsultacije za vanredne učenike i sportiste, ispitivanje, testiranje, ocenjivanje .. Usvojeni su posebni protokoli i standardi za vrednovanje postignuća učenika da bi se uspešno, objektivno i kvalitetno vrednovao rad svih učenika za ovo polugodište, pojašnjava naš sagovornik.
 
Osim obaveznog dela nastave, škola je omogućila svim učenicima i digitalni koncept za učenje izbornih stranih jezika, za informatičke predmete i za programiranje, po čemu je poznata i u klasičnom radu.
 
Sa maturantima se posebno radi na pripremama za polaganje maturskih ispita i odbranu maturskih radova, kaže Jovanović. 
 
"Svi imaju svoje mentore i uspešno komuniciraju. Odbrane maturskih radova će biti organizovane kroz video-konferencije između učenika i stručnih komisija. Objavljene su i informacije za pomoć malim maturantima iz osnovnih škola, kako da se pripreme za polaganje male mature. Bitno nam je da napomenemo - E-Gimnazija nije otpustila nijednog zaposlenog i za sada uz velike napore kolektiva uspešno sprovodi sve aktivnosti, prati školski kalendar, nastavne jedinice i sve druge pedagoške aktivnosti. Bitno je da smo svi zdravi i da postoji volja da se uči kroz digitalne inovacije. Koliko smo uspešni u elektronskim prosvetnim trendovima pokazaće svi naši učenici u daljem školovanju", kaže Jovanović za 021.
 
Većina školskih ustanova se orijentisala samo na redovne online školske aktivnosti u vidu nastave, zadataka, predavanja i ocenjivanja. E-Gimnazija je profesorima, roditeljima i učenicima ponudila skup raznih digitalnih servisa, usluga vezanih za životne aktivnosti u vanrednom stanju, za relaksaciju, zabavu, dodatno učenje i ostale nastavne i vannastavne aktivnosti. Taj adresar se može naći OVDE.
 
Osim redovnih školskih aktivnosti, ono što brine sve direktore škola je kako će se vršiti upis novih učenika za narednu školsku godinu. E-Gimnazija je još u januaru objavila model elektronskog predupisa učenika za školsku 2020/2021. putem koga svaki roditelj/učenik može jednostavnim putem već sada obaviti jednostavan predupis učenika iz svog doma.
 
Nebojša Jovanović za novu školsku godinu u razgovoru za 021 najavljuje po jedno novo e-odeljenje u svakoj generaciji, a koja će na zahtev roditelja imati kompletnu nastavu od kuće uz još savremenije metode, pristup, provere znanja i maksimalnu pripremu svojih učenika za dalji akademski život.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti