VIDEO: Dvadeset godina od požara na Radničkom, još stoji samo kostur zgrade

Zgrada Radničkog univerziteta izgorela je pre 20 godina u velikom požaru koji se dogodio 6. aprila.
VIDEO: Dvadeset godina od požara na Radničkom, još stoji samo kostur zgrade
Foto: 021.rs

U ovom požaru poginula je Milica Prostran (radnica TV Duga), koja je bila u liftu kada se požar već proširio, a više osoba je povređeno, među kojima i više zaposlenih Radija 021.

Požar je izbio nešto posle 15 časova u prostorijama TV "Duga" na dvanaestom spratu i brzo se proširio na ostale spratove, prvenstveno na poslednjem, trinaestom na kome je bio Radio 021. Vatrogascima je trebalo nekoliko sati da zaustave širenje vatre.

Dve decenije kasnije, kostur Radničkog i dalje stoji čekajući da bude srušen ili obnovljen.

Prvih godina nakon požara od novca od osiguranja urađeno je spoljno stepenište i obezbeđeni su ostaci objekta, međutim, posle je sve stalo jer lokalne vlasti nisu mogle da se odluče šta će biti sa zgradom i kako će se finansirati radovi. U vreme kada je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković došlo je i do spora sa upravom Novosadskog otvorenog univerziteta (NOU). Tada se Grad odrekao prava nad ovim objektom.

Godinama potom, posebno u predizbornim kampanjama, govorilo se o obnovi zgrade, a sa mrtve tačke se sve pomerilo tek 2018. godine kada su sadašnja gradska vlast i uprava NOU postigli dogovor da Grad Novi Sad preuzme zgradu Radničkog.

Nedavno je raspisan i neobavezujući javni poziv za potencijalne privatne partnere koji bi srušili ili obnovili zgradu, ali je ceo postupak stao prvo zbog predizborne kampanje, a potom zbog vanrednog stanja izazvanog širenjem virusa korona.

  • Novi Sad

    07.04.2020 16:48
    To samo pokazuje koliko smo u bunaru. Ne treba niko nista da prica, samo se malo proseta i osvrne oko sebe. U centru grada malo-malo pa stoji natpis “paznja od obrusavanja”, SRAMOTNO
    Jadni radnicki kako je krenulo, uskoro ce dobiti isti natpis.
  • Cale

    07.04.2020 11:11
    Ceka se Galens a moze i Aleksandar.
  • pera

    06.04.2020 20:41
    Srušiti
    Po ko zna koji put, naša vlast pokazuje i dokazuje da nije sposobna da donosi odluke niti da osmišlja projekte. O realizaciji istih i da ne pričamo.
    Naučili su da deru kožu sa leđa investitora, To im je čista i brza zarada, bez ikakve odgovornosti.
    Poučeni iskustvom pre dvadeset godina, jasno je svakom da novosadska vatrogasna služba nema adekvatnu opremu za gašenje požara na oblakoderima, no to neće sprečiti odgovorne da izdaju dozvole za izgradnju istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti