Gojković: Na bolje epidemiološko stanje u pokrajini uticao i mentalitet Vojvođana

Govoreći o tome da Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu.
Gojković: Na bolje epidemiološko stanje u pokrajini uticao i mentalitet Vojvođana
Foto: 021.rs
"To je upravo pravljeno pre 50, 100 godina zbog ovakvih stvari. To vuče korene i iz toga što je Vojvodina, odnosno Panonska nizija, bila močvara, puna malarije, puna kolere. U vreme Austrougarske tu je bila granica i uvek je tu bio neki karantin", naveo je Gojković. 
 
Takođe, kako je dodao, Vojvodina, pogotovo u odnosu na jug i istok Srbije, ima manji broj povratnika koji su bili na radu u inostranstvu.
 
"To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani malo mirniji i disciplinovaniji", ukazao je Gojković.
 
On je naveo da, sa druge strane, Vojvodina prednjači kada su u pitanju visok krvni pritisak i gojaznost, dve bolesti koje su ključne za pojavu komplikacija kod kovida-19.
  • Tanja

    09.04.2020 00:08
    Disciplina
    Tacno je da su VOJVODJANI disciplinovani u ovim momentima....
    Samo treba uzeti u obzir da se slabo okupljaju i druze i bez korone, svako ispred svoje kapije na svojoj klupi...
    Sto se sad pokazalo kao jedino ispravno!
  • need for speed

    08.04.2020 14:16
    @Rodjena NOVOSADJANKA
    Bila negde van Vojvodine? I ja sam Rođeni NOVOSAĐANIN! Ali mi ne zvuči novosadski i vojvođanski razmišljati da ne postoji ništa drugo! Ostali su prljavi i tako učeni?
  • Mark

    08.04.2020 14:11
    Vojvodina
    Vojvodina jedna jedina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti