U Novom Sadu kovid ambulanta samo za trudnice obolele od virusa korona, objavljeno kako će funkcionisati

Kovid ambulanta za trudnice obolele od virusa korona počinje da radi od danas, 8. aprila u objektu u Zmaj Ognjena Vuka.
U Novom Sadu kovid ambulanta samo za trudnice obolele od virusa korona, objavljeno kako će funkcionisati
Foto: 021.rs
Radno vreme ambulante radnim danima je od 7 do 18 časova, a subotom od 7 do 15 časova.
 
Ginekološko-akušerska ambulanta namenjena je:
 
1)  za praćenje trudnoće trudnica pozitivnih na virus korona, po redovnom kalendaru za praćenje trudnoće,
2)  u slučaju ginekoloških hitnih stanja kod žena pozitivnih na virus korona,
3)  u slučaju komplikacija kod porodilja pozitivnih na virus korona i
4)  trudnice sa sumnjom na infekciju Covid-19 (febrilnost, respiratorne tegobe, trudnice koje su bile u kontaktu sa osobama pozitivnim na Covid-19).
 
Pre nego što žena bude upućena u ovu ambulantu, potrebno je obavestiti ginekološku ekipu u objektu u Zmaj Ognjena Vuka na broj telefona 4879-570.
 
Trudnica, porodilja koja je dokazano pozitivna na virus korona, pre dolaska na kontrolni ginekološki pregled u ovu ambulantu treba da:
 
1) pozove izabranog ginekologa koji poziva Hitnu pomoć i dogovara vreme transporta žene (tel: 194 ili Službu transporta 6400-124) i
 
2) obavesti ekipu u objektu u Zmaj Ognjena Vuka na broj telefona 4879-570 o vremenu dolaska.
 
U kovid ambulanti će se po potrebi uraditi akušerski, ultrazvučni pregled, CTG pregled i zakazati kontrolni pregled, kao i sve ostale procedure po savetu lekara iz kovid ambulante.
 
Otvaranje ove ambulante najavio je direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat.
 
"S obzirom na to da postoji jedan deo trudnica koje su pozitivne na virus, danas otvaramo i ambulantu koja će biti isključivo namenjena takvim trudnicama. Da one mogu bezbedno i sigurno da obavljaju sve preglede, da se njihova trudnoća prati. Ova ambulanta imaće poseban ulaz, kako ne bi bilo mešanja sa drugim pacijentima", rekao je Bojat za Pink.
 
Novi Sad je, inače, jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima su otvorene kovid ambulante i ima ih ukupno tri.
 
"Imamo tri ambulante koje funkcionišu od prvog dana koje se bave respiratornim infekcijama. Dve ambulante za odrasle su na Novom naselju i u Zmaj Ognjena Vuka, a na Novom naselju je i jedna za decu. One imaju i rendgensku i laboratorijsku dijagnostiku, odvojene su od drugog objekta, nema mešanja ovih pacijenata sa ostalim koji dolaze u dom zdravlja zbog drugih tegoba", rekao je Bojat.
 
Radno vreme svih ambulanti, koje se bave respiratornim infekcijama i uzorkovanjem materijala, je 24 sata.
 
Odgovarajući na pitanje šta da rade pacijenti koji posle 17 časova, kada počne policijski čas i zabrana kretanja, moraju da dođu do ambulante, Bojat odgovara da takvi pacijenti mogu slobodno da dođu, odnosno da do sada nije bilo nikakvih problema.
 
"Do sada nije bilo problema. Kada su takvi pacijenti, koji su osetili simptome i krenuli u kovid ambulantu, policija kad ih zaustavi i oni kažu gde i zašto idu, policija ih poveze do ambulante", objasnio je direktor Doma zdravlja.
 
Kaže da je u kovid ambulantama angažovano 788 medicinskih sestara i tehničara i oko 500 lekara.
  • Novosadjanin

    08.04.2020 16:36
    Dom zdravlja Liman PRODAT! Veci deo.
  • Dom zdravlja

    08.04.2020 12:57
    Ambulante
    Zašto na sajtu doma zdravlja ne stoje obaveštenja o proceduri za pregled covid19 sumnjivih pacijenata i u kjim ambulantama se rade testiranja za decu odrasle i trudnice?

    Svi nešto pričaju a niko ne daje jednoznačno obaveštenja za svoj grad.
  • @bata

    08.04.2020 12:16
    To
    je SPS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti