Gojković: Ključno da od korone sačuvamo institute u Sremskoj Kamenici

Uslovi u privremenim bolnicama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu nisu idealni, niti hotelski, ali su adekvatni za zbrinjavanje pacijenata sa najblažim simptomima, poručio je novinarima danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Gojković: Ključno da od korone sačuvamo institute u Sremskoj Kamenici
Foto: 021.rs
Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član kriznog štaba Zoran Gojković dodao je da su zbrinuti pacijenti na Sajmu oni koji možda nemaju nikakve simptome, ali su potencijalno opasni jer mogu da zaraze ukućane.
 
Zbog toga je potrebno njihovo testiranje, a svi sa blažom kliničkom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje biće smešteni u privremene izolacione centre.
 
"Da li će kapaciteti tih centara biti dovoljni, videćemo. Zavisi od transmisije virusa i koliko smo imali socijalnih kontakata. Tu su i oni koji su već bili u izolaciji, to su oni  koji nemaju potvrđena dva testa, a nakon dva negativna uzastopna brisa smatraju se relativno izlečenim i onda provode 14  dana u samoizolaciji, kod kuće. U ponedeljak smo krenuli sa popunjavanjem prostora Novosadskog sajma i to za sada funkcioniše relativno dobro. Imali smo ljude koji ovaj smeštaj izbegavaju, ali tu su nadležni državni organi da po zakonu sprovode odluke kriznog štaba. Svi pacijenti na sajmu će u određenom periodu od uzorkovanja prvog brisa ući u proceduru retestiranja jer ako je neko pozitivan danas, ne znači da će mu se retestiranje raditi za dva dana. Mora da prođe sedam do 10 dana za kontrolni bris", pojasnio je Gojković.
 
On je dodao da u Vojvodini ima dovoljno testova za sve, kao i da se posebna pažnja pridaje zbrinjavanju pacijenata na kardiovaskularnim i onkološkim odeljenjima.
 
"Najbitnije nam je da sačuvamo institute u Sremskoj Kamenici, zbog prirode bolesti koje se tamo leče. Imamo posebne 'crvene zone' gde vodimo računa, ali kada vam dođe pacijent sa akutnim infarktom srca, vi nemate vremena da ga testirate i čekate - ako mu ne pružite pomoć u roku od 15 minuta, džabe vam test", rekao je Gojković.
 
On je pojasnio da je ukupno 14 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona u Vojvodini, a troje direktno iz kontakta sa pacijentima. Ostali su se, kaže on, zarazili mimo radnog kolektiva, iz kontakta sa porodicom. 
 
"Dobro je što su oni to prepoznali i nisu nastavili da rade u takvom stanju, to bi nam bio veliki problem. Imamo mimo ovih 14 radnika i troje stomatologa, jedan u izuzetno teškom stanju i lekari se već duže vreme bore za njegov život. Treba da probamo da sačuvamo svaki život, bez obzira na godine obolelih građana", rekao je sekretar.
  • mika

    08.04.2020 14:06
    P
    A vi u severnoj srpskoj pokrajini, kako te?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti