U požarima u aprilu izgorelo više od 40 hektara Fruške gore

U toku jučerašnjeg dana, 8. aprila, u večernjim časovima buknuo je požar u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka "Fruška gora" na lokalitetu "Katanske livade" nedaleko od sela Čerević.

Požar je zahvatio oko 20 hektara niskog rastinja (livado-stepsko stanište).

Požar je buknuo oko 20 časova, a ugašen je oko ponoći.

Pripadnici Čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora" i Vatrogasne bigade iz Beočina nakon četiri sata uspešno su ugasili požar koji je usled prisustva vetra pretio da se proširi. Obaveštena je policija, a Komisija utvrđuje štetu, saopštili su iz uprave Nacionalnog parka.

Zahvaljujući bliskoj saradnji Čuvarske službe NP i PU Beočin, nakon brze reakcije i izlaska na teren, istragom je utvrđeno da je uzrok požara ljudski faktor kao i da je požar podmetnut.

Po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode požari koji su se desili početkom aprila tekuće godine obuhvatili su neke od najznačajnijih stepskih i šumo- stepskih staništa u Nacionalnom parku "Fruška gora", livade kod Čerevića i Dumbova.

U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene.

Livade kod Čerevića i Dumbova su među najvažnijim staništima brojnih vrsta orhideja, među kojima se posebno ističu vrste iz roda Ophrys. Među retkim i ugroženim vrstama biljaka su i sase - Pulsatilla i kovilje – Stipa, kao drvenaste vrste, hrast medunac i crni jasen.

Osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad je priroda budna i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve. Pored toga, uništena su gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi.

Na području Nacionalnog parka "Fruška gora" uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, a što je protivno Naredbi Vlade Republike Srbije, koja je na snazi za vreme vanrednog stanja.

U periodu od 4. do 8. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka.

Iz uprave Nacionalnog parka apeluju na građane da za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji ne koriste područje protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije

  • Bi

    10.04.2020 19:30
    u 20h
    Policijski cas? 'okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije' ??????!!!!!
  • neverovatno

    10.04.2020 09:05
    kao da su Himalaji
    jako velika planina pa ne moze da se nahvata piromanijačina.
  • Aleksandar

    09.04.2020 23:03
    Radnici čuvarske sluzbe i ostali iz Nacionalnog parka Fruska gora nisu učestvovali u gašenju požara, samo su došli da slikaju i izgubili se u nepoznatom pravcu. Pozar je ugasen tek negde oko 3h posle ponoci, za cega su zaslužni Vatrogasci iz Beocina, njih nekolicina, koji su po veoma nepristupačnom terenu gasili i odbranili ovaj pozar velikih razmera na ogromnoj povrsini da se ne siri dalje u sumu i ne zahvati vikendice..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.