Svaka stambena zgrada u Novom Sadu će dobiti dezobarijeru

Grad je nabavio više od 4.000 dezobarijera koje će biti postavljene u svim ulazima stambenih zgrada na teritoriji Novog Sada, a radi sprečavanja širenja virusa korona.
Svaka stambena zgrada u Novom Sadu će dobiti dezobarijeru
Foto: Pixabay
Takođe, nabavljena je i potrebna količina sredstava za dezinfekciju, a postavljanje dezobarijera počinje već danas.
 
"Prema navodima struke, dezobarijere predstavljaju prvu liniju odbrane od ulaska zaraze u objekat, kao i njenog širenja sa objekta na objekat, a koriste se na ulazima u zatvorene prostore", navodi Grad u saopštenju.
 
Ekipe "Ciklonizacije", uz podršku radnika "Stana" i Gradskog zelenila, zadužene su za postavljanje barijera u ulazima i njihovo inicijalno punjenje dezificijensom. 
 
Ova akcija počinje danas, i prema preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije, preduzeća će raditi sa maksimalnim kapacitetom, kako bi svi ulazi barijere dobili u što kraćem roku. Pre postavljanja barijere, ekipa će dezinfikovati ulaz zgrade.
 
Za brigu o dezobarijerama i njihovo održavanje zaduženi su upravnici stambenih zajednica. U narednim danima njih će kontaktirati zaposleni u Parking servisu, Spensu i drugim gradskim preduzećima, koji će im po dogovoru dostavljati potrebne količine dezificijensa za održavanje ovih dezobarijera. Upravnici će biti u obavezi da preuzmu preparate i da ih, prema priloženom uputstvu koriste.
 
Na mestu postavljanja dezobarijere biće istaknuta i uputstva. 
 
Dezobarijera predstavlja plitku posudu sa upijajućim medijumom (sunđer) i rastvorom dezificijensa. Prema pravilima o postavljanju i korišćenju dezobarijere, prlikom ulaska/izlaska iz objekta stanari treba obućom da ugaze u dezobarijeru. Dezificijens u dezobarijeri potrebno je menjati ili dopunjavati u skladu sa frekventnošću ulazaka i izlazaka u i iz objekta. Ukoliko se dezificijens potroši ili se razvodni usled atmosferskih padavina, sunđer je potrebno odmah dopuniti.
  • Gaga

    14.04.2020 11:32
    Psi
    Ne znam zašto toliko komentara(negativnih)o kućnim ljubimcima. Imam psa(ker je za mene karakterna osobina ljudi),koji se higijenski posle izlaska napolje tretira više nego većina ljudi. Medicinska sam sestra i posle posla više mi se obraduje nego što bi neki čovek. I onaj ko nema ne zna koja je to psihoterapija. Nadam se da posle ovoga i zbog posla koji radim,neću završiti kod psihijatra. Ako mi moramo na posao i radimo pod velikim rizikom,mislim da vam je pas najmanji problem. Ostanite kući i čuvajte se.
  • Milan

    13.04.2020 23:00
    @Novosadjanin
    Znam zašto sam to rekao, ostavite svoja predavanja za nekog drugog. Kad vam u u jednom momentu lekari u skafanderima prošetaju kroz zgradu, a nemate informaciju da li je uradjena i dezinfekcija, e onda je to već problem.
  • 65+

    13.04.2020 21:32
    Više od mesec dana nisam sišao ni do prizemlja pa ne znam ni o kakvim aktivnostima ili obaveštavanjima. Od upravnika ni traga ni glasa. Za svo ovo vreme niko nas nije kontaktirao niti ponudio pomoć. Čujem da ima mnogo volontera, ali izgleda da su samo u nečijoj fantaziji. Ipak Nismo ugroženi jer nas pomažu s druge strane (nezvanične), a da smo čekali ove o kojima toliko prišaju i reklamiraju ih odavno nas više nebi bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti