Odluka u Novom Sadu: Nastavlja se finansiranje ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

Gradski štab za vanredne situacije naredio je da se u toku vanrednog stanja deci sa smetnjama u razvoju obezbede lični pratioci, čiji je status od početka krize bio neregulisan i zbog čega su deca trpela štetu.
Odluka u Novom Sadu: Nastavlja se finansiranje ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju
Foto: Pixabay
Kako se navodi u obaveštenju ŠOSO "Milan Petrović", zvaničnog "poslodavca" ličnih pratilaca u Novom Sadu, Škola se obratila Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu i pitala na koji način će se realizovati ova usluga za decu, a nakon žalbi samih pratilaca i roditelja dece sa smetnjama u razvoju.
 
Štab je u četvrtak odlučio da nastavi da finansira lične pratioce i to do 40 časova rada na nedeljnom nivou.
 
"U periodu trajanja vanrednog stanja, lični pratilac je obavezan da, u saradnji sa roditeljem/starateljem/hraniteljem, a uz koordinaciju stručnog radnika pružaoca usluge, učestvuje u definisanju aktivnosti, kao i da stručnom radniku dostavi, elektronskim putem, nedeljnu evidenciju aktivnosti. Roditelj/staratelj/hranitelj svojim potpisom na potvrdi o prisustvu ličnog pratioca potvrđuje prisustvo ličnog pratioca tokom trajanja vanrednog stanja, kao i broj ostvarenih sati u mesecu. Dostavljanje navedene dokumentacije je neophodno kako bi su utvrdio broj stvarno ostvarenih sati u periodu trajanja vanrednog stanja, kao i broj sati koje je potrebno naknadno realizovati, nakon isteka istog. U periodu trajanja vanrednog stanja uslugu može pružati samo lični pratilac koji je detetu uslugu pružao do momenta proglašenja vanrednog stanja", navodi se u obaveštenju ŠOSO "Milan Petrović".
 
U Školi apeluju da se svi pridržavaju mera zaštite i uputstava o prevenciji, naročito zbog zdravstvenog stanja dece.
 
Podsetimo, 021 je prošlog vikenda pisao o šteti koju u vanrednom stanju trpe deca sa smetnjama u razvoju. Od početka vanrednog stanja, sa uvođenjem zabrane kretanja, onlajn nastave i drugih novina, deca nisu mogla da rade sa ličnim pratiocima jer njihov položaj nije bio regulisan - nisu imali dozvole za kretanje, niti bilo kakvo učešće u vaspitnim i obrazovnim programima za decu. Time su deca gubila vreme jer bez svojih ličnih pratilaca teško mogu da vode redovan život.
 
Grad nije rešavao ovaj problem, iako postoji i opredeljena budžetska linija za isplatu ličnih pratilaca.
  • Novosadjanin

    17.04.2020 17:57
    da li je tačno?
    Da su još zimus, prepolovljeni iznosi, koje su trebali da dobijaju lični pratioci.Da pojedini roditelji,zahtevaju od pratioca i da oblači i da hrani dete...
  • Jovan

    17.04.2020 16:40
    Tek sad ova odluka?
    Pa gde ste bili prethodnih mesec dana? Na čega mislite? Samo na izbore?!
  • Novosadista

    17.04.2020 15:28
    A subvencije za privatne vrtice, racuni moraju da se plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti