Crkva u Petrovaradinu puna uprkos policijskom času

I pored policijskog časa i toga što je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, jedan broj vernika prisustvovao je danas službi u crkvi u Petrovaradinu.
Crkva u Petrovaradinu puna uprkos policijskom času
Foto: 021.rs
Policajci su se nalazili u blizini, na račvanju Preradovićeve i Reljkovićeve ulice, ali nisu reagovali.
 
Prema saznanjima 021.rs  i u Sabornoj crkvi u Novom Sadu bilo je primetno više ljudi.
 
Kako saznaje 021.rs u crkvama na Novom naselju i na Detelinari bilo je nekoliko vernika unutar i oko crkvi, ali ne u tolikom broju kao u Petrovaradinu. Primetno je i da je većina iskoristila priliku da do ove dve crkve dođe šetajući kućnog ljubimca.
 
Podsetimo da je patrijarh srpski Irinej sinoć služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save bez prisustva vernika i pozdravio je sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija.
 
"Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu", rekao je patrijarh.
 
On je u uskršnjoj poslanici naveo da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.
 
 
Ranije je Sinod SPC zatražio da se policijski čas prekine u nedelju na nekoliko sati kako bi vernici mogli da prisustvuju uskršnjoj liturgiji i pored upozorenja lekara da je jedina i najsigurnija mera sprečavanja širenja virusa izbegavanje fizičkog kontakta. 
 
Epidemilog Predrag Kon je čak naveo da ga je molba Sinoda SPC duboko pogodila i da je to bio jedan od razloga zašto je razmišljao o ostavci. Kako je rekao, molba za popuštanje mera tokom Uskrsa potpuno negira sve napore da se spreči širenje virusa korona.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon toga je rekao da će se svakako poslušati stav struke, ali da mu "ne pada na pamet" da hapsi sveštenike.
 
Ovim povodom reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković koja je ukazala na to da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana, prema Ustavu Srbije, sekularno pitanje. Posle njenog reagovanja, Eparhija bačka je saopštila da će "hramovi na Uskrs biti otvoreni", a da je "sve ostalo stvar ličnog izbora".

Komentari 260

  • Trt

    24.04.2020 09:31
    @I crkva

    Pa šta? Ima i šah svoje 'zakone', pa nisu ljudi pobrljavili da ih primenjuju u realnosti. Svoja verovanja, kakva god da su, držite za sebe, a u društvu ima da poštujete propise koji važe za sve, ili da fasujete robiju.
  • Dejane

    22.04.2020 20:00
    I crkva
    Ima svoje"zakone"....koji su isti vec vekovima....Za neke je to nesto casno jako istinski.....za neke sasvim suprotno.....Ja nisam neki vjernik...ali zar smisao hriscanstva nije vjera....ako su hriscani gubili glavu zbog vjere...a Srbi pogotovo od Kosova do Jasenovca...pa i 90tih(ista teritorija)....kako nekoga osuditi ko se pricestio po svome pravoslavnom obicaju......bez obzira na pretnju virusa.......Ja nisam...ali te ljude postivam nekako iz duse svoje....
  • Dejan

    22.04.2020 17:39
    ...
    "Vjeruj" u sta zelis gari....ali nepostovanje zakona mora biti sankcionisano i tacka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti