Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca, ponovljeno da će se vozom do Beograda stizati za 25 minuta

Vijadukt kod Čortanovaca, na delu pruge Stara Pazova - Novi Sad, skoro je završen.
Deonica Stara Pazova - Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Beograd - Novi Sad 850 miliona dolara.
 
"Ulažemo veliki novac u najmodernije projekte, kako bismo mogli da idemo vozom brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj vijadukt je već završen 93 odsto", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom današnjeg obilaska radova.
 
Istakao je da će se od centra Beograda do Novog Sada stizati za 25 minuta.
 
 
"Verujemo da ćemo sledeće godine u oktobru ići vozom od Beograda do Novog Sada", rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko. 
 
Izgradnja tunela i vijadukta "Čortanovci" deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.
 
Ruske železnice su postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosečnog vijadukta "Čortanovci". Vijadukt je dužine tri kilometra.
 
Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" je 2.242 metara, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086 metara.
 
Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.
 
Vrednost izgradnje tunela i vijadukta "Čortanovci", koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.
 
Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.
  • Nikola

    23.04.2020 08:50
    25 min?
    Ahahha kakva komedija - od centra Beograda do NS 25 minuta je nemoguće fizički. U BG stanica je Prokop - samo toliko ti treba od samog centra BG, što vodim da je trg gde je Narodno pozorište do Prokopa. plus kako kaže jedan čitalac nemamo ni vozove koji mogu da idu 200 km/h. Biće to samo upola kraće nego do sada - tj sat vremena umesto dva i kusur. I to još 2022 godine...
  • Miki

    22.04.2020 09:41
    A vodja
    nikako da nauci da pravilno nosi masku.
    Covece, i taj tvoj nos treba da je pod maskom. Ovako, kao i da je ne stavljas...
  • Ms

    21.04.2020 19:07
    Cak i da na vreme završite prugu, u šta sumnjamo poučeni iskustvom sa probijanjem rokova pri gradnji autoputa, kojim to vozovima? Poznato je da Flirt vozovi idu max 160km/h.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti