Realna plata u Srbiji na nivou plate u najsiromašnijoj opštini u Vojvodini

Prosečna plata u Srbiji u februaru nešto je niža u odnosu na januar, a vojvođanska opština Titel treći mesec zaredom beleži neobično visoke iznose zarada.
Realna plata u Srbiji na nivou plate u najsiromašnijoj opštini u Vojvodini
Foto: 021.rs
Na nivou cele Srbije je prosečna plata u februaru iznosila 58.132 dinara neto, odnosno 80.288 dinara bruto, dok je u Vojvodini prosečna zarada bila 55.312 dinara neto i 76.442 dinara sa porezima i doprinosima.
 
Novosađani drže nivo kad je reč o prosečnim platama, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. Plata je bez poreza i doprinosa u februaru bila 64.348 dinara neto, dok je bruto plata bila 88.852 dinara.
 
Kako je 021 pratio, opština Titel u Vojvodini proteklih meseci beleži neuobičajeno visoke plate - u januaru je bruto zarada bila čak 104.266 dinara, značajno veći iznos od plate u Novom Sadu. Međutim, ovi iznosi počeli su da se smanjuju, ali Titel i dalje ima višu prosečnu neto platu od Novog Sada - 64.739 neto. Zanimljivo je da je bruto plata u Titelu niža od bruto plate u Novom Sadu za oko 100 dinara.
 
Najniže plate imaju zaposleni u Baču i to 44.357 dinara neto, odnosno 61.174 dinara sa porezima i doprinosima.
 
Najniža plata u Vojvodini najbliža je realnoj zaradi koju imaju zaposleni u celoj Srbiji, a koja se naziva medijalna zarada. Naime, medijalna zarada je iznos do kog statistički zarađuje do polovine zaposlenih u Srbiji, a koji iznosi 45.106 dinara neto ili 62.183 dinara bruto.
 
Kad je reč o platama na svim nivoima administracije, ona je iznosila 71.189 dinara neto. Zaposleni u zdravstvu prosečno zarađuju 61.927 dinara, a prosvetni radnici otprilike isti iznos.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Edukator

    06.05.2020 17:39
    A pola srbije je na minimalcu od 30 000 dinara...
  • @V

    02.05.2020 19:19
    Ваши испразни километарски коментари успављују и показују да не читате пажљиво. Нико није ''опседнут'' ћопавим губавцем, већ његовом политичком заоставштином - парадржавном творевином која се простире на готово трећини српске државне територије. Запамтите добро, ваша највећа и једина нада и узданица су опортунистички радикалско-социјалистички црви без трунке осећаја за дугорочни систем и државу, једино они одржавају ту политичку цркотину. Мислим да сте и сами тога свесни дубоко у себи. То је све, нема потребе да се љутите.
  • V

    02.05.2020 08:02
    @ @V
    vidim ono za vaše pisanje pod X nadimaka izostavljate da prokomentarišete...

    Kad je neko toliko opsednut Titom, kog nema 40 godina, i za čije vladavine je ipak bilo najbolje u čitavoj Istočnoj Evropi... potpuno je jasno s kakvim opsednutim "komentatorom" imam posla.
    Ne samo da Tita nema, nego su njegovi sledbenici lično ubrzo poništili sve njegove tekovine (neke loše, ali neke bogami neosporno dobre). Tako da 2020. ko misli o Titu nije ništa drugo nego opsednut nečim čega 40 godina nema.
    Vojvodina je postojala i pre Tita i u više navrata je imala elemente državnost, pa je kao takva neukidiva.
    Postojaće još dugo dugo iz 3 ranije nabrojana razloga.

    Vaše ideje o decentralizaciji su isključivo maska za ukidanje Vojvodine, ne maštate vi o decentralizaciji kao u Mađarskoj itd.

    Mi imamo svoje specifičnosti i, što je najvažnije, već uveliko postojeći region sa tradicijom i velikim osećanjem lokal-patriotizma kod njegovih stanovnika, bez obzira na političku opredeljenost.
    Samo mali procenat auto-šovinista Vojvodinomrzaca žive u njoj, a apsurdno je ne vole, ostali je vole.

    A vi i vaši "brojni" istomišljenici, evo ukinite Vojvodinu ako možete i smete. Šta čekate? Jel vam Tito s onu stranu mrsi konce?

    Dalje rasprave sa vama su nepotrebne, ovo je stara vest koju niko više ne čita...
    Čekam da ukinete Vojvodinu, vi i vaši "brojni" istomišljenici (ako vam jelda Titov duh to dozvoli).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti