JPNP "Fruška gora": Za vreme zabrane kretanja ne koristiti izletišta

Na osnovu Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" apeluje na građane da za vreme zabrane kretanja ne koriste područje Nacionalnog parka.

Kako se navodi u saopštenju ovog javnog preduzeća, Ftuška gora je jedno od najomiljenijih izletišta koje veliki broj posetilaca posećuje za vreme prvomajskih praznika, a po evidenciji od proteklih godina, samo u jednom danu evidentira se dolazak više od 300.000 izletnika.

Uprkos trenutno aktuelnom vanrednom stanju, pripreme za izletničku sezonu otpočele su u skladu sa utvrđenim godišnjim planom aktivnosti, javljaju iz nacionalnog parka. Uređeno je više od 40 izletničkih lokaliteta.

U saopštenju se napominje da je aktivna saradnja sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja.

Dodaje se da će otkom sutrašnjeg dana čuvarska služba parka sa predstavnicima komunalnih preduzeća iz Sremske Mitrovice i Iriga kao i predstavnicima opština obići sve registrovane vikendice, pozdraviti građane koji u njima borave, podeliti ambalažu za odlaganje smeća i podsetiti ih na važnost adekvatnog odlaganja otpada kao i kontrole otvorenog plamena.

“Molimo sve posetioce da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada već odgovornim ponašanjem, na prvom mestu tako što će nakon svog boravka odložiti smeće u zatvorene kese i poneti sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima su na prostoru čitave zaštitne zone NP na raspolaganju uređena ložišta na vidljivo označenim uređenim lokalitetima”, napominju u nacionalnom parku.

Podsetimo, u proteklom mesecu bilo je nekoliko požara na području Fruške gore čiji je uzrok bio ljudski faktor. Gotovo po pravilu, požari su uvek nastajali za vreme zabrane kretanja.

Kako javljaju iz Nacionalnog parka, na 19 izletišta sproveden tretman suzbijanja krpelja:

1. Iriški venac

2. Brankovac

3. Andrevlje

4. Stražilovo

5. Kraljev izvor

6. Popovica

7. Bobelina livada

8. Borkovac

9. Ciganski logor

10. Testera

11. Popov čot

12. Zmajevac

13. Široke ledine

14. Jabuka

15. Letenka

16. Osovlje

17. Astali

18. Rohalj baze

19. Lipovača

  • Lola

    01.05.2020 12:55
    Svi na Rtanj
    E pa vreme je da se narod opameti! Eto vama Fruske gore, mi cemo svi na Rtanj jedinu boziju planinu!! Srecno vam bilo uzivaje u finansujkom obilju sto se DANAS ZARADILI od nas bednika i maloumnika!!!
  • Nemanja

    01.05.2020 01:48
    Izlet-išta
    Fala mom da nećemo koristi "izletišta", odavna stecišta sve seljane, kao i Štrand na Dunavu...
    Šuma, divljina, izolovane plaže na Dunavu, to se traži...sa više sam ljudi bio u kontaktu od kada je "zabranja grupisanja i okupljanja" nego ikad pre :(
  • haha

    30.04.2020 23:39
    A zabrana okupljanja? O tome nista...? U svakoj vikendici je bar njih petoro, sestoro...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti