Preminuo Novosađanin Aleksandar Neškov, prvak baleta Nacionalne opere Grčke

Umro je prvak baleta Aleksandar Saša Neškov, saopštila je njegova matična kuća Nacionalna opera Grčke.
Taj impresivni 50-godišnji protagonista Baleta nastupao je više od 20 godina na atinskoj sceni u nizu uloga, uvek ocenjen najboljim ocenama, objavili su danas atinski mediji. Publika ga je rano uočila zbog njegove vrhunske tehnike, izražajnosti i osećajnosti pri izvodjenju složenih uloga.
 
"Njegove kolege iz Nacionalne opere zauvek će ga pamtiti po ljubaznosti, skromnosti i jedinstvenom karakteru", piše u saopštenju teatra.
 
Novosadjanin Aleksandar Saša Neškov je balet učio u novosadskoj Baletskoj školi i zatim igrao u Srpskom narodnom pozorištu.
 
Krajem 1991. prešao je u Balet u Pečuju, u Mađarskoj, postao prvak baleta i bio gostujući igrač u Mađarskoj nacionalnoj operi u Budimpešti. Od 1996. živeo je u Atini, postao je član Baleta Nacionalne opere Grčke, a 1998. njen prvak baleta.
 
Poslednjih godina se sve više bavio pedagoškim radom: u Nacionalnoj operi Grčke bio je balet-majstor i asistent na Višoj profesionalnoj školi plesa Nacionalne opere, a predavao je i u grčkoj Državnoj školi orkestralne umetnosti.
 
U Nacionalnoj operi Grčke igrao je vodeće uloge u mnogobrojnim visoko ocenjenim baletima, medju kojima su "Kopelija", Žizela", "Don Kihot", "Krcko oraščić", "Uspavana lepotica", "Divertimento", "Zorba", "Romeo i Julija", "Evgenije Onjegin", "Labudovo jezero" i nastupao uz niz sjajnih plesača u predstavama koje su pripremali i vrhunski koreografi sveta.
 
Aleksandru Saši Neškovu je 2003. Ministarstvo kulture Grčke dodelilo Nagradu za najbolju mušku ulogu u svim žanrovima i konkurencijama te godine, a 2018. je bio laureat Nagrade "Vip poziva" Beogradskog festivala igre (BFI).
 
Pred publikom u Beogradu je nastupio 2006. godine, kada je Balet Nacionalne opere Grčke gostovao na BFI s predstavom "Kanto General" u koreografiji Reja Bare, na muziku Mikisa Teodorakisa inspirisanog stihovima Pabla Nerude.
 
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
 
  • Virus

    07.05.2020 22:54
    Bog uzima najbolje
  • Maja

    07.05.2020 14:30
    saucesce
    Svima koji su ga poznavali ili gagledali i uzivajuci u njegovoj igri iskreno saucesce
  • Natasa

    06.05.2020 22:23
    Mom drugu Sasi
    Nismo se dugo videli,ali te pamtim samo po dobrim stvarima.
    Lepo je to vreme bilo u baletskoj školi.

    Zbogom dobri Sale,neka te andjeli čuvaju i igraj sa njima jer to si radio savršeno.

    Nataša Mitrovic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti