Tokom vanrednog stanja smanjene zalihe krvi, pozivaju se dobrovoljni davaoci

Tokom vanrednog stanja smanjile su se zalihe svih krvnih grupa u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, pa se sada apeluje na građane da doniraju krv.
Tokom vanrednog stanja smanjene zalihe krvi, pozivaju se dobrovoljni davaoci
Foto: 021.rs
Zorica Bjelić iz Zavoda kaže za 021 da se ovakav pad aktivnosti očekivao tokom epidemije, ali da je zato sad potrebno raditi pojačanim kapacitetom.
 
"Sada se sve vraća u normalu, operativni programi se nastavljaju i treba nam više jedinica krvi nego što je trebalo tokom vanrednog stanja kako bismo obezbedili stabilne zalihe svih krvnih grupa i svih komponenata krvi, da realizujemo ceo program koji je bio odlagan tokom vanrednog stanja", objašnjava Bjelić.
 
Ističe da je vanredno stanje završeno, ali da preventivne mere ostaju jer je epidemija još uvek prisutna.
 
"Dobrovoljni davaoci krvi treba da znaju da moraju biti zdravi. Oni koji imaju neke respiratorne infekcije ipak bi trebalo da odlože davanje krvi. Takođe, osobe koje su se vratile sa putovanja iz zemalja u kojima ima slučajeva virusa korona, treba da sačekaju da prođe 28 dana od povratka. Kriterijum je da davalac ima od 18 do 65 godina i da bude teži od 50 kilograma. Davanje krvi mogu obavljati na svakih 16 nedelja ukoliko je reč o ženama, dok muškarci mogu da daju krv na svakih 12 nedelja", naglašava i dodaje da Zavod sarađuje sa Crvenim krstom u preduzimanju svih preventivnih mera zaštite kako bi davaoci bili potpuno bezbedni, kako u prostorijama Zavoda, tako i na terenu.
 
Građanima se preporučuje da kada dolaze u Zavod nose maske i rukavice, a ukoliko nemaju zaštitnu opremu, ona će im biti obezbeđena na ulazu.
 
Dobrovoljni davaoci krv mogu dati u prostorijama Zavoda u Hajduk Veljkovoj 9a, svakim radnim danom od 7 do 14 časova i sutra, 9. maja, u terminu od 8 do 12 časova. Mobilne ekipe zavoda prikupljaju krv svakodnevno na terenu.
  • Risto Vulović

    10.05.2020 19:17
    Radno vreme
    Konkretno u mom slučaju problem je u radnom vremenu službe za transfuziju , kao privatni preduzetnik sa radnim vremenom od 08 do 17h ne mogu dati krv kada njima odgovara . Do sada sam dao krv 24 puta i nikada nisam koristio benefite u smislu slobodnih dana i slično jer mi ne trebaju . Dok sam mogao dati krv u bolnici u Zrenjaninu mogao sam da se organizujem . Od kada je centralizovan sistem dobrovoljnog davanja jednostavno ne mogu da se uklopim . Budite dobrovoljni davaoci .
  • boky

    09.05.2020 07:11
    davaoc
    ja sam dao deset puta,i vise necu,,smarate jako sa vasim proverama,tj.kad imate viska odbijate ,kad vam je manjak onda na sva zvona trazite
  • Iren Horvat

    08.05.2020 12:28
    davaoc krvi
    gde mozemo pratiti gde i kad je mobilna ekipa ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti