Novosadski sud doneo presudu: Banka mora dužniku da vrati 2,45 miliona dinara

Doneta je prva prvostepena presuda kojom je odlučeno da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne.
Novosadski sud doneo presudu: Banka mora dužniku da vrati 2,45 miliona dinara
Foto: Pixabay
Kako navodi organizacija Efektiva, a prenosi Insajder, Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu koja se u poptunosti oslanja na stav Vrhovnog kasacionog suda iz prošle godine. Radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. 
 
"Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 dinara", navodi se u saopštenju Efektive.
 
Sud je, kako dodaju, presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.
 
"U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF", ističe Efektiva.
 
Podsetimo, u aprilu prošle godine Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. Ništavan je ugovor o kreditu i ukoliko banka pre zaključenja ugovora njegovom korisniku nije dostavila pisanu informaciju o svim rizicima i mogućim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.
 
VKS je tada sugerisao kao privremenu meru i zabranu aktiviranja hipoteke.
 
Reagujući na ovu odluku Vrhovnog suda, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest što je VKS zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, ali je i dodala da je reč o "pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka".
 
Prema tadašnjim podacima, u Srbiji je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.
 
Neposredno pre odluke Vrhovnog kasacionog suda građani sa kreditima u švajcarskim francima protestovali su ispred ovog suda u Beogradu, a neki od njih su štrajkovali i glađu tražeći da se sud izjasni da li su krediti u "švajcarcima" ništavni ili ne. 
 
Ubrzo je Skupštini Srbije dostavljen Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima kojim je predviđeno da trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude skoro 100 miliona evra (11.686.680.000 dinara).
 
Skupština Srbije je zatim usvojila Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. 
 
Fiskalni savet Vlade Srbije je tada saopštio da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji tih kredita predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, navodeći da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, uz proglašavanje bankarske prakse nezakonitom.
  • Ogledalo

    26.05.2020 13:07
    @ns ja
    Nisu toliko važni vaši očajnički potezi da ispadnete pametni podmetanjem i izmišljotinama kao kakav predškolski balavac, ono što jeste važno tačnije zabrinjavajuće je što lice vašeg, očito veoma ozbiljnog psihičkog stanja uopšte nema nameru da zatraži pomoć stručnjaka, kako zbog sebe tako i zbog svih onih koji imaju tu nesreću da sa vama dolaze u kontakt. Ne tražim da verujete meni o stanju vaše psihe, samo tražim da uzmete moje mišljenje u obzir a koje sam taksativno obrazložio i potom zatražite profesionalno mišljenje gde će stručnjak biti taj koji će vam saopštiti da li postoji potreba za korekcijama i lečenjem vašeg ponašanja. Svestan sam da u našem narodu preovladava mišljenje da je sramota posetiti psihoterapeuta i zatražiti pomoć za sebe, no ako ste već toliko hrabri da vređate, sikćete i lajete u internet komentarima skupite onda to malo hrabrosti ako je uopšte imate te zatražite stručnu pomoć i mišljenje, pa čak i ako ste u ovom trenutku uvereni da ste vi lično stručniji od lekara. Potrebno je samo da pogledate sebe u baš to ogledalo koje stalno potpisujem i u njemu vidite sebe kakav jeste, a ne kakav vi mislite da jeste.
    Želim vam puno sreće i da kao rezultat svega postanete pristojno ljudsko biće.
  • ns ja

    26.05.2020 11:25
    Sve si u pravu, ništa nemam da dodam. Ne zaboravi da uzmeš lekove, loše utiče na tebe kad preskočiš - ta tvoja dijagnoza je sigurno veoma ozbiljna i žao mi je zbog toga.
  • Ogledalo

    26.05.2020 09:44
    @ns ja
    Osećate tu potrebu jer ponovo moje komentare niste ni pročitali ni razumeli, u vašem patološkom besu i bolesnoj potrebi da drugima napakostite nesposobni ste da razmišljate racionalno. Vaše SIKTANJE I LAJANJE na nešto što niste pročitali i što ni ne razumete je isključivo vaš problem, ne moj. Sa vama se ne slažem ja, niz drugih ljudi i potom na krajnjoj instanci ni sud, te je stoga bespredmetno vaše uverenje da su svi ludi a vi jedini normalan. Razumem i da ste u uverenju da samo dužnik mora da snosi posledice a da poverilac može da radi šta god hoće. Već sam napisao da je to očekivano za svaku varvarsku državu bez zakona kojoj vi kao građanin sa varvarskim ponašanjem težite, no na vašu žalost to nije slučaj čak ni u ovako neuređenoj državi u kakvoj živimo.
    Vi niste samo drski i bezobrazni, vi ste toliko zlobni i maliciozni da ste spremni i na fizički obračun samo da nametnete svoje poremećene stavove. Sve što sam vam napisao je proizvod vašeg sopstvenog ponašanja koje je tipično za psihopate, pokazujete potpuno odsustvo empatije i tu potrebu da naudite drugima kako biste se vi osećali bolje, te zato je i potrebno da posetite stručnjaka koja se bavi poremećajima u ponašanju - psihoterapeuta. Dovoljno je da njemu ili njoj date na uvid ovo što ste ovde pisali i zatražite mišljenje, bez obzira što se toga plašite i što ste sada uvereni da ste uprkos svom nenormalnom ponašanju u potpunosti normalni. Dozvolite ipak stručnjaku da to proceni umesto što ocenjujete samog sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti