"Škaljarcu" i pomoćnicima iz Novog Sada počelo suđenje zbog falsifikovanja dokumenata

U Posebnom odeljenju novosadskog Višeg suda u petak je, uz jako obezbeđenje, održan glavni pretres protiv četvoro okrivljenih, među kojima je bio i crnogorski državaljanin M. V. (35), optužen, između ostalog, za više ubistava.
"Škaljarcu" i pomoćnicima iz Novog Sada počelo suđenje zbog falsifikovanja dokumenata
Foto: 021.rs
Kako prenosi "Dnevnik", među okrivljenima su i J. P. (40), zaposlena u Upravnim poslovima novosadske Policijske uprave, vlasnik jedne novosadske firme, N. B. (42) i crnogorski državljanin Z. M. (43). S obzirom na to da su vanredne okolnosti, javnost nije bila prisutna na ročištu. Održano je uvodno izlaganje, okrivljeni su izneli odbranu, a nastavak pretresa zakazan je za 15. i 20. jun, nezvanično saznaje ovaj novosadski list.
 
M. V. je u petak u Novi Sad dovezen maricom iz Vranja, gde je u pritvoru zbog ubistva. Кvart oko zgrade Posebnog odeljenja Višeg suda u Novom Sadu na Bulevaru oslobođenja bio je pod opsadom Žandarmerije, a M. V. je nešto posle deset sati iz vozila izveden s lisicama na rukama, ali i bukagijama na nogama.
 
Po optužnici, od početka pretprošle godine do polovine juna prošle, u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici J. P. i N. B. omogućili za nekoliko osoba M. V., Z. M. i dva N. N. lica i za još tri poznata lica (V. B., M. К., A. LJ.) pribavljanje falsifikovanih ličnih dokumenata, lične karte i pasoša s podacima drugih lica, a ne onih koja su podnela zahteve – što je krađa identiteta lica koja imaju državljanstvo, a nisu izvadila biometrijska dokumenta – radi obezbeđivanja njihovog lažnog identiteta.
 
Navodno, N. B. je obećao J. P. da će je častiti i saopštio joj podatke ljudi od kojih će se ukrasti identitet radi izrade dokumenata navedenim licima, tako što su ta lica podnela zahteve za izdavanje originalnih biometrijskih dokumenata, a J. P. je kroz sistem MUP-a izvršila proveru podataka i informacija dobijenih od N. B. 
 
Nakon što su podneli zahteve, zajedno s drugom lažnom dokumentacijom, J. P. je uticala kod svojih kolega u MUP-u da se ubrza postupak izrade dokumenata. Posle toga su M. V., Z. M. i drugi dobili lične karte i putne isprave u koje su uneti neistiniti lični podaci drugih osoba od kojih je ukraden identitet, s njihovim slikama, i koje su ta lica preuzela i koristila. Zbog navoda u vezi s fasifikovanim ispravama podneti su optužni predlozi, prenosi "Dnevnik".
 
Podsetimo, M. V. je uhapšen u Novom Sadu 12. juna prošle godine zbog falsifikovanja isprava. Policija je tada saopštila da je osumnjičeni crnogorski državljanin M. V. podneo falsifikovanu dokumentaciju sa zahtevom za izdavanje ličnih dokumenata, na osnovu kojih mu je osumnjičena Z. D. izdala ličnu kartu s fotografijom, a na ime Miloša Begovića, i primila zahtev za izdavanje putne isprave, koju mu je i izdala. 
 
Međutim, nekoliko dana kasnije, policija je saopštila da on slovi za plaćenog ubicu "škaljarskog klana" i da je osumnjičen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića 27. septembra 2017, ali i da bi mogao biti odgovoran za još tri ubistva, od kojih su dva počinjena u Crnoj Gori, a jedno u Holandiji.
 
Mediji su preneli da je reč o likvidacijama Veselina Кalezića u novembru 2018. i Mila Ilića, krajem aprila prošle godine u Podgorici. Takođe, postoje indicije da je u Amsterdamu likvidirao Gorana Tasića Gokčeta.
 
Suđenje za Cvetanovićevo ubistvo biće prvo u Srbiji na kojem je na optuženičkoj klupi osoba koja je označena kao plaćeni ubica "škaljarskog klana".
  • Cattanicorrado

    25.05.2020 08:01
    U najgorij kombinaciji dobiće narokvicu na nogu, jer svi znamo kako funkcioniše naše pravosudje. A tamo neka baba na pijaci, bigami dobre kazne dobije.....
  • Joca

    24.05.2020 07:34
    suplji zakoni
    Krivicni i drugi zakoni u nasoj zemlji su suplji kao sir. Potrebno je sve ih doraditi. Dozvoliti objavu fotografije i punog imena uhapsenog lica. Ovo do sada su politicke manipulacije. Hapse bez slike sa inicijalima pred izbore a posle toga pustanje. Taj rad placaju gradjani a rezultat je cista nula. Ako je policija lica uhvatila u delu, uhapsila i uz konsultaciju sa tuzilastvom podigla optuznicu. Kako je moguce da tuzilastvo nakon pet godina sudjenja odustane od gonjenja. Ili vi ljudu nememat pojma o poslu ili vam neko naredjuje sta i kako da radite. Recite vise ko je taj sto vama upravlja sigurni smo da znate.
  • Станко

    24.05.2020 05:53
    Ха ха коментар
    Не треба ни случајно да грађани знају имена тих разбојника. Када заврше суђење, поклонише их Милу, а њему они требају за даљи рад у Србији. А онај ко их је знао да не може рећи да се вратио криминалац. За грађане они су били на одмору.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti