Realna zarada u Srbiji niža od najniže prosečne plate u Vojvodini

Novosađani su imali ubedljivo najveće plate u celoj Vojvodini, ali i veću platu od prosečne srpske plate u martu, pokazuju sveži podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Realna zarada u Srbiji niža od najniže prosečne plate u Vojvodini
Foto: 021.rs
Prema podacima RZS, prosečna zarada Novosađana u martu je bila 69.084 dinara neto ili 94.883 u bruto iznosu.
 
Istovremeno, prosečna plata na nivou Vojvodine je 56.850 dinara neto, a na nivou Srbije 59.681 dinara neto.
 
Najniže plate u celoj Vojvodini imali su zaposleni u Srbobranu - 45.443 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Zanimljivo je da je najniža prosečna plata u Vojvodini i dalje viša od realna plate koju zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, koja se naziva medijalnom zaradom. Medijalna zarada je suma do koje zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koja, prema poslednjim analizama, iznosi 44.818 dinara neto.
 
Kad je reč o sektorima rada, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imaju plate dosta niže od zaposlenih u, recimo, državnoj administraciji ili u javnim preduzećima. Tako medicinari mesečno u proseku dobijaju 61.068 dinara neto, zaposleni u administraciji na svim nivoima 69.599 dinara, a u javnim preduzećima na svakog radnika u proseku ode 73.943 dinara neto.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • @ @+384

    27.05.2020 20:28
    eh kad se setim dana
    bez tvojih komentara
  • hmmmmm

    27.05.2020 00:45
    radnicka klaso ubogi lumpen-proleterijatu i Bogu si teska
  • Sale

    26.05.2020 17:57
    Nisu uzeli u obzir primanja na ugovor o delu, i privremeno i povremenim poslovima kojih u Novom Sadu ima na hiljade, pogotovo u upravama i javnim preduzecima. Prosek zarade je 35000 dinara i to za visoko obrazovan kadar. Vazno da su i to operezovali, a sto se krse prava radnika na nemogucnost godisnjeg odmora i bolovanja nikom nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.