Ovo su pravila i mere zaštite koje će važiti na Štrandu

Kapije Štranda otvorene su početkom maja za boravak na plaži, a sada će biti moguće i kupanje.
Ovo su pravila i mere zaštite koje će važiti na Štrandu
Foto: 021.rs
Kako je saopštilo Gradsko zelenilo, koje upravlja Štrandom, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Crveni krst - Nadležni nacionalni granski sportski savez Srbije za spasilaštvo na vodi dali su preporuke za novosadsko kupalište tokom epidemije virusa korona.
 
Preporuke su da na Štrandu budu istaknuta obaveštenja radi informisanja posetilaca o higijenskim postupcima sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati, kao i da se preko razglasa povremeno emituju poruke kako bi se posetioci podsetili na neophodno održavanje fizičke distance i poštovanje drugih opštih mera.
 
Preporučena fizička distanca je 1,5 metara od druge osobe. Fizička distanca važi i za boravak u vodi, dok ležaljke i druga sedeća mesta na kupalištu ili na plaži moraju imati razmak od 1,5 metara.
 
Kada je u pitanju dezinfekcija, za dezinfekciju ruku na određenim mestima biće postavljeni dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, dezinfekcija ležaljki i sedećih mesta će se vršiti nekoliko puta tokom dana, dok će biti pojačano čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora.
 
Ugostiteljski objekti treba da poštuju preporuke o higijeni i zaštiti.
 
Takođe, biće vršen redovan monitoring vode na kupalištu.
 
Važiće zabrana prilaska spasilačkim kulama na rastojanju od dva metra, a biće zabranjen kontakt sa spasilačkom opremom.
 
Biće zabranjeno korišćenje svih plutajućih objekata (čamac, daska, dušek, mišići, gume, lopte...).
 
Podsetimo, ulaz na Štrand počeće da se naplaćuje 2. juna, kada će ponovo početi i tradicionalna humanitarna akcija "Humanitarni ponedeljak".
  • Nikola

    27.05.2020 17:27
    A Exit ce biti u Avgustu sa 30-40000 ljudi na tvrdjavi i jedno 5000 na Keju svako vece. Posetioci ce spavati u kampu na gomili. To je sve po gradskim vlastima OK. Ali cek, novosadjani na Strandu stroga pravila i deca da se dave bez plivalica. Zbogom pameti!
  • ha

    27.05.2020 08:19
    Mere je pisao neko bez mozga, jasno je da se ne mogu sprovoditi, niti nekog to suštinski to i zanima. Na papiru je kao da se nešto radi i brine. Srećom da virusa i nema, pa je stvarno svejedno.
    Nego, bolje bi nam bilo da se vratimo priči o uništavanju i neodržavanju nekad stvarno lepe plaže na kojoj smo odrastali. Trava nije posadjena, niti se zaliva i s prvim vrućinama postaje strnjika. Pesak nije nasut (da, on se nasipa u sklopu održavanja na plaže), niti pročićen bar deset godina, tako da ga ni nema, praktično sve što imamo je tanak sloj tanke peskave prašine sa granama, trunjem, kamenčićima. Ljubiteljima plaže trava i pesak čine suštinu, a ne ono ostalo. I mir. Da, mir i neutralna muzika s razglasa.
    Valjda ni ne mislite da će neko koristiti pesak, to malo što nije pokriveno metastaziranim ugostiteljskim objektima. Praktično ono što imamo je jedna divlja plaža, ali kojoj se naplaćuje pristup i izdata je kafedžijama koji prave nevidjenu buku sa svojih razglasa koji se preklapaju. Zaista žalosno, kao uostalom i sve drugo u ovom gradu što ste uspeli da uništite.
  • dabar

    26.05.2020 23:01
    bice sve isto ako i pre ako ne i mnogo gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti