FOTO, VIDEO: Protest zbog izbora direktorke škole u Kisaču, na kontraprotestu slovačka muzika i pogača

Kolektiv osnovne škole "Ljudovit Štur" u Kisaču, sindikat prosvetnih radnika i meštani ovog prigradskog naselja, protestovali su danas ispred Slovačkog kulturnog centra zbog izbora za v.d. direktora škole za koje kažu da su namešteni i za to okrivljuju direktora kulturnog centra Pavela Surovog.
Na protestu su se pojavili nastavnici i zaposleni u školi obučeni u majice sa likom Ljudovita Štura i nosili su brojne transparente sa parolama "Surov izbor", "nacionalna izdaja" i "ne možemo degradirati našu školu".
 
Kako za 021 kaže predsednica sindikata Ivana Muhova, u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje nisu želeli da saslušaju njihovo mišljenje.
 
"Rekli su da je to njihova odluka i da im zakon to dozvoljava, jedino što nisu saslušali naše mišljenje. Njihov odgovor je jednostavno takav. Mi imamo direktora kojeg nismo tražili i sad moramo sa tim da se borimo. Organizovaćemo protest i u Novom Sadu i tražili smo hitno prijem kod ministra prosvete, sve smo pokrenuli i idemo dalje", navodi Muhova.
 
 
Dok je trajao protest, direktor Slovačkog kulturnog centra i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka Pavel Surovi iz zgrade na koju je postavio natpis "pesmom protiv nasilja" puštao je slovačku narodnu muziku i izveo je nekoliko performansa.
 
Prvo je izneo ispred kulturnog centra pogaču i so, jer kako kaže to je "stari slovački običaj". U jednom trenutku pojavio se sa stolicom na kojoj je bilo ogledalo, ali taj performans nije pojasnio. Kasnije je izneo i natpis "Slovaci, ko je bezgrešan nek baci prvi kamen" i prošetao se kroz okupljene, na šta su oni reagovali zviždanjem. Dok je davao izjavu novinarima, demonstrativno je iz jedne prostorije izbacio na zemlju gomilu plakata sa prethodnih izbora, lokalnih i za Nacionalni savet, kako bi "dočarao" da je protest politički. 
 
 
Surovi kaže da je protest politički i da su oni protiv njega zato što je on uspešan, "a uspeh se ne prašta".
 
"Ovo je jedna prljava predizborna kampanja ispred Kulturnog centra, ispred ustanove Grada Novog Sada. U pitanju je politički skup. Doveli su stranačke pristalice iz Bačkog Petrovca, iz Kulpina, Gložana, a najmanje je bilo Kisačana. Oni Kisačani koji su došli, oni su politički motivisani. Ovo je jedan vid nasilja, mi smo im odgovorili pesmom. Dočekali smo ih starim slovačkim običajem, hlebom i solju. Za mog mandata, od Kisača smo napravili prestonicu kulture. Ja kad sam došao kao direktor, završili smo sa politikom u kulturnom centru. Ne smeju da udare na najmoćniju stranku u Srbiji nego udaraju na mene koji sam njihov koalicioni partner", navodi Surovi.
 
Na konstataciju da je protestovao gotovo ceo kolektiv škole i pitanje novinarke 021 da li u tom slučaju govori da je ceo kolektiv politički motivisan, odgovara potvrdno.
 
"Proverite koliko članica iz kolektiva su u kojoj stranci", kaže on. 
 
Ističe da je jedna "velika laž" to što se priča da je bivšoj direktorki tražio da prikuplja potpise za Srpsku naprednu stranku u zamenu za podršku na izborima. Na pitanje o tačnosti informacije da članovi Nacionalnog saveta nisu dobili uvid u glasanje članova Školskog odbora, Nastavničkog veća i Saveta roditelja, kaže da to nije tačno.
 
"Nacionalni savet daje mišljenje na izbor direktora, ne bira direktora. Članovi Nacionalnog saveta su glasali u skladu sa zakonom i svi smo dali podršku Ani Leginj. Sve informacije o kojima treba da se izjasne dobili su mejlom", kaže Surovi. 
 
Podsetimo, kako je 021 pisao (opširnije OVDE), na izborima za v.d. direktora osnovne škole u Kisaču izabrana je Ana Leginj, koju je podržao Nacionalni savet, a ne bivša direktorica Ana Vozar koja je dobila većinu glasova Nastavničkog veća, Školskog odbora i Saveta roditelja. 
 
  • Stanoje

    29.05.2020 07:42
    @Slovak iz Srbije

    Svaka čast za komentar. U neka srećna vremena igrao sam rukomet sa dosta Skovaka i svi su mi ostali u lepom sećanju. Nedajte se nikome da vas ucenjuje i koristi u svoje političke svrhe. Terajte te SNS-ove običaje i držite se svojih običaja.
  • Zubar

    28.05.2020 21:20
    Plagijator
    Bravo za slovaka iz srbije sve je savršeno rečeno.
    Pavela Surovog možeš opisati sa 3 reči
    Plagijator (u Slovačkoj)
    Zelenaš (u Hrvackoj Slovačkoj i Srbiji)
    Inače firma Ferratum zakupio domen u srbiji brzikredit.rs
    I Manipulator
  • Fiona

    28.05.2020 18:24
    Rešiti P.S.=rešiti se probleme
    Morate razumeti da nije problem u SNS-u, nego u gospodinu Surovom. Zanimljivo da SNS još nije ništa radio u vezi našeg Paljka, jer ovo im uopšte nije dobra kampanja i reklama pred predstojeće izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti