Zelene površine na Bulevaru Evrope postaju parking, drveće ostaje

Gradska uprava tenderom traži firmu koja će zelene površine na Bulevaru Evrope pretvoriti u parking prostor, saznaje 021.rs.
Zelene površine na Bulevaru Evrope postaju parking, drveće ostaje
Foto: 021.rs

Predviđeno je da se više od 4.000 kvadrata zelenila koje se nalazi između kolovoza i biciklističke staze, pretvori u 201 parking mesto. Kako se 021.rs uverio uvidom u konkursnu dokumentaciju, radi se o prostoru između Futoške ulice i Ulice Janka Veselinovića u dužini od oko 1,4 kilometra.

Radovi bi trebalo da budu izvedeni u dve faze.

Za prvu fazu će iz budžeta Grada biti izdvojeno 50 miliona dinara, dok se u građevinskoj dozvoli navodi da je procenjena vrednost radova 58.719.740 dinara bez PDV-a. Prva faza se odnosi na delove Bulevara Evrope od Ulice Janka Veselinovića do Hadži Ruvimove (54 parking mesta), od Hadži Ruvimove do Branka Bajića (49 parking mesta) i od Branka Bajića do Futoške ulice (78 parking mesta).

Druga faza obuhvata izgradnju parkinga od Ulice Kornelija Stankovića do Ulice Janka Veselinovića (20 parking mesta).

Kako je Uprava za građevinsko zemljište i investicije navela u dokumentaciji, razlog da se više hiljada kvadrata zelene površine na Bulevaru Evrope pretvori u 201 parking mesto je taj što je usled izgradnje stambenih zgrada "evidentno da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe, te je nedostatak parking mesta u ovom delu grada jedan od gorućih problema koji direktno utiču na urbani kvalitet života stanovnika".

Zbog izgradnje parkinga biće pomereno više stubova javne rasvete, jedno autobusko stajalište, rekonstruisaće se i pomeriti zalivni sistem ispod zelene površine, dok bi drvored trebalo da se sačuva i da se doda još stabala tako da ih bude ukupno 60.

Ovaj projekat se razlikuje od postojećeg urbanističkog plana koji predviđa da ovim delom Bulevara Evrope prolazi trasa budućeg tramvaja i da se izgrade dve podzemne garaže od ukupno 570 parking mesta. Naime, planirana je izgradnja jedne podzemne garaže u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove (400 parking mesta), i druge garaže između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića (170 parking mesta). Ove podzemne garaže su se prošle godine našle i u prvobitno planiranoj koncesiji, ali su u finalnoj verziji izbačene.

  • GORDANA LALIĆ

    23.10.2020 20:18
    GDE JE NESTAO PARK
    Poštovani građani Novog naselja i Detelinare,
    da li neko zna šta se desilo sa parkom koji je trebao da bude gotov na Bul. Evrope do kraja februara 2020. Tabla na kojoj je to pisalo je nestala u martu 2020, radovi u parku prestali da se rade, a na delu tog parka nikao novi stambeni blok?
    Molim odgovor ako Vam je poznat.
  • Boco

    13.07.2020 17:45
    Kad ce početi da seku frušku goru i prave zgrade i parkinge
  • Nikola

    05.06.2020 09:37
    Urbanistički zločin
    Novi Sad je urbanistički uništen poslednjih decenija. Na sve strane zgradurine, a ruše se prizemne kuće. Podbara, Salajka, stara Detelinara, Telep... sve je uništeno! Umesto da se prave i neguju lepi blokovi individualnih porodičnih kuća, dižu se sve više zgradurine. Naravno, para vrti gde burgija neće. Investitorima se isplati da zidaju zgrade, pa se stalno menjaju urbanistički planovi i niču zgrade i tamo gde ih niko ni u snovima ne bi očekivao. I to, što je još gore, bez ikakvog reda i stila. Kako ko hoće, tako zida. A onda nedostaje parking! Pa naravno da nedostaje, kada skoncentrišete toliko ljudi na malom prostoru. Novi Sad je ravničarski grad, nije Hong Kong, pa da mora u visinu. Mogao je da se širi. Nekada smo mislili da je Novi Sad lep. Ha, ha! Od toga ništa nije ostalo. Mogu misliti kako strancima izgleda kada se prošetaju, ako ih puste dalje od centra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.