FOTO, VIDEO: Novi Sad kao Evropska prestonica kulture verovatno tek 2022. godine

Novi Sad je spreman za moguće pomeranje održavanja Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.
FOTO, VIDEO: Novi Sad kao Evropska prestonica kulture verovatno tek 2022. godine
Foto: 021.rs

Kako su naveli gradonačelnik Miloš Vučević i premijerka Ana Brnabić, prilikom obilaska Kineske četvrti koja se uređuje, Novi Sad će spremno dočekati prestižnu titulu, mada je sve izvesnije da će doći do pomeranja zbog globalne pandemije.

Oni su naveli da nije još ništa odlučeno, iako su gradovi koji nose ovu titulu ove godine, kao i oni koji su izabrani za narednu godinu uputili zahteve da dođe do pomeranja, a da konačna odluka zavisi i od stava EU. Dok se čeka na konačnu odluku, gradonačelnik je naveo da će Novi Sad biti spreman i za 1. januar naredne godine.

"Sada se već vide rezultati ulaganja i podrške koju smo imali od države. Vodimo policentričnu kulturnu politiku, otvaramo kulturne stanice po celom gradu i u prigradskim naseljima. Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde", izjavio je Vučević.



Premijerka se zahvalila Novom Sadu što je, kako kaže, pokazao kojim putem treba da se ide u kulturi, omladinskoj politici i kreativnom stvaralaštvu.

"Po modelu projekta 'Novi Sad - Evropska prestonica kulture', Vlada pokreće novi projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva. U narednim godinama biraćemo grad ili opštinu koji će biti Nacionalna prestonica stvaralaštva, pa ćemo ulagati u te sredine, da ostane legat u celoj Srbiji. Cilj nam je da decentralizujemo stvaralaštvo i kulturu, pa će za tu titulu moći da konkurišu svi osim Novog Sada i Beograda. Plan je da krajem godine objavimo poziv da gradovi i opštine konkurišu sa programima, a sam projekat bi bio realizovan 2023. godine, jer će verovatno doći do pomeranja Evropske prestonice kulture sa 2021. na 2022. godinu, zbog krize izazvane pandemijom", rekla je Ana Brnabić i najavila da će od 1. septembra ove godine u gimnazije biti uvedena specijalizovana umetnička odeljenja.



Predsednik fondacije EPK 2021 Nemanja Milenković naveo je da će Novi Sad imati osam kulturnih stanica.

"Kulturne stanice su potreba zajednice, a preko njih ćemo pružiti podršku novosadskim umetnicima kroz programe, pozive i konkurse", rekao je Milenković.

On je najavio da uskoro kreće festival "Neo", neklasični festival klasične muzike, kada će se novosadski muzičari predstaviti građanima u kulturnim stanicama širom grada. Potom slede programi i iz drugih oblasti umetnosti, a za mesec dana biće pokrenut sajt na kojem će građani moći da se informišu i odaberu sadržaje za sebe.

  • Novi grrrrrrrrrr

    16.06.2020 12:47
    hm
    bilo bi lepo a bome i korisno za Novi Sad da se ovo dvoje iz teksta vise nikad ne pitaju ni za sta u vezi mog grada
  • Vlada

    16.06.2020 10:50
    @@

    Tako ti je to, kad gradska vlast navodno izađe u susret šačici stanovnika oko Zmaj Jovine i Laze Telečkog pa ograniči radno vreme lokala, onda trpe hiljade stanovnika koji zapravo žve u stambenim četvrtima. Nema veze što je i vlast briga za prve, nego je bila poenta da se namesti promet njihovim splavarima.
  • @/

    16.06.2020 09:40
    Omladina se snašla pa provodi vreme ispod prozora svojih starijih i malih sugrađana na Keju Žrtava racije, i po kvartovskim dvorištima. Baš ih briga za sve, oni urlaju i provode se do zore. Ne treba im nikakav poseban sadržaj, sami su sebi dovoljni, a nenormalno je postalo normalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.