Od sutra tretmani protiv komaraca na području Novog Sada

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci biće izvedeni u periodu od 28. juna do 12. jula, saopštila je novosadska "Ciklonizacija".

Kako se navodi, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.

Porast vodostaja Dunava i drugih vojvođanskih reka, kao posledica izuzetno kišnog razdoblja, kao i nagli skok temperature vazduha, idealni su uslovi za razvoj populacije ruralnih ili rečnih komaraca. Kako navode iz "Ciklonizacije", stručnjaci ovog preduzeća već dosta dugo svakodnevno prate stanje na terenu, a sa izvođenjem larvicidnih tretmana sa zemlje i vode, počeli su od momenta kada je detektovano aktiviranje izvorišta ove vrste komaraca.

"Već duže od nedelju dana koristili smo svaki meteorološki povoljan trenutak kako bi maksimalno redukovali populaciju rečnih komaraca u fazi larvi. Tretmani su izvođeni sa zemlje i sa vode - čamcima i amfibijskim vozilima. Ono što nas očekuje u narednim danima, od nedelje, su tretmani protiv odraslih formi sa zemlje i iz vazduha na području grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci", kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije“.

Prema njegovim rečima, "Ciklonizacija" paralelno, još od aprila, vodi bitku i sa urbanim ili kućnim komarcima koji se legu na kanalima, barama i drugim stajaćim vodama, kao i u dvorištima. Od početka sezone, objašnjava Aćimović, izvedeno je više serija larvicidnih i tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca.

Kako kaže, tokom ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, poseban akcenat je stavljen na monitoring i tretmane protiv azijskog ili tigrastog komarca.

  • gradjaninX

    28.06.2020 11:45
    prskali su ulice protiv kovida, umesto protiv komaraca. Da su tolko onomad prskali protiv komaraca umesto protiv virusa koji na otvorenom ne zivi duze od, u najgorem slucaju, 20 casova, sad komaraca ne bi ni bilo. Al evo, sad sam i izujedan i cesem se, a kovid je i dalje u sezoni.
    Bravo.
  • Novosađani

    27.06.2020 19:14
    Zabrinuti
    Truju nas sa tim Lamda ciklonom, pa to se nigde više ne radi osim u Africi gde mora zbog malarije! Dokle više samo zbog njihove zarade, dupla šteta...
  • Novosadisti

    27.06.2020 19:09
    Pitanje 021
    Pa kako samo kod nas larvicidni tretman ne uspe, a svuda u civilicaziji uspe. E, pa treba da se naplati i dodatno prskanjeeee....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.