Otvara se "Hanina nada" - besplatan dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju

"Hanina nada", dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, kreće od 4. jula. Zainteresovani roditelji mogu da se prijave preko njihovog sajta ili društvenih mreža.
Otvara se "Hanina nada" - besplatan dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju
Foto: 021.rs

"Imam osećaj da je moja priča i iskustva roditelja sličnih meni postala relevanta tokom korone: na mnoga mesta sa mojim detetom ne mogu da idem, na mnoga mesta na koja idem moram posebno da se pripremim. Nama je kretanje i u okolnostima pre korone bilo ograničeno, a život znatno drugačiji u odnosu na roditelje koji nemaju decu sa smetnjama u razvoju. Mi roditelji dece sa smetnjama u razvoju navikli smo da stalno moramo da se pridržavamo nekih mera", kaže psiholog Jelena Sivulka za 021.rs povodom otvaranja "Hanine nade", dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju.

"Hanina nada" je mesto gde će roditelji – bez ikakve finansijske nadoknade - u sigurnim rukama moći da ostave svoju decu na nekoliko sati. Biće otvorena 4. jula. U prvoj fazi radiće svake druge subote, od 10 do 15 sati. Ukoliko se ispostavi da je potreba roditelja veća od tih nekoliko sati, termin će se produžiti.

Prostorije "Hanine nade", s ukusom uređene i prilagođene deci, nalaze se u Ulici Toplice Milana 1. Na ovu adresu u dvorištu zgrade mogu da dođu i deca u kolicima.

Za svu decu koju bi roditelji na nekoliko sati da ostave u sigurnim rukama, biće osmišljene radionice i programi shodno njihovim individualnim mogućnostima i potrebama. U dnevnom boravku moguće je crtati, seckati, igrati se didaktičkim igračkama. U malenoj kuhinji roditelji mogu da popiju kafu, mogu tu i da ostanu da se uvere kako se njihovo dete prilagodilo novim okolnostima. Ukoliko je neko dete dodatno hipersenzitivno i smeta mu da bude u društvu druge ili više dece, može se odvojiti u senzornu sobu čiji je plafon čarobno nebo prošarano granama drveća. Tu će mu se puštati umirujuća muzika, a sa njim će biti volonter.

Zainteresovani roditelji, ali i volonteri koji bi da pomognu ovu plemenitu ideju, mogu da se jave u "Haninu nadu", preko njihove fejsbuk stranice i drugih društvenih mreža ili na telefone Jelene Sivulka (063/ 836 87 98) i njene saradnice Daniele Sinčić (061/ 723 25 09).

A kako je uopšte došlo do realizovanja ove izuzetne ideje za 021.rs govorile su upravo njih dve.

"Prostor od pedeset kvadrata opremili smo u januaru i imali već tada mnogo lepih ideja, ali nam je epidemija sve pokvarila. Majka sam jedne Hane, devojčice sa autizmom, znam šta znači nemati ni momenat slobodnog vremena, ni za kafu, ni za frizera, već neprekidno biti podređena potrebama deteta. Zapravo, važno je znati da za nas roditelje sa decom sa smetnjama u razvoju nije odmor to da odeš na neku sunčanu destinaciju. Za nas je odmor da nas neko odmeni, pa i na par sati, da možemo da popijemo kafu, odemo da prošetamo, odemo na pijacu, budemo malo sami, da napunimo baterije kako bismo se svom detetu vratili puni snage i optimizma za sve njegove potrebe", priča Jelena Sivulka i nastavlja:

"Mi nismo novi u celoj ovoj priči. Već 11 godina organizujemo vikend kampove za roditelje i njihovu decu koja imaju smetnje u razvoju, a ovo je bila samo nova faza u našem radu i pokušaju da pomognemo roditeljima, baš zato što na svom ličnom iskustvu znam šta prolaze. Imamo krug roditelja koji nam veruju, znaju šta radimo, šta možemo da uradimo. I do sada smo gledali da im budemo podrška u svakom smislu: osmišljavali smo radionice za njihovu decu, savetovali ih, organizovali grupe podrške, organizovali podršku za volontere..."

"Roditelji budu iscrpeljeni, pa čak i ako imaju pomoć baka i deka, ni to nekada nije dovoljno, a posebno je to važno za samohrane roditelje, kako samohrane majke, tako i očeve. Takođe, ne treba zaboraviti da, kada kažem naša deca, ne mislim samo na sasvim malu decu. U našem slučaju deca su i oni sa 20 i 30 godina. Kada smo suprug i ja osnovali 'Haninu nadu' nismo ni slutili da će naša Hana, koja jedva govori, inspirisati i promeniti mnoge ljude, da će ono što radimo promeniti putanju mnogih ljudi, da će neke navesti da promene profesije i posvete se deci sa smetnjama u razvoju", napominje Sivulka.

A upravo tako se u celoj priči obrela Jelenina školska drugarica Danijela Sinčić, koja je turizmolog po obrazovanju. Ona je, nakon što ju je Jelena pozvala da volontira u jednom kampu, promenila profesiju i posvetila se deci sa smetnjama u razvoju.

"Imam tipično dete, ali sam odrasla u porodici u kojoj je mama bila defektolog, odrasla sam praktično uz decu sa smetnjama u razvoju, u njihovim učionicama sam naučila da čitam i pišem. Pre šest godina Jelena me pozvala u kamp da volontiram. Bila sam uz devojku sa cerebralnom paralizom koja je imala ograničeno kretanje. To iskustvo me je zauvek promenilo. Do tada sam radila razne poslove, ali sam nakon toga život potpuno drugačije osetila. Volontiranje znači praktično odgovornost za neko drugo biće koje je u nekim stvarima bespomoćno. Vi ste tu obučeni da mu pomognete, dodate papir ili makaze ako ga secka, da mu ga vi isečete ako ono ne može, da mu čitate, da trčite za njim ako je hiperaktivno dete... Da budete neka vrsta supervizora/asistenta za program koji je osmišljen da kreativno i kvalitetno ispuni njegovo vreme", kaže Sinčić.

Na pitanje kako će "Hanina nada" funkcionisati u epidemiološkim uslovima i najnovijem zaoštravanju situacije, Jelena Sivulka kaže:

"Upravo i zbog toga broj korisnika 'Hanine nade' u određenom terminu biće ograničen, ali i zbog toga da bismo se kvalitetno svakome posvetili. Držaćemo se svih propisanih mera i paziti da sve bude sigurno. Razmišljajući upravo na istu temu, učinilo mi se da, ako već mogu da se održavaju maturske večeri - bez maske i u zatvorenom prostoru, verujem da petoro dece i tri volontera u vrlo kontrolisanim uslovima ne mogu da naprave štetu, ni toj deci, ni gradu, ni našoj celoj zajednici. Korona je naša sadašnjost i realnost, uz sve mere opreza moramo da učimo da plivamo u njoj. Važno nam je da roditelji znaju da smo tu, da nam je stalo i da iskreno želimo da pomognemo."

Kako izgleda unutrašnjost "Hanine nade" u Toplice Milana 1, može se videti u galeriji:

  • Kaćanka

    30.06.2020 17:03
    Najzad nešto plemenito
    Svaka Vam čas, ako budete trebali volontere pišite, poslala bih svoju decu da se nađu pri ruci!!
  • Milica

    30.06.2020 16:20
    Bravo!
    Svaka čast i na ideji i na ostvarenju. Svaki blagoslov želim.
  • Zvoncica

    30.06.2020 11:10
    Predivno
    Ovo je nesto prelepo! Svaka cast svima na.organizaciji, volji i zelji da pomognu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti