Bojat: PCR testova nema na bacanje, ali ih ima sasvim dovoljno

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat negirao je danas da su čekanja na testiranje na virus korona duga, kao i da nema dovoljno testova.
Bojat: PCR testova nema na bacanje, ali ih ima sasvim dovoljno
Foto: 021.rs
"PCR testova nema za bacanje, ali ih imamo sasvim dovoljno za sve kojima treba da budu urađeni", rekao je Bojat. 
 
Kako je pojasnio, PCR testovi se rade tek nakon brzog testa i kada postoje indikacije da treba da budu urađeni.
 
"PCR test treba tačno tempirati kada se radi, jer može biti lažno negativan. To možda nekome stvara nerazumevanje. Zavisi sve od kliničke slike", naveo je on. 
 
Takođe je rekao da su komentari o višečasovnom čekanju nerealni.
 
"Može se desiti da ljudi čekaju sat, sat i po zato što su to vrlo složeni pregledi. Pregled traje 30 do 40 minuta, to zahteva određeno vreme. Više od 90 odsto pacijenata koji se jave u toku dana testira se brzim testovima, od toga, po nekoj statistici između 10 do 12 su oni kojima je serološki pozitivan test. To nam daje dodatnu indikaciju da uradimo PCR test i takvim pacijentima je urađen PCR test", istakao je on. 
 
Bojat je dao podatak da se dnevno javi oko trista Novosađana sa sumnjom na virus korona, koji žele da se testiraju.
  • Mila Majka

    09.07.2020 09:57
    Brzi test i zvanični podaci
    Moja ćerka je testirana brzim testom pošto joj je dečko bio pozitivan na PCR testu. Prijavio je kao kontakt ali mu je rečeno da sedi kući i čeka simptome. Otišla je na brzi test i posle 5 sati čekanja je poslata kući sa negativnim rezultatom. U izolaciju sam je stavila ja i već sutra je dobila simptome: temperatura, bolovi u grlu, malaksalost, gubljenje čula mirisa i ukusa. Sada je, sva sreća dobro i sve joj se vraća u normalu. Nje u zvaničnim statistikama, naravno, nema. Toliko o svemu što slušamo o broju obolelih, izlečenih i t.d. Pozdravite krizni štab i sve one koji nas, zajedno sa Vama, lažu svakodnevno, gospodine Bojat.
  • Dragi sugradjani

    09.07.2020 03:46
    Stariji i nemoćni
    Kad već odlučite da odete i prisustvujete već nameštenim izborima, molim vas svratite do centrale DZNS u Sv. Miletića u centru i tražite veći broj dežurnih lekara u covid centrima. To bi stvarno za 1 dan dovelo do promena koji bi značajno promenili kvalitet života sugradjana. Hvala u ime mladih, obespravljenih i ogorčenih.
  • gradjaninX

    08.07.2020 21:42
    Ima testova. Al za novac. Sto se maje testira (dzabe) to je manje obolelih i preminulih od korone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti