Advokat Mirana Pogačara: Nadam se da će slučaj biti lak i da će krivična prijava ubrzo biti odbačena

Advokat Mirana Pogačara, člana Združene akcije "Krov nad glavom" i jednog od govornika na jučerašnjem protestu u Novom Sadu, Veljko Milić, rekao je za 021 da Miran najverovatnije neće biti saslušan pre petka, te da će najverovatnije ostati zadržan u pritvoru gotovo maksimalnih 48 sati.
Advokat Mirana Pogačara: Nadam se da će slučaj biti lak i da će krivična prijava ubrzo biti odbačena
Foto: 021.rs
"Miran neće biti saslušan pre petka. Nisam uspeo do sada da dobijem ni ime postupajućeg tužioca, pošto sam dva puta obavešten od strane tužilaštva da je postupajući tužilac promenjen, ali u svakom slučaju sam dobio informaciju da on neće biti izveden pre petka, što praktično znači da će se približiti tom zakonskom roku od 48 sati koliko je dozvoljeno da ga drže", ispričao je Milić za 021.
 
Sagovornik 021 kaže da Pogačaru stavljaju na teret krivično delo nasilničko ponašanje zbog toga što je navodno pozivao na rušenje i gađao kamenicama Gradsku kuću. Međutim, kako tvrdi, vrlo je verovatno da su za sve uhapšene sastavljena ista rešenja, odnosno da je delo okarakterisano isto. 
 
"Ja se iskreno nadam da će slučaj biti lak i da će već posle prvog saslušanja tužilašto njega pustiti da se brani od kuće i ubrzo odbaciti krivičnu prijavu. Ovo su tek neke istražne radnje i prvi korak i ne mora da znači da će tu biti nekog suđenja. Može to vrlo brzo da se završi bez ikakvog krivičnog postupka", ističe Milić.
 
Milić kaže da je juče bilo veoma mnogo uhapšenih i da je kada je došao u policijsku stanicu u Starom gradu da zastupa Pogačara, ista bila "praktično puna".
 
Inače, Združena akcija "Krov nad glavom" juče je na društvenim mrežama objavila da je Miran Pogačar nestao i da se ne zna da li je uhapšen. Oni su ga na kratko izgubili iz vida, nakon čega mu je bio isključen telefon. Tek nakon nekoliko časova, saznali su da je priveden.
 
"Mirana sam pronašao ja u policijskoj stanici u Radničkoj, nije mu bilo dozvoljeno bilo kome da se javi u tom trenutku, kao ni ostalima koji su privedeni. Jedino su maloletnim licima koja su uhapšena, a bilo ih je dosta, pozvani roditelji. Ta maloletna lica su uglavnom puštena i protiv njih će se pokrenuti prekršajne prijave, to je ono što sam čuo tamo kad sam bio. Takođe i neki punoletni koji su uhapšeni takođe će biti izvedeni pred prekršajni sud, gde će se voditi prekršajni postupak, ali i ta lica koja će biti vođena na prekršajni sud i oni su ostali da prenoće u policijskoj stanici", objašnjava sagovornik 021.  
 
Kako navodi, Miran se do sada najverovatnije javio roditeljima "ili kome je već izabrao da se javi".
 
"Svako ko je uhapšen ima pravo da se javi, braniocu i svojoj porodici. Ali u takvim situacijama kada su sati u pitanju, dešavaju se takve stvari, jednostavno ne bi to trebalo da bude toliko dug vremenski period", kaže Milić.
 
Pogačarev advokat kaže da se on oseća dobro "koliko neko koga čeka 48 sati zadržavanja može biti dobro".
 
"Prilično je pribran, prihvatio je to na neki razuman način. Nije ga niko tukao, nije ga niko maltretirao, to sam ga ja eksplicitno pitao", naglašava Milić. 
 
Podsetimo, Pogačar je bio jedna od osoba koja se nalazila na čelu kolone tokom jučerašnjeg protesta. On nije učestvovao u nemirima koji su potom izbili, a izjavio je da ne zna ko su mladići koji su kamenovali Gradsku kuću, dodajući da misli da ih je poslala Srpska napredna stranka. Opširnije čitajte OVDE.
  • nažalost

    10.07.2020 09:14
    I treba
    Pozivaš na bunt, kako seješ tako ćeš i da žanješ...eto što mi koji radimo i borimo se za svaki dinar nismo došli da lelemudamo, lomimo i nasilno se borimo za nešto o čemu nemaš pojma...Imali ste izbore, što se niste izborili za opciju, vandalizam nije rešenje...sad svi kukaju što policija slomi momka koji je bacao kamenice na njih...ej bre, odakle ti pravo da ti nekog gađaš kamenom...da si radio nešto u životu nebi ti palo na pamet da se tako ponašaš...najlakše je biti najgori...
  • ko će da se kladi

    10.07.2020 00:54
    da ga ostave na miru
    narodni dobročinitelj vlast će srušiti zakon o prinudnoj naplati tj namerne rupe u njemu i zloupotrebe sve da vlast dobije nemogućih 150 % glasova., ukoliko ostane tako kako jeste.
  • mrva

    09.07.2020 17:33
    Sledeći put promeni baterije na megafonu. Pozdrav i svako dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti