Vreme pogoduje komarcima, prskanje iz vazduha i sa zemlje se nastavlja

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Novog Sada, Beočina i Sremskih Karlovaca biće izvedeni i u periodu od 13. do 27. jula, saopštila je novosadska "Ciklonizacija".
Kako se navodi, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina.
 
Upozoravaju se pčelari da su preparati toksični za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.
 
- Očigledno je da u celom regionu, zbog dugog kišnog perioda, zatim velikog porasta vodostaje svih reka, a potom naglog otopljavanja, imamo izuzetne uslove za hiperprodukciju rečnih ili ruralnih komaraca. "Ciklonizacija" već duže od mesec dana čini sve da njihovu brojnost održi pod kontrolom i da spreči migracije u urbane zone. Prvo smo to radili larvicidnim tretmanima samih izvorišta, a pre dve nedelje startovali su i tretmani protiv odraslih komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. U ovom momentu, Dunav se povlači, a naše akcije su svakodnevne - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".
 
Kako navodi, tretmani će biti nastavljeni i narednih dana, sve dok migracija ne bude presečena i brojnost komaraca ne bude redukovana.
 
- Moguće je da će u pojednim delovima grada neko kraće vreme biti više komaraca, ali koristićemo svaki momenat sa povoljnim meteorološkim uslovima za tretmane. Tretmane je besmisleno izvoditi ako duva vetar, pada kiša ili pri ekstremno visokim temperaturama - zaključio je Aćimović.
  • Vesna

    13.07.2020 18:03
    Na Paragovu rojevi , hiperaktivni od 20 sati..izjedose nas ..moze li prskanje ?
  • Alo bre

    13.07.2020 16:10
    Polupani loncici.
    Neselektivno prskanje iz aviona i iz vozila sa zemlje je ravno ekoloskoj katastrofi, jer se svi zivi insekti uniste na prskanom podrucju.
    To se vise ne radi nigde u svetu. Prevazidjeno je pre 50 godina.
    Kada se to uradi onda se prekida lanac ishrane, pa ptice i gmizavci ostaju bez hrane (insekata) a svi znamo da su gmizavci i ptice uglavnom ugrozene vrste. Onda ptice nemaju cime da prehranjuju mlade pa mladi ugibaju od gladi, Kad ste poslednji put culi cvrcka? Davno. Potrovali su ih.

    Komarci se gospodo tretiraju u fazi larve. Postoje selektivni biolarvicidi koji deluju samo na larve komaraca. Koriste se svuda u svetu.

    Da li u Ciklonizaciji postoji i neki strucnjak za suzbijanje komaraca ili su svi od reda polupismeni SNS botovi?
  • Slobodan

    12.07.2020 21:57
    Pitanje
    Kojim sredstvom tretirate komarce?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti