"Alaska terasa" - pogled na kojem su snage udružili vrhunska kuhinja, Dunav i debeli hlad

Tajna svakog dobrog jela je kvalitet namirnica, ali i ljubav i vreme koji se ulažu u pripremu. U redu, tu i tamo dobro je imati džem od kajsija i pokoju kocku čokolade, jer možda se baš u njima krije zrnce magije koja već dve decenije dovodi goste na ovu novosadsku gastro adresu.
"Alaska terasa" - pogled na kojem su snage udružili vrhunska kuhinja, Dunav i debeli hlad
Foto: 021.rs (Alaska terasa)
Ima restorana – ovakvih i onakvih, terasa sa pogledom i bez njega. Negde dođeš, jedeš, odeš, zaboraviš. Sedneš, popiješ kafu i ne vraćaš se. 
 
Ali ima i onih retkih mesta koja magnetski dozivaju ljude u svoj prostor, nudeći im nesvakidašnju magiju svoje autentičnosti. Jedno takvo nalazi se na obali Dunava, na obodu Novog Sada. Okruženo je vodom i šumom lišća, po kojem probranim notama prebira vetar, stvarajući pri tom ambijent u kojem odmora željne duše nalaze sigurno utočište.
 
"Alaska terasa" na Ribarskom ostrvu već dve decenije omiljena je adresa mnogih Novosađana i gostiju iz celog regiona koji bi da na obali Dunava uživaju u ukusnoj hrani i dobroj kapljici.  
 
 
 
Ovih dana predstavili su svojim gostima novi meni na koji se, već i na samo prvi pogled, stomak osmehuje.
 
Osmislili su ga na osnovu želja svojih gostiju, vrhunskih kuvara i renomiranih gastro stručnjaka. Namirnice od kojih se prave jela i dalje su autentični produkt domaće poljoprivrede, a vrhunsko meso na trpezu stiže sa njihovom originalnom etiketom.
 
Ovaj restoran, koji je nedavno znalački renoviran, tako da su udobnost i estetika ostali u vrlo čvrstom prijateljstvu, neobičan je još po nečemu: na čelu njegove kuhinje je žena, što baš i nije često u novosadskim, pa ni srpskim restoranima generalno.
 
 
I ukusi, i osmesi
 
Šefica kuhinje ovog restorana je spretna i nadasve vedra Valentina, u čijem se svakom pokretu u kuhinji ali i svakoj reči koju izgovara povodom svog posla, vidi da ga obožava i radi sa neizmernom pažnjom i ljubavlju. Uz osmeh veliki kao "Alaska terasa" - a ona je bogme poprilično velika, Knežev kaže:
 
"Naši gosti znaju da ovde uvek mogu da očekuju samo vrhunsku hranu, da će uvek dobiti ono što poruče: da je svaka namirnica vrhunskog kvaliteta, da su konobari par excelance: gostoljubivi, a nenametljivi. I tu je tajna naše dvedecenijske tradicije", smatra ova novosadska vrsna kulinarka iz Bečeja koja dodaje:
 
"I naravno način na koji jela spremamo. Na novom meniju ih je taman toliko da zahtevni ukusi naših gostiju budu zadovoljeni, da se upravo zbog njih još dugo vraćaju na našu terasu. Novost je i jelo iznenađenja koje ćemo imati na meniju svakog vikenda. Osmišljavaćemo ga pomno za sve one koji bi da uvek probaju nešto novo i drugačije. Tu će se tek videti bogatstvo i mogućnosti naše gastro mašte", dodaje. 
 
 
Krčkanje u crnom vinu
 
Prelistavanjem novog menija, pažnja zastaje kod svakog narednog jela. Uz, sada već legendarni "Alaski čamac", koji na sto doplovljava iz autentične alaske kuhinje, radoznalost bude "Juneći obrazi na pireu od šargarepe" i "Jokin gulaš". Celu tajnu njihovog priremanja prva kutlača “Alaske terase” nije htela da otkrije, ali se ipak dalo ponešto saznati o njima.
 
"Svakom mesu prilikom obrade mora se dati neko vreme da se odmori. Kada ga, u šali često kažem, dobro izmasiram travčicama i začinima, uoči nastavka kuvanja, treba mu pauza i odmor", kaže Valentina Knežev.
 
 
Marinirano meso se priprema u crnom vinu, kada je gotovo ukrašava mikro graškom ili nekim drugim mikro povrćem, poput ljubičastog kupusa ili rotkvice.
 
Ovaj specijalitet ima ukus zbog kojeg mu je teško odoleti čak i ako čovek nije neki ljubitelj mesa i vina, naglašava Valentina i još kaže da ga je najbolje služiti uz pire od šargarepe ili celera, jer daje preko potrebnu ravnotežu glavnom jelu. 
 
 
A kako svaki restoran - posebno pored reke, odlikuje dobra riba - ovde je vrhunski spremljena, i roštilj, koji ovdašnji gurmani i dalje visoko rangiraju - u kuhinji "Alaske terase"  priprema se na drvima, te - posebno - dobar domaćinski gulaš, na radoznalo zapitkivanje šta je tajna dobrog gulaša, od šefice kuhinje čujemo da je uvek presudan kvalitet mesa. 
 
U džakuziju od četiri vrste luka
 
"Jokin gulaš" je, na primer, još jedan od specijaliteta "Alaske terase". Meso se krčka na tihoj vatri, u džakuziju od četiri vrste luka: crnog, ljubičastog, belog i praziluka, a kada je gotovo dodaje mu se malo džema od kajsije i kocka crne čokolade. "Jokin gulaš" služi se sa njokama napravljenim od, treba naglasti, pravog krompira, a ne onog iz kesice kome se vrlo često pribegava po restoranima. 
 
 
I dok nepca uživaju u svim nijansama ukusa koje nudi "Alaska terasa" - a poslastice su tek za posebnu priču, porodice koje ovde dođu sa klincima mogu biti mirne, jer nakon što deca u slast smažu svoj deo ručka, mogu da se igraju samo na dohvat pogleda roditelja u prostoru uređenom samo za decu, u kojem se do mile volje mogu ljuljati i spuštati na toboganu.
 
Za to vreme, iznad svih njih, lišće na obližnjim stablima kao da istiskuje svu buku i umor nataložene tokom radnje nedelje.
 
Zapravo ceo kompleks Turističkog naselja Ribarsko ostrvo, u okviru koga se nalazi "Alaska terasa" osmišljen je tako da bi na jednom mestu, u nekoliko zasebnih celina, omogućio obeležavanje raznih važnih datuma u životu, kao i odmor na samoj obali Dunava, u jednoj od 58 soba koliko ih ima u "Dunavskim kolibama".
 
Dve sale - "Ribarac" predviđen za 500 gostiju i "Alaska barka" sa 220 mesta, su, pored same "Alaske terase”, koja može da ugosti do 180 gostiju, idealna mesta za sve vrste proslava, rođendane, seminare, kongrese, mature, za trenutke koji reč "da" ispisuju kao budućnost udvoje... 
 
Sve sale su vrlo prostrane i prozračne, mesta ima dovoljno i kada se poštuje fizička distanca koja se propisuje ovih dana. Naročito važno tim povodom je da je higijena u ovom restoranu na izuzetnom nivou.  
 
"Alaska terasa" definitivno je mesto na kojem su vrhunska kuhinja, Dunav i tišina letnjeg povetarca udružili snage. U to se lako uveriti, do njih se brzo stiže kolima, biciklom ili čak i peške, jer je to prilika da se i dodatno omiriše zeleni ambijent oaze Ribarskog ostrva.
 
Još fotografija koje dočaravaju ugođaj na "Alaskoj terasi" može se videti u galeriji koja sledi:
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti