FOTO: Borba građana protiv smrada sa farme svinja u Temerinu

Osnovni sud u Novom Sadu danas je presudio u korist grupe građana iz Temerina, koja se organizovala kako bi ukazala da farma svinja "Temerin Agrar" u ovom mestu kraj Novog Sada intenzivno zagađuje životnu sredinu - proizvodi nesnosan smrad, zbog čega će morati da se iseli u najkraćem roku.
FOTO: Borba građana protiv smrada sa farme svinja u Temerinu
Foto: Pixabay
Piše: Gorica Nikolin
 
Građani su ovom presudom načinili, kako kažu, jedan korak napred u borbi protiv zagađenja koje sprovodi ova farma. 
 
Građani su podnosili niz prijava svim nadležnim inspekcijama, a pre mesec dana pisali i peticiju Vladi Srbije, ukazujući da nadležni organi "žmure na jedno oko" kad je reč o nadzoru nad ovom farmom. Jedina inspekcija koja je reagovala i zapravo izrekla određene mere ovoj farmi je pokrajinska vodna inspekcija, koja je u vanrednom inspekcijskom nadzoru 12. avgusta prošle godine ustanovila da farma bez vodne dozvole ispušta otpadne vode u kanal.
 
 
Duga borba grupe građana
 
Farma "Temerin Agrar" u vlasništvu je sremskomitrovačke kompanije Mitros, a nalazi se u Industrijskoj zoni Starog Đurđeva, mesne zajednice Temerina. Kako za 021 kažu građani Temerina, od dolaska ove farme postavlja se više pitanja o njenom zakonitom poslovanju - od toga koliko svinja imaju, do toga da li svojim poslovanjem ugrožavaju vodu, zemlju i vazduh. 
 
Građani tvrde da je od smrada koji dolazi s ove farme nemoguće normalno živeti. Zbog toga su inicirali i održali sastanak i sa predstavnicima farme i firme Mitros, ali bez većih uspeha. Ubrzo su ušli u institucionalnu borbu protiv zagađenja životne sredine i tu uvideli da je ta bitka teža nego što su mislili.
 
"Pisali smo svim organima, od lokala do Vlade, a ništa se nije pomerilo bukvalno ni milimetar. Ventilatori na ovoj farmi prave užasnu buku i šire smrad celim naseljenim mestom, inspekcije se prave da ništa ne osete, a predsednik opštine Temerin se kao deklarativno zalaže da se problem farme reši. Kad smo je zamolili, načelnica opštinske uprave odbila je da uzorkuje vodu iz kanala rečima da 'opština nije laboratorija', a ignorisali su nas građevinski i komunalni inspektori. Protiv zagađivača smo pokrenuli sudski spor i podneli prijave protiv svih ljudi koji ovu stvar zataškavaju, a planiramo i spor protiv temerinske uprave", kaže za 021 jedan od građana koji vode ovu bitku, Milenko Karlica.
 
Kako kaže, građani su sami uzorkovali vodu i odneli na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine, gde su saznali da voda nije bezbedna - što ih je navelo da veruju da otpadne vode kroz cevi koje je postavila farma idu u Jegričku i dalje zagađuju životnu sredinu.
 
Građani kažu da farma poseduje dozvolu za 10.000 svinja u turnusu, a da zapravo imaju 12.000 svinja. Poslednju brojku su čelnici farme priznali u medijima.
 
"Naš zahtev je da se ova farma izmesti iz naše okoline. Svi su svesni šta se događa - kvalitet naših života je narušen, ovde žive stariji ljudi, ali i deca koja ne mogu da pobegnu od smrada. Ne postoji nikakva procena uticaja na životnu sredinu, a moralo bi da postoji. Pada cena nekretnina jer su uslovi za život loši, a o uticaju na sredinu da ne govorim. Leti je još strašnije, kao i u pojedinim delovima dana kad je teško proći kroz ulicu", navodi Karlica za naš portal.
 
 
Inspekcija na terenu
 
U cilju dobijanja informacija o ovoj farmi svinja, 021 se obratio Opštini Temerin, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu poljoprivrede, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Odgovor smo dobili jedino od vodne inspekcije sekretarijata, u kojoj za 021 kažu da su u avgustu prošle godine bili u vanrednom inspekcijskom nadzoru, zajedno sa pokrajinskom inspekcijom zaštite životne sredine i republičkom poljoprivrednom inspekcijom. 
 
Vodni inspektor je utvrdio da je "Temerin Agrar" u zakupu od 2018. godine i da se bavi tovom svinja, a da otpadne vode sa kompleksa putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu niti zakupca, niti vlasnika farme.
 
"U vreme inspekcijskog nadzora nije bilo izlivanja otpadnih voda u kanal. Za postojeće objekte je izdata upotrebna dozvola 1990. godine. Uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da za objekat farme nije ishodovana vodna dozvola kojom se utvrđuje način, uslovi i obim ispuštanja otpadnih voda, skladištenje i ispuštanje hazardnih i drugih supstanci koje mogu zagaditi vodu. Naloženo je farmi rešenjem da podnese zahtev za ishodovanje vodnih akata. Od nadležnog organa 'Vode Vojvodine' za izdavanje vodnih akata doneto je rešenje o prekidu postupka u predmetu izdavanja vodne dozvole zbog nepotpune dokumentacije i data su uputstva za dopunu. Dalja postupanja farme kod formiranja dokumentacije za podnošenje zahteva za vodna akta su rešavanje 'prethodnih pitanja': rešavanje imovinsko pravnih odnosa, izrada projekta izvedenog stanja, izgradnja funkcionalnih laguna po zakonima i podzakonskim aktima koja su u nadležnosti poljoprivredne inspekcije, kao i izrada procene uticaja na životnu sredinu - nadležnost inspekcija za zaštitu životne sredine i organa opštine Temerin za izdavanje lokacijskih uslova i davanje na korišćenje parcele na kojoj se nalaze lagune", kažu u vodnoj inspekciji.
 
Kako dodaju, izvorno pitanje kod opštine Temerin je sama lokacija farme - da li je u skladu sa prostornim i drugim planovima.
 
Takođe, inspekcija je uzorkovala vodu iz kanala gde su lagune i, prema analizi koju je radio Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, nije bilo negativnih uticaja.
 
"Za kontrolu uticaja deponovanih sadržaja u lagune na kvalitet podzemnih voda u zoni istih moguće je utvrditi izgradnjom pijezometara i uzorkovanjem vode iz istih. Pošto se lagune nalaze na opštinskom zemljištu, vodna inspekcija je informisala Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. U junu 2020. vodna inspekcija sa javnim tužiocem izlazi na teren zbog podnete krivične prijave i u vezi sa postavljanjem pijezometara kako bi se utvrdio uticaj laguna na podzemne vode i postojeće cevi iznad kanala. Tužilac je naložio izgradnju pijezometara i dalje vodi postupak", kažu u inspekciji u odgovoru na pitanja 021.
 
Vodni inspektor je utvrdio da je nadzemna cev koja ide preko kanala postavljena nepropisno i "pošto eventualno pucanje cevi može uzrokovati havarijsko zagađenje vode u kanalu, naloženo je njeno uklanjanje".
 
S obzirom na to da pomenuta cev nije uklonjena kad je inspektor to naložio, inspekcija ponovo u martu ove godine izlazi na teren i podnosi prijavu za privredni prestup, naglašavajući da bi pucanjem cevi moglo da dođe do zagađenja vode kanala i ugrožavanja životne sredine, biljnog i životinjskog sveta i ugrožavanje Jegričke, koja je inače zaštićeno područje u koju se kanal uliva.
 
"U periodu od septembra 2019. do današnjeg dana, do havarije – pucanja cevi nije došlo, niti je vidljivo eventualno procurivanje cevi", kažu za 021 u pokrajinskoj vodnoj inspekciji.
 
Prvostepena presuda na strani građana
 
Spor koji su građani pokrenuli 2018. godine u Osnovnom sudu u Novom Sadu danas je okončan presudom kojom je sudija u celosti usvojila tužbeni zahtev građana.
 
"Utvrđuje se da tuženi, svinjogojska farma 'Temerin Agrar' svojom organizacijom svinjogojske proizvodnje u Industrijskoj zoni u Temerinu proizvodi štetne emisije u vidu intenzivnog neprijatnog mirisa - nesnosnog smrada, koji onemogućava stanovnike Mesne zajednice Staro Đurđevo, kao i ostale stanovnike i korisnike nepokretnosti u okolini lokacije tuženog u nesmetanom i normalnom životu i korišćenju nepokretnosti", navodi se u presudi i nalaže farmi da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude učini sve potrebno da spreči smrad.
 
 
S obzirom na to da građani ovom tužbom nisu tražili nikakav novac, već samo rešavanja pitanja zagađenja životne sredine, farma svinja treba da nadoknadi samo troškove parničnog postupka. Ovo je prvostepena presuda i farma ima pravo da uloži žalbu i da ceo postupak ode na drugi stepen.
 
Šta je opština Temerin uradila?
 
Iako nije faktički ništa preduzela da reši ovaj problem od početka žalbi građana, Opština Temerin je neposredno pre izbora održala sastanak sa predstavnicima farme i saopštila da je "postignut dogovor" i da farma napušta Temerin. Na sastanku je bio predsednik opštine Đuro Žiga sa saradnicima.
 
Javnost je za ovaj sastanak saznala putem objave na fejsbuk stranici opštine, gde je ovom prilikom navedeno da su "stizale mnoge pritužbe građana zbog neprijatnih mirisa koji se osete širom opštine".
 
"Predstavnici farme, generalni direktor Vladica Mladenović i rukovodilac svinjogojske proizvodnje, Milan Graora, zahvalili su se predstavnicima Opštine na gostoprimstvu i saopštili da su uložili napore kako bi napokon došli da zajedničkog rešenja i kompromisa. Napomenuli su da razumeju nezadovoljstvo građana, ali i zamolili za razumevanje istih s obzirom da je u pitanju živa proizvodnja koja podrazumeva cikluse, kao i da ova kompanija ima veliki broj zaposlenih, kao i obaveze prema svojim poslovnim partnerima, te novo rešenje mora biti pozitivno i za te ljude i njihove porodice i za kompaniju", navodi se u ovom saopštenju sa sastanka.
 
Dodaje se da je planirano da se farma izmesti u roku od šest meseci, te da je u toku potraga za drugom lokacijom.
 
"Opština Temerin uložiće napore da pomogne u pronalasku nove lokacije a ovom prilikom, apelujemo na sve naše sugrađane da pokažu strpljenje i razumevanje u narednom periodu s obzirom na to da je učinjen prvi korak u rešavanju pomenutog problema", naveli su u opštini na fejsbuku. Ovo obaveštenje ne nalazi se na zvaničnom sajtu opštine Temerin.
 
 
U farmi "Temerin Agrar" nisu odgovorili na pitanja 021.
  • goran

    05.05.2021 15:58
    inspekcija
    Dati inspektorima da stanuju uz tu farmu,ako je sve po zakonu.Zakon nije dobar i to treba menjati
  • bora

    01.08.2020 00:57
    @milenko
    Milenko ne znam ,koja je laboratorija uzorkovala i radila amonijak za opstinu
    i da li uopste ima dozvolu od drzave za rad, ako ima onda i njih treba da tuzite
    i da trazite oduzimanje dozvole.U Srbiji zagadjivaci imaju svoje ovlascene
    laboratorije i sami sebe kontrolisu.Sto se tice javnog zdravlja Vojvodine u njih
    imam poverenje i sam sam radio neke oglede kod njih s osakom u lagunama.
    Zagadjenja su bila do deset puta veca od dozvoljenog za djubrenje, a da ne
    govorim o direktnom ispustanju u Jegricku.Preporucujem vam da uradite analize
    za kalijum mada drzava to ne trazi pre svega zbog sebe.Verovatno ce te dobiti
    enormne vrednosti pre svega zbog koriscenja ne dozvoljenih sredstva za ciscenje
    objekata.Da vlasnik hoce da ulozi u higijenu verovatno ne bi bilo ovih problema.
  • maja

    31.07.2020 16:59
    pa inspekciji pa sudu
    Oni u prvoj zoni naselja ne smeju da drze stoku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti