VOICE: Država daje njive i pašnjake Fruške gore u zakup "Galensovim" partnerima

Na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište u opštini Beočin firmi "Biljni lekar", povezanoj sa novosadskim kompanijama "Promist" i "Galens", u zakup na 20 godina date su njive i pašnjaci na Fruškoj gori.
Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), među parcelama izdatim "Biljnom lekaru" nalazi se i pašnjak koji se naslanja na imanje jedne od vlasnika "Galens investa" Sanje Petrić, koja je u poslednjih nekoliko godina kupila 205 fruškogorskih parcela, od toga 122 u beočinskoj opštini.
 
Pašnjak "Biljnog lekara" je u velikom, ograđenom kompleksu, sastavljenom od parcela u vlasništvu Sanje Petrić, u Rakovcu, na potezu Kesten, jednom od najlepših vidikovaca Fruške gore. Ta parcela graniči se sa javnim, nekategorisanim putem, kojim se nakon ograđivanja kompleksa od nekoliko desetina hektara više ne može proći, iako je reč o javnom dobru.
 
Državna parcela data u dugogodišnji zakup preduzeću "Biljni lekar" iz Velikog Gradišta je pašnjak pete klase. Ova firma je u brojnim poslovima zajedno sa "Galensom", a njen vlasnik, Ljubodrag Adamović u nekoliko preduzeća gazduje skupa sa Sanjom i Nebojšom Petrićem.  
 
Potvrdu da je državna njiva izdata u dvadesetogodišnju arendu firmi iz Velikog Gradišta dobio je Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" koji mesecima unazad ukazuje na ogroman problem uzurpacije prirodnih resursa u fruškogorskom nacionalnom parku i oko njega. Od Opštine Beočin, na zahtev za informaciju od javnog značaja, stigao im je odgovor da je 3. marta ove godine pomenuta parcela u katastarskoj opštini Rakovac izdata firmi "Biljni lekar", a ugovor o zakupu potpisali su Ministarstvo poljoprivrede i Ljubodrag Adamović. 
 
U odgovoru beočinske opštine ne navodi se po kom je osnovu "Biljni lekar" dobio pravo na dugogodišnji zakup, odnosno koje poslove će obavljati na pašnjaku pete klase. U katastarskim dokumentima još se ne vidi promena, odnosno zabeležba da je to državno zemljište izdato.
 
"Biljni lekar" usko povezan sa Petrićevim firmama
 
Sestrinska firma "Biljnog lekara" je "Hrastovača" iz Požarevca, koja, kako se vidi na sajtu Agencije za privredne registre, ima dva vlasnika - Ljubodraga Adamovića i Nebojšu Petrića, koji je, osim toga što se dovodi u vezu sa "Galensom", vlasnik novosadske firme "Promist".
 
Ova dvojica su vlasnici i "Hrastovače" iz Kličevaca, a Adamović, Petrić i njegova supruga Sanja suvlasnici su, odnosno članovi u Zemljoradničkoj zadruzi Sremski Karlovci. 
 
 
Ako se pogledaju preduzeća povezana sa ovom zadrugom, osim "Biljnog lekara", tu je i "Ossid kapital", u stopostotnom vlasništvu Sanje Petrić, "Promist" i preduzeće "Naše šume", u vlasništvu Nebojše Petrića, te "Premier gradnja", u vlasništvu "Galens investa".
 
"Biljni lekar" Ljubodraga Adamovića i firme Nebojše Petrića nisu povezane samo u navedenim slučajevima. Između ostalog, njihova preduzeća - "Biljni lekar", "Promist", kao i "Galens", imaju vlasništvo u novosadskom Akcionarskom društvu "Dnevnik".
 
Od zakupa država će godišnje dobijati 458 evra
 
Adamović u dugoročni zakup od države nije dobio samo pomenuti pašnjak koji se naslanja na imanje Sanje Petrić. Kako se može videti u izveštajima Opštine Beočin, on je potpisao osam ugovora o zakupu na period 2019-2039. To su parcele od kojih je jedna manja od jutra zemljišta a ostale imaju hektar do pet hektara. Po hektaru godišnji zakup iznosi od 13 evra do 65 evra po hektaru. 
 
Ukupno će za ove parcele Adamović državi za godinu dana dati tek 458 evra, od čega 40 odsto pripada beočinskoj opštini, što znači da će lokalna kasa dobiti 183 evra i neće se ovajditi od toga.
 
  
 
Na pitanje na osnovu čega je Beočin, odnosno država, dala firmi pašnjak pete klase na 20 godina, pogotovo ukoliko se "Biljni lekar" ne bavi stočarskom proizvodnjom, Ljubodrag Adamović navodi da nije u obavezi da da odgovor. On je novinare VOICE-a uputio na Upravu za zemljište Ministarstva poljoprivrede.
 
Dodao je da je pašnjak izlicitirao jer mu je potreban za poljoprivrednu proizvodnju, te da je ceo postupak sproveden po proceduri.
 
"Opština je pozvala na javno nadmetanje, ona je odredila da se ta parcela izda na 20 godina, mi to nismo tražili. Jednostavno, prijavili smo se i učestvovali na javnom nadmetanju ne znajući na koji period ćemo dobiti parcelu u zakup", kazao je Adamović.
 
VOICE piše kako je dugoročni zakup omogućen je zakonom vlasnicima gazdinstava koji na parcelama imaju višegodišnje zasade voćnjaka ili vinograda. I u godišnjem planu za uređenje zemljišta opštine Beočin može se videti da su parcele u zakup na duži od deset godina davane vinogradarima i voćarima. "Biljni lekar" nije mogao imati privilegiju da uzme njive na duži period ni po osnovu prava prečeg jer se ne bavi stočarstvom, nije vlasnik infrastrukture - sistema za navodnjavanje, na pašnjacima pete klase nema ribnjaka...
 
Ceo tekst možete da pročitate OVDE.
  • Dusko

    04.08.2020 23:12
    Jeah
    Dza tj dzaba zakup
    I ja tj mi... svi bi
    Ali, ne pa to ne moze
    Jer se sluge mnoze.

    Oh ne opet kukam
    I sebi se rugam.

    Cutim i gledam
    I vise se jedam.

    Da li postojim
    Dok dan Fruskacu brojim?

    Pa bas sam zalostan ja,
    I zalosticu se godinama,
    A deci reci cu,
    Cuti i cutacu
    A verujem da nas ima koji ce reci
    MA DAJ DOSTA JE VISE U PM
  • Ja

    01.08.2020 19:56
    Šala, zabava udri brigu na veselje.
  • Netačno

    01.08.2020 14:20
    Je ovo
    Biljni lekar je starija firma od Promista i od Galensa zajedno. Ama baš nikakve veze nemaju. Čist poslovni odnos kupac prodavac i prijateljstvo po osnovu posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti