Grad će tražiti da se "Čakor" i "Vučevo" uklone, jer firma povezana sa Borovicom nije reagovala po nalogu iz maja

Novi Sad se obratio republičkim organima kako bi se pronašlo rešenje za ledolomce "Čakor" i "Vučevo", koji su više od 15 godina zavezani uz Beogradski kej i predstavljaju opasnost za plovidbu, ali mogu da budu i izvor zagađenja Dunava.
Grad će tražiti da se "Čakor" i "Vučevo" uklone, jer firma povezana sa Borovicom nije reagovala po nalogu iz maja
Foto: 021.rs

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da Novi Sad nema nadležnost nad uklanjanjem brodova sa plovnog puta, već je to posao Direkcije za plovne puteve, te dodaje da će tražiti od ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović da se uključi i da se brodovi sklone.

"Svima je u interesu da to sklonimo, ne samo zbog izgleda, estetike. Nemam informacije o tome da nešto curi, ali na stranu sve što je ekološki opasno, odvratno izgleda i ne želim da nas podseća na ružna vremena i na propale firme", naveo je Vučević.

Ledolomci su nekada pripadali firmi "Heroj Pinki", a nakon privatizacije su postali deo "Dunav grupe agregati", koja je u međuvremenu propala, dok su "Čakor" i "Vučevo" ostali usidreni uz Kej.

U maju je došlo do potonuća "Čakora". Iako su lađari ukazivali, a mediji pisali o mogućnosti zagađenja reke naftom, državni organi do sada nisu reagovali. 

Gradska vlast je saopštila i da se danas obratila Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Odeljenju za vodnu inspekciju, pisanim zahtevom za hitno reagovanje i postupanje nadležnih organa u smislu davanja naloga vlasniku brodova za uklanjanje istih sa ove lokacije, bez bilo kakvog daljeg odlaganja. 

"O predmetnom zahtevu Grad Novi Sad je obavestio i resorno ministarstvo. Prema pisanom Rešenju Ministarstva građevinarstva od 15.5.2020. godine, broj 342-482/20 II, izdato u korist DMB Shipping DOO Ruma, a koje je dostavljeno i Gradu Novom Sadu, bliži uslovi tačke 7 definisali su da je rok za stavljanje brodova u raspremu, na za to određenu lokaciju, "odmah". Shodno odgovoru preduzeća DMB Shipping DOO Ruma, broj 383 od 7.7.2020. godine, Lučka kapetanija Novi Sad je obaveštena da je prebacivanje predmetnih brodova uslovljeno padom vodostaja Dunava, kako bi se prebacivanje izvršilo bezbedno", navodi se u saopštenju grada.

Kaže se i da Grad zahteva pronalazak drugog adekvatnog alternativnog rešenja na način da brodovi budu premešteni u što kraćem roku, uz ulaganje značajnijih napora vlasnika brodova, ne čekajući pad nivoa vodostaja Dunava, sve imajući u vidu da postojeće stanje može prouzrokovati eventualnu dalju štetu i posledice.

Dodajmo da je firma "DMB Shipping" povezana sa Dušanom Borovicom, koji je svojevremeno privatizovao "Heroj Pinki" i uklopio u firmu Dunav grupa agregati koja je sada u stečaju. Prema podacima sa agencije za privredne registre, odgovorno lice DMB-a u Rumi je Dragana Orlić, koja je do 27. maja bila zakonski zastupnik firme "Borovica transport".

Dveri prozvale SNS zbog ledolomaca, SNS prozvao Boru Novakovića

Gradski odbor Dveri upitao je zašto sprečavanje moguće ekološke katastrofe na Dunavu nije od nacionalnog značaja, kada već izgradnja mosta u produžetku Bulevara Evrope dobija takav status.

"Udruženje profesionalnih lađara je i pre neki dan upozorilo na moguću ekološku katastrofu. Jer, u neposrednoj blizini broda nalaze se reni bunari i izvorišta pijaće vode iz kojih se grad snabdeva vodom. Biljni i životinjski svet je takođe veoma ugrožen. Međutim, aktuelnu vlast u gradu to ne interesuje. Gradonačelnik Novog Sada se bavi pitanjem sređivanja priobalja Dunava kako bi moglo što pre da se krene u dalju gradnju solitera, betonizaciju i dehumanizaciju grada. Pozivamo nadležne pa i njega lično na hitnu i brzu reakciju u cilju zaštite životne sredine u kojoj Novosađani treba da žive i u narednih 100 godina", naveli su u novosadskom odboru ovog pokreta.
 
Naravno, Gradski odbor Srpske napredne stranke nije ostao dužan na ovakvo saopštenje, pa im je odgovorio, iskoristivši priliku da napadne šefa novosadskog odbora Narodne stranku Borislava Novakovića. U SNS su poručili članovima Dveri da se obrate nekadašnjem prvom čoveku grada Novakoviću za odgovor na pitanje zašto su "Čakor" i svi ledolomci firme "Dunav grupa agregati" propali, a pomenuta firma se našla na dobošu.
 
"'Čakor' je recidiv vlasti Bore Novakovića, za vreme koje je obavljena pljačkaška privatizacija preduzeća 'Heroj Pinki', posle koje se veliki broj radnika našao na ulici, a imovina počela da propada", naveli su u SNS. 
  • Andrija

    07.08.2020 18:05
    Sramota
    ,,Heroj Pinki" je bio ponos države, radnici su vredno radili, ginuli, mnoga deca su ostala bez roditelja ! Za vreme bombardovanja, niko nije smeo da napusti radno mesto. Objašnjavate da je propala firma privatizacijom, ali čijom??? Tražite objašnjenja od M.Nicovića, Peconija, Čede Jovanovića, Borovice, vrha Beograda, vrha Pokrajinske vlasti... Kome je odvratno kako izgledaju ledolomci koji su spašavali ljude, treba da zna da bi mi imali mnogo veći broj žrtvi da nije postojao ,,Heroj Pinki"
  • Lajosp

    01.08.2020 22:32
    Ledolomci
    Titov "Galeb" koji je bio Italijanski ratni brod ,potopljen ,izvadjen,popravljen pa obisao SVET!(mislite o meni sta god hocete -Izdrzacu!) a mi u 21 veku NE MOZEMO ODVUCI dva ledolomca koji opet po meni Sigurno se moze popraviti-Osposobiti a NE RENTIRATI,PlacatiTUDJ ILedolomac
  • Aradinski Petrov

    01.08.2020 13:11
    Grad će tražiti da se "Čakor"
    Dok je proletarijat primao plate u PINKIJU (kojiem je nadimak Limar) , sve je bilo dobro. Kada su članovi povlašćenej klase (političari, generali i visoki činovi policije) pokupili za sebe sve što je dobro u prvom krugu privatizacije , sirotinja nije reagovala. Sada je kasno. Samo niko ne vidi da najveći breod, koji su neki zvali TITANIK, odavno nasukan i izečen u rezalištu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti