"Dečija kuća - Ljubav, vera i nada" upisuje prve polaznike u novi Montesori vrtić u Novom Sadu

Najmlađi Novosađani počev od 1. septembra moći će da pohađaju novu, savremenu Predškolsku ustanovu "Dečija kuća - Ljubav, vera i nada".
Ova verifikovana Predškolska ustanova, locirana u Kosovskoj 29, u centru Novog Sada, primenjuje kako nacionalni program obrazovanja i vaspitanja, tako i Montesori predškolski program.
 
 
U moderno opremljenom prostoru, ova predškolska ustanova nudi celodnevni boravak za mališane uzrasta od dve i po godine do početka osnovnoškolskog obrazovanja. 
 
Svoj detaljan, pažljivo osmišljen plan i program rada donosi u Novi Sad nakon sedam godina uspešnog rada u Beogradu, negujući individualni pristup deci, podsticajno okruženje, rad sa najkvalitetnijim didaktičkim sredstvima i stručnim kadrom.
 
Predškolska ustanova “Dečija kuća - Ljubav, vera i nada”, kao verifikovana ustanova, stiče pravo uključivanja u program subvencija za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama i poziva sve zainteresovane roditelje da upišu mališane u ovom periodu i time zbrinu svoje dete u pravim rukama.
 
Koji je princip rada u “Dečijoj kući - Ljubav, vera i nada"?
 
Ovaj vrtić ima maksimalni kapacitet od 60 dece, raspoređene u tri grupe. Svaka grupa od najviše 20 dece radi sa dva vaspitača. Ustanova ima i stručne saradnike, psihologa, pedagoga i logopeda. Psiholog, uz saglasnost roditelja, na početku radne godine obavlja testiranje dece primenom standardizovanih testova prilagođenih uzrastu deteta. Na ovaj način stručnjaci prate razvoj deteta, usmeravaju vaspitače i daju smernice roditeljima o napretku njihovog deteta.
 
Vrtić pruža uslugu celodnevnog boravka, radnim danima od 7:30 do 16:30h. Deci su obezbeđena četiri obroka - doručak, ručak i dve užine. 
 
Vaspitno - obrazovni rad odvija se svakodnevno kroz grupne tj. usmerene aktivnosti, u kojima deca obrađuju teme predviđene nacionalnim programom rada i uz pomoć Montesori didaktičkih sredstava. U toku dana deca imaju i individualne aktivnosti kroz koje, prema ličnom interesovanju, biraju Montesori materijale iz praktičnog, senzornog, jezičkog, matematičkog, kosmičkog muzičkog ili kreativnog centra. 
 
 
Mališani dva puta nedeljno imaju na raspolaganju i engleski jezik, a u toku dana je nezaobilazna i slobodna igra, kao i boravak u dvorištu.
 
Montesori program zasniva se na buđenju želje za učenjem, zadovoljavanju radoznalosti, izgrađivanju koncentracije deteta, radnih navika i samopouzdanja. Glavni cilj svih aktivnosti je pomoć prirodnom razvoju deteta. 
 
Osnovni oblik učenja je rad sa Montesori materijalima, a deca znanja usvajaju kroz igru. Princip učenja putem pokušaja i pogreške pokazao se decenijama unazad kao odličan za rad sa decom, učeći ih upornosti i istrajnosti, u šta ćete se i sami uveriti.
 
 
Vizija osnivača ovog savremenog vrtića je srećno i zadovoljno dete koje raste u sigurnom, lepom i podsticajnom okruženju.
 
Podsticanjem ranog razvoja kod dece kroz praktične aktivnosti, deca razvijaju samostalnost koja direktno utiče na razvoj samopouzdanja i osnaživanje deteta. Na taj način dete postaje sigurnije da iznese svoje stavove i mišljenje. 
 
Kako deca duži deo svog dana provode u vrtiću, veoma je važno kako će to vreme provesti. Naime, iskustvo i istraživanja stručnih pedagoga i psihologa je pokazalo da na razvoj ličnosti deteta u ovom najosetljivijem dobu, do polaska u školu, ne utiče samo genetska predispozicija već najvećim delom utiče okruženje. 
 
“Dečija kuća - Ljubav, vera i nada” neguje otvorenu komunikaciju i saradnju sa porodicom. Roditelji deteta koje je polaznik ovakvog vrtića biće uvek upoznati sa aktivnostima mališana kroz svakodnevnu komunikaciju sa vaspitačima. Organizuju se i kreativne tematske radionice za decu i roditelje, kao i edukativne radionice za roditelje. Svaki roditelj dobija informacije na koji način da i sami primenjuju Montesori program kod kuće i time nastave dobar posao koji vaspitači i stručni saradnici rade u vrtiću.
 
 
Svi mališani koji budu polaznici ove predškolske ustanove tokom godine će imati priliku da obilaze kulturne i druge institucije sa vaspitačima, što predstavlja deo saradnje sa društvenom sredinom. Na taj način mališani bogate svoje iskustvo kroz posete muzejima, galerijama, pozorištima i drugim institucijama i otkrivaju zanimljive priče koje dele sa svojim roditeljima.
 
 
Ukoliko vas detaljnije interesuje metod rada Predškolske ustanove “Dečija kuća - Ljubav, vera i nada" u Novom Sadu, posetite zvanični sajt OVDE ili zakažite termin i posetite ustanovu u Kosovskoj 29.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti