Šarićevo pranje novca: Novosadski hoteli, novosadski advokat i razgovor u novosadskom kafiću

Jedan od problema onih koji novac zarade kriminalom i korupcijom jeste nalaženje pravog načina da taj novac operu. Šarić je to radio kupovinom hotela u Novom Sadu, a pomagao mu je i novosadski advokat.
Kako piše KRIK, suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 20 miliona evra odlično ilustruje kako kriminalci pronalaze načine da tajno ubace novac u ekonomiju zemlje.
 
Nebojša Jestrović, osuđen na pet godina, Šarićev je prijatelj iz detinjstva, i imao je bitnu ulogu u njegovim velikim poslovima. Kao diplomirani ekonomista Jestrovićev je imao zadatak da stručnim znanjem pomogne i osmisli načine ubacivanja novca u legalne poslove, ali tako da Šarić ostane u senci, tvrdi tužilaštvo.
 
Jestrović je vodio kompaniju "Municipium S" za koju je sud utvrdio da će poslužiti Šarićevoj grupi da opere milione, a bio je i predsednik Upravnog odbora firme "Palić" koja je iskorišćena za kupovinu dva hotela u centru Novog Sada.
 
Tužilaštvo je dokazalo da je Jestrović isplanirao da se kompanija "Palić" udruži u konzorcijum sa firmom "Meastraltours" iz Crne Gore, kako bi kupili hotele "Vojvodina" i "Putnik" u Novom Sadu. Pre nego što su postali vlasnici hotela 2009. godine, bilo je neophodno da novac sa računa u Crnoj Gori prebace u Srbiju.
 
Način na koji je grupa uplaćivala novac i prebacivala ga sa računa na račun može da deluje komplikovano, što je verovatno i bila namera kako bi se što teže utvrdilo odakle novac stvarno potiče.
 
 
Na račun "Maestraltoursa" crnogorska firma "Mat Company", za koju je tužilaštvo otkrilo da je kontroliše Šarić, uplatila je 3,7 miliona evra. Šarić je preko saradnika poslao još najmanje 700.000 evra u kešu koje su uplaćene na račun "Maestraltoursa". Potom je u više navrata sa računa "Maestrala" prebačeno oko 4,2 miliona evra kompaniji "Palić" i gotovo milion evra na račun kupljenog hotela "Putnik", piše KRIK.
 
On je ranije na sudu rekao da su, prema njegovom shvatanju, u ovom slučaju eventualno oštećeni budžeti država Zapadne Evrope. Kako je objasnio, ako je organizovana kriminalna grupa prodala kokain na teritoriji Zapadne Evrope, to znači da je prikupljen novac od sitnijih korisnika narkotika. 
 
"Znači mi smo tim novcem od narkomana evropskih, kupovali firme u Srbiji. Znači, da je potencijalno ostvaren gubitak za budžete evropskih zemalja i taj novac nije završio u njihovim budžetima, već je završio u budžetu Srbije, jer Srbija se ne odriče toga novca", ispričao je Jestrović.
 
Pranje kokainskog novca uz pomoć novosadskog advokata
 
Osim u turizam, grupa je kokainski novac ubacivala i u poljoprivredu. Važnu ulogu je imao bivši sudija i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac. Prema tvrdnjama tužilaštva, Štrbac je bio jedan od bitnijih ljudi u lancu pranja novca. U njega je Šarić imao veliko poverenje.
 
Kako piše KRIK, Štrbac je u Šarićevo ime vodio pregovore o kupovini poljoprivrednih kompanija i zemljišta. Nakon toga, Šarićevim novcem je kupovao te firme, ali je vlasništvo upisivao na sebe – kako se ne bi videlo da narko-bos stoji iza ovih kupovina, utvrdio je sud.
 
Većinu firmi Štrbac je kupio od Mileta Jerkovića, kontroverznog vojvođanskog biznismena koji je kasnije postao ključni svedok tužilaštva protiv Šarićeve grupe. Jerković je devedesetih godina osuđivan zbog šverca cigareta, a kasnije je u privatizaciji kupio niz preduzeća u Vojvodini. 
 
Te firme su zapale u finansijske probleme, pa je rešio da ih proda. Jerković je na sudu ispričao da se tada spojio sa Štrpcem, a ovaj ga upoznao sa Šarićem koji je imao mnogo novca za ulaganje. Štrbac je za Jerkovićeva poljoprivredna preduzeća "Mladi borac" iz Sonte i "Jedinstvo" iz Gajdobre dao više od milion evra u kešu.
 
Jerković je istakao, kada je svedočio na sudu u februaru 2016. godine, da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se u papirima vode na Štrpca. U jednom od razgovora koji je prisluškivala policija moglo je da se čuje da se Štrbac Jerkoviću žali kako ima problema da izbroji veliku količinu novca koji mu stiže.
 
 
"Brojim tuđe pare... Oni (narko-grupa) su se specijalizirali za po 50 evra... i onda se izj*bem, celo popodne brojim tu sr*nje... pa brojim ja, onda broji Dubravka (Štrpčeva supruga)...". 
 
Sve su to za sud bili dokazi da je Štrbac stvarno bio samo posrednik, iako je on kada se branio, tvrdio da je novac bio njegov. 
 
Razgovor u novosadskom kafiću potvrdio kokainski novac
 
Da je u pitanju kokainski novac, piše KRIK, potvrđuje i razgovor snimljen u novosadskom kafiću "Palermo" a u kome se čuje da Jerković insistira da mu Štrbac "objasni sistem", odnosno kako grupa prebacuje keš sa jedne lokacije na drugu.
 
"Prenose, uzmimo, dnevno 100.000 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra... Znači, ako padnu, boli ih ku*ac za 150.000", objasnio je Štrbac.
 
Novac je, piše u optužnici, često prenosio Stevica Kostić, Šarićev baštovan. On je iz Šarićeve kuće u Sremskoj Kamenici, preuzimao pozamašne sume prljavog novca, najčešće u novčanicama od po 20 i 50 evra, i nosio ga Štrpcu u Novi Sad.
 
Štrbac je prošle nedelje osuđen na sedam, a Kostić na dve godine zatvora jer su učestovali u pranju novca zajedno sa drugim optuženima. 
 
Ceo tekst KRIK-a "Mali vodič kroz pranje novca - Šarićev model" u kom piše i o tome kako su bankari učestvovali u pranju para, povezanosti firme Dačićevog šefa kabineta sa mahinacijama i kakve su bile veze Šarića i uticajnih tajkuna, možete da pročitate OVDE.
  • Padre

    08.08.2020 22:14
    Da, i?
    Stoji činjenica da je kegalizovan prlhavi novac. Ali:
    1. Država nije trpeka štetu, samo je imala kotist - novac je ukagan u srpsku privrwdu;
    2. Probajte da saznate odakle vojvođanskim, beogradskim i ostalim ,,legalnim" milionerima i investitorima novac kojim su otkupljivali fabrike, investirali u hotele, banje, stanove, blokove, fabrike, pekare/mlekare, banke itd itd.
    Nema šanse! Naletećete na zid ćutanja.
    Kostić? Bio magacioner, ako se ne varam. Č. Jovanović, bio student, a zatim kupio Fidelinku. Petar Matić - milicioner u Benkovcu. Milija Babović prodavao farmerke u haustorima oko Zelenog venca. Cane Subotić šio garderobu za butikaše. Ovako može do sutra, ali ću ovde i stati.
    Zaključak - SVAKI MILIONER SRBIJE postao je milioner KRŠENJEM ZAKONA.
    TAČKA.
  • Ivan Mirkov

    08.08.2020 16:34
    Ilirska ulica 54
    Koliko puta da ponovim kad uvedete smrtne kazne kao u Saudiji za dilere i pohapsite jedno 500 njih neka Albanci sami dilaju ako smiju.
  • Milla

    07.08.2020 00:54
    ko je,ne kaze jos
    a juric i i dalje cuti,ne govori jos koji je politicar p... ?! Ko je juricu, ko je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti