VIDEO, FOTO: Prijem za medicinare na splavu u Novom Sadu, nadležni tvrde da se ne krije broj preminulih

I dok nadležni tvrde da se broj preminulih od virusa korona u Novom Sadu, Vojvodini i celoj Srbiji ne krije, te da su sve informacije lako dostupne i proverljive, realna situacija govori potpuno suprotno.
VIDEO, FOTO: Prijem za medicinare na splavu u Novom Sadu, nadležni tvrde da se ne krije broj preminulih
Foto: 021.rs
Zvaničnici su na današnjem skupu, koji je u čast medicinskih radnika na splavu Kristal u Novom Sadu priredio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poručili da su sve informacije više puta rečene, iako je jedino mesto na kojem mediji saznaju broj preminulih u Kliničkom centru Vojvodine - konferencije za medije, koje su sve ređe.
 
Na desetine zdravstvenih radnika iz kovid bolnica u Vojvodini okupilo se danas na splavu na Ribarskom ostrvu, gde su im domaćini bili Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Ministar Lončar medijima je poručio da je uzeta u obzir epidemiološka situacija kad se organizovao ovakav skup koji se, inače, već dogodio u Beogradu i Nišu.
 
"Radi se o ljudima profesionalcima za koje je mnogo veći rizik da se zaraze u bolnicama nego na ovom okupljanju. Ovo je jednostavno želja da se tim ljudima zahvalimo, da pokažemo poštovanje i da vidimo sa njima šta dalje možemo da uradimo. Nemamo nijedan slučaj da se neko zarazio na ovim skupovima, i u Beogradu i u Nišu smo se pridržavali svih mera. Ovo su naši heroji i junaci i moramo da razgovaramo s njima kako ćemo dalje", rekao je Lončar uoči keteringa.
 
 
Upravnica Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Kliničkog centra Vojvodine doc. dr Mirka Lukić Šarkanović rekla je da smatra da su sve informacije iz ove ustanove, pa i one koje se tiču broja preminulih, stizale do javnosti.
 
"Svakog jutra smo imali zadatak da broj pacijenata koji su skinuti s mehaničke ventilacije, koji su primljeni i koji su preminuli pošaljemo i mislim da su svima poslati. Mi nemamo razloga da pričamo da je nešto tako ako nije tako, sve je jako lako dokazivo. Mislim da je to (broj preminulih) već više puta rečeno. Ja sam anesteziolog i svaki dan šaljem broj umrlih", poručila je dr Lukić Šarkanović.
 
Ipak, iz iskustva 021 od početka epidemije virusa korona, podaci o broju preminulih ne dobijaju se lako. Iako dr Lukić Šarkanović svakodnevno vodi presek stanja, kompletne informacije ne dolaze do medija u dnevnim izveštajima Kliničkog centra Vojvodine - mediji dobijaju broj pacijenata na lečenju, broj pacijenata na respiratoru, ali ne i informacije koliko je pacijenata preminulo. 
 
To znači da razlika u broju pacijenata na respiratoru za nekoliko dana može da znači da su ti pacijenti ili preminuli ili skinuti sa respiratora u boljem stanju, što mediji ne znaju. Da je javnost uskraćena za informacije 021 je upozoravao u više navrata.
 
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković zahvalio se svim zdravstvenim radnicima koji su na prvim borbenim linijama protiv kovid-19.
 
"Ovde je mali broj, koliko smo mogli zbog epidemiološke situacije da organizujemo, da im se zahvalimo i kažemo da smo faktički svim srcem uz njih i da želimo da čujemo da li imaju bilo kakav predlog, sugestiju, bilo šta oko čega bi država mogla da im pomogne. Naš cilj i zadatak je da maksimalno vodimo pažnju i brigu o njihovom zdravu, radu, o svemu onome što u ovom trenutku čine i rade i pomažu celom društvu da ovu pošast najbolje rešimo. Mislim da je odlična ova inicijativa koju je pokrenuo ministar", rekao je Gojković.
 
 
Na pitanje koje mediji postavljaju svakom prilikom - koliko je pacijenata preminulo od virusa korona u Vojvodini, Gojković kaže da se svakog dana objavljuju informacije o preminulima u KCV - ali na sednicama Kriznog štaba Vlade Srbije. 
 
"Trenutno mislim da je oko 120 ljudi preminulo u Kliničkom centru Vojvodine i znate kako, nisu to samo pacijenti iz Novog Sada, već iz cele Vojvodine, Zbog toga se veoma često dogodi da se sabiraju neke brojke, jer krizni štabovi obaveštavaju po gradovima. Brojka je proverljiva i 120 pacijenata je, mislim, u Kliničkom centru Vojvodine izgubilo bitku sa kovid-19. Stalno smo davali informacije vezano za to i ja sam bezbroj puta imao konferencije", rekao je Gojković.
 
Međutim, poslednja konferencija je održana 30. jula, prilikom potpisivanja ugovora za izgradnju zdravstvenog objekta Kamenica 3 sa PET centrom. Tada je pokrajinski premijer Igor Mirović rekao da je od početka epidemije (u martu) do tog dana preminula 101 osoba u KCV, što dovodi do zaključka da je od početka avgusta, u poslednjih nedelju dana, preminulo oko 20 pacijenata.
 
"Imamo zaravnjenu krivu, nemamo povećanje broja obolelih, ali je taj broj i dalje dosta velik. Broj aktivnih slučajeva je za Novi Sad oko 1.800 i zbog toga vodimo veću brigu za Novi Sad. U KCV je do sada lečeno oko 1.600 pacijenata", rekao je Gojković.
 
Na pitanje 021 koliko je trenutno hospitalizovanih, on kaže da je ta brojka 265 (informacije od jutros), te da ima 16 pacijenata na respiratoru. 
 
Obraćajući se medicinarima na prijemu, ministar Zlatibor Lončar poručio im je da ne obraćaju pažnju na kritike.
 
"Nemojte nikome da se pravdate. Radite najčasniji posao. Kad je reč o situaciji i brojkama, radiće se revizija na kraju, naravno, tako je rađeno i u Kini. Ne obraćajte pažnju (na kritike), imate svoj cilj i put i mi stojimo uz vas. naš cilj je da vratimo sistem u normalu i naravno da ne zavisi sve od nas, nismo mi doneli koronu. Nastavite sa radom i da pokažemo da sistem funkcioniše i sa primenom ovih mera, da virus živi sa nama. Ovo će proći, a vi ostajete heroji i junaci", poručio je Lončar medicinskim radnicima iz kovid bolnica na splavu Kristal na Ribarskom ostrvu.
 
  • Baba

    09.08.2020 15:17
    Nema dileme
    Poruka ovog zbivanja? Otvoreno nam se rugaju. Vlast, ministar, organizatori i ucesnici
  • Radoznali

    09.08.2020 11:29
    A gde je ovo bilo
    Na kojem splavu se ova zabava odigrala.Mislim samo pitam da tamo slučajno ne odem iz higijenskih razloga.
  • Jaa

    08.08.2020 20:53
    Svi
    Oni iz kriznig staba su se nakljukali antitelima (2000 donatora) i zato se slobodno setkaju, glavni sektas ni masku ne nosi. Dkt je medju prvima to uradila, jer sam je licno, nedavno videla na Vracaru, gde bez maske ulazi u jedan frizerski salon, a i drzala je seminar na Zlatiboru. Isto ovako su se bahatili. Jadni dr, koji su se prodali za rucak i bahanalije u nekom restoranu. Verovatno medju njima ima sa uspricanim antitelima. Sve to ista g...a. Ako ne daj Boze ovakvima u ruke padnete, moli te se samo Bogu da vam pomogne. Niko nikada nije ovaj narod mrzeo, kao ova vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti