Medijska udruženja o situaciji na RTV: Rukovodstvo da zaustavi otkaze ili da podnese ostavku

Novinarska i medijska udruženja ocenila su danas kao "pogubnu" najavu da će iz Radio-televizije Vojvodine (RTV) biti otpušteno više od 250 novinara i medijskih radnika koji su angažovani putem agencija za iznajmljivanje radne snage i pozvala rukovodstvo RTV-a da to spreči ili da podnese ostavku.
Medijska udruženja o situaciji na RTV: Rukovodstvo da zaustavi otkaze ili da podnese ostavku
Foto: 021.rs
"Smatramo da je reč o grubom i daljem urušavanju javnog medijskog sistema u Srbiji. Nastavak sužavanja novinarskog i produkcijskog kadra u toj medijskoj kući otvara novu sezonu talasa otpuštanja u sektoru informisanja, na šta smo još početkom epidemije ukazali. Ukoliko javni medijski servis ne može da funkcioniše bez poteškoća, šta da očekuju drugi mediji u Srbiji", navela su novinarska i medijska udruženja u saopštenju za javnost.
 
Dodali su da RTV već duže vreme beleži pad kvaliteta programa, "bez jasne volje rukovodstva te kuće da se situacija popravi" i naveli da su loše poslovne odluke samo nastavak tog procesa.
 
"Ovim potezom u toj kući na udaru će biti pre svega informisanje na manjinskim jezicima, jer u tim redakcijama već godinama se bore sa manjkom radne snage, a RTV do sada nije našao rešenje za njih", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da su loše uređeno finansiranje javnih medijskih kuća u Srbiji, politički uticaj i urušavanje uredjivačkog koncepta samo produbili krizu koja je u ovoj godini rebalansom republičkog budžeta, kojim je smanjen novac tom mediju, "dobila novu dimenziju: ugroženost operativnih kapaciteta RTV".
 
"Pozivamo rukovodstvo RTV da hitno nađe rešenje za očuvanje radnih mesta, a ukoliko u tome ne uspe, da podnese ostavku", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
  • biba

    14.08.2020 09:46
    sve to preko veze
    svi su ionako dosli preko bosanskih i crnogorskih veza a niko od njih nije prstom mrdnuo kada su bili prosli protesti.
  • Паор

    14.08.2020 08:08
    За аутошовинисте
    Програм ТВ НС је био огавно лош и пре тзв. "Јогурт револуције", када су јогурт попили у челенке водећи комунистички криминалци АП Војводине.

    Та телевизија је од старта накарадно "насађена", и осуђена да пропадне, јер је била мегаломански пројекат антисрпских кругова бившег савеза комуниста.
  • @Cole

    14.08.2020 08:01
    Ne pišeš istinu. Plus nacionalne savete zabole baš za redakcije RTV-a, jer ih ne kontrolišu (osim nekih). Nacionalni saveti (osim jednog) su u savezu sa vlastima. A pre pre svega su ljudi dovođeni u program na srpskom u svim režimima nakon 1988.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.