Bivša reprezentativka Jugoslavije ponovo na ulici, "Krov nad glavom" prikuplja donacije

Nada Drvenjak Šljukić, Novosađanka, bivša reprezentativka Jugoslavije u rukometu, ponovo živi na ulici.
Bivša reprezentativka Jugoslavije ponovo na ulici, "Krov nad glavom" prikuplja donacije
Foto: 021.rs
Penzionerka nakon 32 godine radnog staža u domu zdravlja, sa dijagnozom karcinoma dojke, bez krova nad glavom, uz sina koji zbog invaliditeta prvog stepena ne može da se zaposli, mesecima kuca na vrata svih pokrajinskih i gradskih institucija. Pokušava da dođe do predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ili bilo kog ko bi bio spreman da je sasluša i trajno reši njen problem. Razgovarala je i sa čelnicima Rukometnog saveza Vojvodine koji su joj rekli da "ne postoje fondovi za pomoć bivšim sportistima".
 
Nekoliko nedelja provela je spavajući po klupama u parku ili ispred Promenade, jer joj je, kako priča za 021 tamo bar bio dostupan toalet u koji je mogla da ode. 
 
"Ne znam da li se to može nazvati spavanje. Moj sin i ja smo spavali na smenu, jer ipak, znate, nije bezbedno kada spavate napolju. Prisutan je strah od toga ko će prolaziti, da li će nas neko napasti. Nekim danima je hladno, drugim pretoplo", navodi Nada.
 
Kao da spavanje na ulici nije dovoljan problem, Nada čeka i lečenje karcinoma dojke, pokazuju medicinski nalazi u koje je 021 imao uvid. Čeka i poziv svih onih koji su joj poslednjih nedelja lupali vratima "pred nosom" i koji su joj govorili da "ne dolazi više", jer će oni nazvati nju kada budu imali rešenje.
 
Jedinu pomoć pružila joj je Združena akcija "Krov nad glavom Novi Sad", koja je njoj i njenom sinu pomagala da se sklone sa ulice, da imaju minimum higijenskih uslova i da dobiju najpotrebnije od terapije. Kako iz Združene akcije kažu za 021, Nadin problem su svi nadležni ignorisali, dok im ona nije rekla da će o svim "poniženjima koje je od njih trpela da, uz podršku Krova nad glavom, izađe u javnost".
 
"Tada se na trenutak odlažu maštarije o budućim foteljama, Nada se posadi na stolicu, dâ joj se čaša vode i pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja Ljiljana Koković hitno zove Centar za socijalni rad grada Novog Sada da se porodici obezbedi jednokratna pomoć u iznosu od 70.000 dinara. Nada taj novac dobija i plaća zaostale dugove dok stambeno pitanje gradonačelnik i dalje izbegava", navode u ZA.
 
Prethodno je Nada početkom jula dobila 25.000 dinara po hitnom postupku za koju, kako za 021 kažu u Gradu, ne ispunjava uslove. U odgovoru za 021 Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu navodi da je ona u 2019. godini dobila dve jednokratne novčane pomoći, u martu i avgustu, a i da je pre nekoliko godina organizovana humanitarna akcija Grada i "Gradskog zelenila", kojoj su se priključili i sponzori i u kojoj je prikupljeno 145.000 dinara. 
 
Na pitanja 021 o ovom slučaju, niko od nadležnih iz Pokrajine nije odgovorio.
 
Humanitarna akcija za Nadu organizovana je 2016. godine kada su ona i njen sin pritisnuti teškim životnim okolnostima živeli povremeno na ulici, a povremeno u kabini na Štrandu, i tada je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević lično uručio ček jednokratne pomoći. Tom prilikom je izjavio da je "obaveza društva i zajednice da budu aktivni u ovakvim stvarima".
 
"Naša reprezentativka i žena koja je doprinela najvećim uspesima ženskog rukometa u gradu Novom Sadu, kada se nađe u teškoj situaciji, u teškoj životnoj utakmici, potrebno je da ima podršku i sa klupe i iz uprave i sa tribina", rekao je Vučević 2016. godine.
 
Nakon što je uručio ček, gradonačelnik nije stambeni problem rešavao institucionalno, već kroz matičnu stranku. 
 
"Kako bi se pokazala kao dobročinitelj, Srpska napredna stranka je porodici našla smeštaj u Futogu. Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odbora SNS, obećavala je i posao za sina, što se do danas nije desilo. Ipak je odlučila da neće da se bakće sa Nadom. Plaćala je stranka kiriju sve do juna ove godine, kada je predsednica Mesnog odbora SNS u Futogu Jasmina Obradović porodicu ponovo poslala na ulicu rečima 'Svaka druga žena ima karcinom, pa šta'", piše u saopštenju Združene akcije "Krov nad glavom".
 
Inače, kako je Nada ispričala za 021, čim su joj predali ključeve od kuće i dok još nije stigla da se raspakuje, iz Srpske napredne stranke stigao joj je poziv na stranački miting na koji bi ona i njen sin "stvarno trebalo da odu".
 
Združena akcija ovo ocenjuje kao jedan od mnogih slučajeva "zanemarivanja ugroženih porodica, nebrige za one koji su ovoj zemlji nešto dali, a za uzvrat dobili poniženje". 
 
Zbog toga su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za Nadu i njenog sina kako bi se sklonili sa ulice. Naglašavaju da je ovo samo privremena pomoć, dok je trajno rešenje i dalje samo u rukama gradskih i pokrajinskih čelnika koji se "tim istim rukama grčevito drže samo za fotelje".
 
Računi za donacije su:
 
Udruženje građana ZA KROV
SA NAZNAKOM ZA NADU DRVENJAK ŠLJUKIĆ
Dinarski račun: 205-0000000263391-77
Za uplatu iz inostranstva: IBAN RS35205007080005022588
PayPal: zakrovnadglavom@gmail.com
  • @Nina

    17.08.2020 20:02
    Istorija.
    To nije pitanje logike već istorije.
  • Nina

    17.08.2020 17:18
    Zaista mi nije jasno šta treba da se desi čoveku pa da završi na ulici? Čoveku koga niotkuda nisu proterali u nekim poznim godinama života, čoveku koji je u bio radno sposoban i koji je u nekim prethodnim vremenima, za razliku od danas, od svoje zarade nešto mogao i da stvori.
  • Janko

    15.08.2020 18:32
    Srpska Napredna Salamura
    Molim sve humane ljude da uplate pare Radikalskim dzepovima. Pozalili su se Loncar i Mali da nemaju para za gume za njihove Mercedese Benz G klase. Molim Vas za pomoc da budemo solidarni za Radikalske dzepove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti