Klinički centar Vojvodine kupio najsavremeniji digitalni mamograf za skrining i dijagnostiku

Klinički centar Vojvodine upravo je kupio digitalni mamograf, savremeni aparat za dijagnostiku oboljenja dojke i jedini mamograf takvog kvaliteta u regionu.
Aparat vredan 41,9 miliona dinara sa PDV dostaviće firma "Tim Co" iz Beograda, koja je aplicirala i pobedila s boljom ponudom na upravo završenoj javnoj nabavci. 
 
Kako za 021 pojašnjavaju u Kliničkom centru Vojvodine, ovaj mamograf služiće za kompleksnu dijagnostiku i tretmane zbog kojih su žene inače dolazile u više navrata kod lekara, a uradiće i bolji posao da mapira manje, često teže vidljive karcinome.
 
Na pitanja 021 o novom digitalnom mamografu, KCV pojašnjava da je reč o najsavremenijem aparatu za dijagnostiku oboljenja dojke, koji obuhvata klasične (2D) mamografske preglede, tomosintezu (3D mamografiju), 2D i 3D biopsiju, kontrastnu mamografiju i kompjuterski potpomognutu dijagnostiku, a biće značajan napredak u ranom otkrivanju raka dojke.
 
"Ovaj mamograf će pomoći da se, prema dosadašnjim kliničkim studijama, otkrije čak 60 odsto više malih invazivnih karcinoma, da se smanje troškovi skrininga, što znači da će se dva puta manje žena ponovo pozivati na dopunske dijagnostičke procedure. Podjednako je važna i činjenica da je ovo mamograf koji je dokazan i odobren za dijagnostiku 'denzne' dojke, odnosno dominantnim žlezdanim tkivom, što je karakteristika mladih žena, kada je ranije otkrivanje promena veoma važno. Naime, ovaj aparat ne samo da poseduje najsofisticiraniju tehnologiju digitalnog detektora, već je opremljen tako da omogućava da se u potpunosti obavi kompletna procedura dijagnostike na jednom mestu. Žene su do sada dolazile na mamografiju, a onda, ukoliko se pojavi sumnjiva promena u dojci, ponovo su dolazile na dodatnu dijagnostiku, neophodnu biopsiju ili magnetnu rezonancu", pojašnjavaju u Kliničkom centru Vojvodine.
 
Novi mamograf omogućiće da žene obave biopsiju dva ili tri puta brže i mnogo preciznije nego do sada, a omogućiće i takozvanu kontrastnu mamografiju, današnju bolju zamenu za skupu i dugotrajnu magnetnu rezonancu dojke. 
 
"Radi se o proceduri koja vrši funkcionalnu dijagnostiku i pritom se vide čak i one promene koje su potpuno nevidljive na mamografiji. Ovaj mamograf će se koristiti i za skrining i za dijagnostiku, jer je sa ovakvom tehnologijom otkrivanje u što ranijoj fazi ključni faktor procesa rane dijagnostike raka dojke u Vojvodini i to na način koji ni po čemu ne zaostaje za svetskim trendovima", dodaju u KCV za naš portal.
 
Zahvaljujući novom mamografu, više žena će biti pregledano na kvalitetniji način, što podrazumeva da će dobiti kompletnu dijagnostiku na jednom mestu.
 
Mamograf se, inače, nabavlja za potrebe Betanije, a trenutno se radi na njegovoj dostavi i instalaciji. Potom će osoblje proći potrebne obuke i aparat će biti pušten u funkciju.
 
Rak dojke opasna je bolest koja je najčešće zastupljeno maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Iako je i dalje najčešći rak kod žena u starijem dobu, godinama se ovaj trend polako menja i sve mlađe žene obolevaju od raka dojke. 
 
Rak dojke uočava se na vreme ukoliko žena redovno odlazi na lekarske preglede, ali je jako bitno da obavlja i jednostavan samopregled kod kuće. "Čvorići" u dojkama karakteristični za ovaj karcinom ne bole, a mogu da se pojave i otečeni, nabubreni ili uvučeni delovi ispod pazuha i na bradavicama. Ozbiljna uzbuna je pojava krvavih izlučevina iz bradavica.
 
Žene bi trebalo da, osim redovnih samopregleda i pregleda kod specijaliste, prvi mamogram (radiološki snimak grudi) obave po savetu lekara, a uglavnom ne pre 40. godine. Žene u pedesetim godinama su u većem riziku i trebalo bi svake godine da urade mamogram.
  • Slavica

    06.09.2021 09:56
    Mamografija
    Kako zakazati mamografski pregled,kad sestra odredjuje kada treba odraditi mamografiju,bez obzira sto problem koji ukazuje na mogucnost karcinoma postoji vec 15 godina,ili nema termina,ili je aparat pokvaren.Prevedeno idite privatno.
  • Horor

    25.08.2020 20:43
    Ko ceka KCV taj ne doceka
    Kad ne zakazu za najdalje 3 nedelje to onda nije Klinicki centar nego ispostava Lisja.

    Mora se privatno.
  • pajo patak

    25.08.2020 12:35
    a ko u KCV
    operise i tretira karcinome dojke ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti