Radnički ponovo ide na prodaju, ali po nižoj ceni

Zgrada Radničkog univerziteta čija prva prodaja u utorak, 25. avgusta nije uspela jer se niko od potencijalnih kupaca nije javio biće ponovo ponuđena na licitaciji po početnoj ceni koja će biti 20 odsto niža od početne procenje vrednosti od skoro šest miliona evra, saznaje 021.rs.
Radnički ponovo ide na prodaju, ali po nižoj ceni
Foto: 021.rs
U Gradskoj kući su za 021.rs rekli da je komisija na današnjoj sednici donela odluku o novoj licitaciji. 
 
U gradskoj vlasti su naveli da je umanjenje cene na drugoj licitaciji za Radnički univerzitet predviđeno Zakonom o javnoj svojini i Odlukom o pribavljanju, raspolaganju i upravljanju nepokretnostima u javnoj svojini Grada Novog Sada.
 
"Propisano je da u slučaju kada se nepokretnost u javnoj svojini Grada ne otuđi u sprovedenom postupku javnog oglašavanja u visini tržišne vrednosti nepokretnosti, početna procenjena vrednost nepokretnosti u javnoj svojini Grada može se umanjiti na 80 odsto od početne vrednosti nepokretnosti. Komisija za otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada Novog Sada putem javnog nadmetanja, na sednici održanoj dana 26. avgusta usvojila je predlog o sprovođenju postupka otuđenja predmetne nepokretnosti, javnim nadmetanjem po umanjenoj ceni objekta u visini od 80 odsto od početne procenjene vrednosti objekta", stoji u obaveštenju poslatom 021.rs. 
 
Grad je naveo i da bi drugi oglas o prodaji zgrade Radničkog trebalo da bude javno objavljen odmah po donošenju Odluke Gradskog veća, a po predlogu komisije. 
Rok za podnošenje ponuda iznosiće 30 dana, nakon čega će biti poznato postoje li zainteresovani da kupe ovaj objekat.
 
Podsetimo da je Gradska vlast nakon 20 godina od požara na Novosadskom otvorenom univerzitetu i više godina razmatranja šta će raditi sa dvanaestospratnicom, pošto je konačno došla u njen potpuni posed i uz dozvolu Republičke vlade zgradu ponudila na prodaju po ceni od 5.835.946,75 evra.
 
Ukoliko Radnički dobije novog vlasnika, on će moći da rekonstruiše ili sruši postojeći objekat i na istom mestu sagradi novi poslovni prostor.
  • Dragojlo

    28.08.2020 15:23
    Ne Lomite mi Bagrenje
    Ljudi, jedna informacija. Radnicki Univerzitet je ojacan i reknstruisan 2000. godine. Pod zgradom su gvorzeni sipovi na dubini od 36 metara. Zgrada je statitcki u perfektnom stanju. Realna cena bi na ovoj lokaciji trebalo da iznosi monogo vise nego trenutno izrazena "trzisna" cena. Cena rusanje bi bila mnogostruko veca nego rekonstrukcije. Naravno, pitanje je interesa Gradske Vlasti jer kazu da je zgrada njihova, a ne gradajana Novog Sada. Podsetnik da je zgrada "Usca" bila ostecena prilikom NATO bombardovanja koje je ova Vlast izazvala i da je zgrada uspesno rekonstruisana uz dodavanje jos dva sprata. MK je to tada radio. Kao startoresedelac Novog Sada voleo bih da zgrada bude rekonstruisana. Takodje da se ne spekulise rusenjem, pretvaranjem u poslovni prostor i ostalo sto zaista nije namena ove zgrade sto bi SNS botovi verovatno zeleli i za sta se zalazu. Zavrsavam recenicom Balasevica "Ne lomite mi bagrenje....".
  • milan

    26.08.2020 13:00
    cvonjak
    Kada cena bude manja od 2.000.000,00 eura, zgrada će biti prodata, odnosno srušena, jer taj kostur kao gradjevina ne vredi ništa. Zemljište od preko 550 m2 je precenjeno, a mogućnost parkiranja je nikakva.
    Zgrada ima ukupno oko 5.500m2 a pod objektom je 400 m2 i plus još 150 m2 uz objekat. Da li će iko normalan platiti 900,00 eura m2 ove ruševine ? Samo rušenje ovog truleksa košta miniranjem i odnošenjem šuta pola miliona evra. Srbijaga je platio za skidanje prozora i unutrašnja skidanja obloga preko 100.000,00 eura. Kada se sve ovo uporedi vidi se da je vrednost placa skoro 90.000,00 po m2. Bravo.
  • Gramzi - Bagins

    26.08.2020 12:52
    5.835.946,75 evra?! A da Gradsko vece malo realnije proceni vrednost te zgrade? Ostecena vatrom, 25 godina izlozena uticaju vremenskih prilika i neprilika, statika te zgrade je, posle svega toga, garant narusena do te mere da objekat nije ni za sta osim za rusenje. Osim toga, kao sto rece SrđaNS, nema parkinga jer je na mestu istog izgradjena zgrada, sada propale, RBV. Zakljucak: po meni, Radnicki ne vredi ni pola trazene sume. Zato se niko na tender nije javio. Vise bi u obnovu ulozili nego sto je zgrada vredna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.