Poskupele usluge prinudnih upravnika i naknade za održavanje zgrada u Novom Sadu

Stanari zgrada u Novom Sadu ubuduće će plaćati viši mesečni iznos prinudnim upravnicima ukoliko ranije nisu sami izabrali osobu koja će im voditi stambenu zajednicu, dok će skuplja biti i naknada za tekuće i investiciono održavanje zgrada.
Poskupele usluge prinudnih upravnika i naknade za održavanje zgrada u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Ovu odluku donelo je Gradsko veće.

Stanari će, ako se pogleda prosečan stan od 50 kvadrata, plaćati oko 50 dinara više po stanu u odnosu na dosadašnja mesečna izdvajanja. 

Novi cenovnik je donet kako bi se mesečna naknada uskladila sa prosečnom neto zaradom u Novom Sadu za prethodnu godinu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.
 
Za zgrade do osam stanova, naknada po stanu je 242 dinara, dok je do sada bila 216 dinara.
 
Za zgrade od osam do 30 stanova ova naknada iznosiće 290 dinara u odonosu na dosadašnjih 260 dinara.
 
Za zgrade sa više od 30 stanova naknada profesionalnom upravniku biće 339 dinara, dok je do sada bila 303 dinara.
 
Za garažu će naknada iznositi 48 dinara, što je za pet dinara više, a za garažni boks i garažno mesto 97 dinara što je za deset dinara više nego do sada.
 
Gradsko veće je donelo odluku da se uskladi i cena tekućeg održavanja zgrada, tako da je povećana visina naknade. Tako će prema novom cenovniku mesečno za tekuće održavanje svaki stan ili poslovni prostor u zgradi bez lifta izdvajati 362 dinara umesto dosadašnjih 324 dinara, dok će u zgradi sa liftom plaćati 472 dinara, dok je to do sada bilo 422 dinara. 
 
Vlasnici garaža će mesečno plaćati 218 dinara u odnosu na dosadašnjih 195 dinara. Vlasnici zajedničke garaže ili garažnog bloka izdvajaće mesečno 145 dinara što je za 15 dinara više, a za samostalne delove zgrade poput prostorija u kojima su tehnički uređaji, trafo-stanice, skloništa i slično, izdvaja se 218 dinara, dok je do sada bilo 195 dinara.
 
Investiciona održavanja koja se plaćaju po kvadratu stana su korigovana minimalno i to za 10 para u nekoliko kategorija. Promene su u naknadi za stan ili poslovni prostor u zgradi bez lifta starosti do 30 godina gde je kvadrat sada 7,1 dinar, a bio je sedam dinara, zatim za stan ili poslovni prostor u zgradi sa liftom starosti do 10 godina gde je naknada sada 3,7 dinara u odnosu na ranijih 3,6, a povećana je i naknada za stan ili poslovni prostor u zgradi sa liftom do 30 godina sa 9,1 na 9,2 dinara po kvadratu.

  • Lenjivac

    04.09.2020 11:22
    lenjivac
    Shvatite, nema šema, nema štela, nema muvanja....ima samo lenjih stanara koji su nezainteresovani za svoje zgrade. Svaki upravnik može biti promenjen na jednoj običnoj skupštini stanara, gde je prisutna većina vlasnika/ovlašćenih lica stana. Bio sam upravnik u 6 zgrada skoro 2 godine. Ni na jednom sastanku se nije pojavilo više od 20% stanara. Nikog nije ništa interesovalo. Sva moć je u rukama stanara.
  • Aradinski Petrov

    03.09.2020 20:35
    Poskupele usluge prinudnih upr
    Sirotinjo, kupili ste stanove za nekoliko maraka i sada će te da vratite sve ono što ste oteli od vrednih i uspešnih vlasnika stanova i nekretnina.
  • NS Gari

    03.09.2020 10:24
    Grbavica
    Kod nas na Grbavici, u jednoj manjoj i starijoj zgradi, upravljačica ulaza je jedna od stanarki. Ponaša se kao da je bogomdana i ovlašćena da zna sve o stanarima, u smislu njihvog privatnog života, pokušava da ubode svoj nos u svaku situaciju u zgradi, presreće ljude-goste koji dolaze u posetu kod stanara, pitajući ih kod koga idu, zašto, koliko će ostati... Ludilo od života u zgradi!
    A pri tome, žena je polupismena i već u ozbiljnim godinama...
    A stanari, koji su je izabrali i stalno glasaju za nju, uglavnom su ljudi koji u zgradi žive od kako su svoje stanove "dobili" od države, znači više od tri decenije...
    Ja sam od skora u zgradi jer sam svoj stan kupio, a sada gledam da ga se što pre otarasim i pobegnem negde van grada, u svoju kućicu sa dvorištem i zauvek se ratosiljam bede od života u zgradi sa poluludim i totalno nekompetentnim upravnicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti