U ponedeljak se bira novosadska vlast, još uvek se ne zna ko će biti gradonačelnik

Skupština grada će u ponedeljak 21. septembra početi sednicu na kojoj treba da se izaberu gradonačelnik i Gradsko veće, ali ni nekoliko dana pred njeno održavanje nije konačno poznato ko će sesti u najvažniju fotelju u Gradskoj kući.
U ponedeljak se bira novosadska vlast, još uvek se ne zna ko će biti gradonačelnik
Foto: 021.rs

Iako SNS ima ubedljivu većinu posle poslednjih izbora koje je bojkotovao deo opozicije, još uvek ništa nije ozvaničeno. Koliko je i dalje sve pod "velom tajne", govori činjenica da za narednu sednicu nema još uvek skupštinskog materijala sa pripremljenim predlozima. Zna se samo da je odbornik POKS-a Vladimir Jelić, koji je do sada bio član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, podneo ostavku na funkciju odbornika u Skupštini grada.

Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević, poslednjih osam godina gradonačelnik Novog Sada, viđen je u budućnosti na nekoj državničkoj funkciji u Beogradu. Proteklih meseci on nije davao jasne naznake o svom budućem angažovanju, ne isključujući pritom ni jednu opciju koju su navodili mediji.

Jedino što se zna je da, ako bude otišao sa mesta prvog čoveka Novog Sada, za naslednika priprema dosadašnjeg člana veća zaduženog za upravu i propise Milana Đurića, takođe iz SNS.

Milan Đurić i Miloš Vučević danas ispred Gradske kuće

Nije jasno ni ko će sve biti u novom sazivu Gradskog veća, ali je izvesno da će biti promena. Nezvanične informacije su da će SNS verovatno dozvoliti koalicionim partnerima dva ili tri mesta, moguće i mesto zamenika gradonačelnika.

Na mesta u Gradskoj kući izvesno "pikira" POKS, koje je do sada predstavljao Vladimir Jelić, a tu su i SPS i LSV koji opet nisu u poziciji da pregovaraju kao ranije. Izvori 021 navode da je SNS svim partnerima ponudio daleko manji deo "kolača" nego 2016. godine jer sada imaju dovoljno odbornika da sami čine vlast.

To znači da njihovi koalicioni partneri više nisu u mogućnosti da pregovaraju i biraju zbog čega će još neki resori i javna preduzeća, odnosno gradske ustanove koje su držale druge stranke sada preći pod kontrolu SNS.

Sve će konačno biti poznato narednih dana, a prema skupštinskom materijalu koji je dostavljen odbornicima izvesno je da će Pavel Surovi biti direktor Kulturnog centra "Kisač" nakon konkursa koji je sproveden tokom jula i na kojem je bio jedini prijavljeni kandidat.

Ostala predložene kadrovske izmene su vezane za Školske odbore. Naime, pojedini članovi su ostali bez mandata jer su postali odbornici, pa sada treba imenovati nove članove u ime lokalne samouprave.

Tako odborniku SNS Milošu Skendžiću prestaje funkcija člana školskog odbora Poljoprivredne škole, odbornica SNS Srđana Samardžija više neće sedeti u odboru Osnovne škole "Miroslav Antić" u Futogu, odbornica SNS Vesna Urošev nije više u odboru Srednje škole "Svetozar Miletić", kao ni njihova stranačka koleginica Kristina Pupovac koja je bila u odboru OŠ "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu.

Zbog izbora za odbornika iz Nadzornog odbora Muzeja grada odlazi Milana Arnjaš (SNS), а pošto je sada odbornica ni Melinda Ladišić (SVM) više neće biti članica Upravnog odbora Novosadskog pozorišta. Narodni poslanik u Skuštini Srbije Gojko Palalić (SNS) je takođe podneo ostavku na mesto u Školskom odboru Gimnazije "Laza Kostić".

Na sve ove funkcije će biti imenovani novi ljudi, iz iste stranke. U Školski odbor "Svetozar Miletić" dolazi Maja Matić, u "Lazu Kostić" Tina Mrđa, u "Miroslav Antić" Boris Branković, u "Aleksa Šantić" Mlađan Biga, a u nadzorni odbor Muzej grada Sara Savić.

Skupština treba da odobri da Upravni odbor Novosadskog pozorišta napusti Rozalija Ekres, koja je dala istovremeno i ostavku u školskom odboru Gimnazije "Svetozar Marković", a široj javnosti je poznata kao direktorka Mađar soa. U Upravni odbor Novosadskog pozorišta će biti imenovani iz SVM Renata Sentmartoni i Roland Kabok. Biće promena i u Dečijem kulturnom centru gde je ostavku na mesto člana Nadzornog odbora dala Dobrila Rađenović, a na njeno mesto dolazi Ognjana Starović. Takođe, biće promenjeni skoro svi članovi Upravnog odbora Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" iz redova vlasti, zaposlenih i roditelja. Po predlogu roditelja biće imenovani i dva člana školskog odbora "Vuk Karadžić" iz reda roditelja.

Podsetimo da je Skupština grada Novog Sada formirana pre mesec dana, tačnije 21. avgusta i da je za predsednicu imenovana Jelena Marinković Radomirović iz SNS. Na ostale funkcije su imenovani ljudi koji su tu i bili prethodne četiri godine - zamenica predsednice je Branka Bežanov iz POKS, sekretar Skupštine je Marko Radin iz SNS, a njegov zamenik Danilo Durutović iz POKS.

  • Pravda

    20.09.2020 10:29
    Čekam resenje
    A jel Boga ti pa ako se čitava opstina žali na vodovod zelenilo put čistoću i druga jkp pa valjda će taj odlazeći poglavar novog sada nešto uraditi i uvesti neke promene ovde se samo fotelje namestaju istima u krug i pojeo vuk magarca put u rupama ulice pune smeća a vode nema da se operemo od ambrozije i metarske trave da crknemo
  • Korektan lik

    20.09.2020 06:13
    Javna tajna
    Sada ćemo svi imati priliku da vidimo gde će se desiti promene. Svi znamo koje firme loše posluju i na koga se gradjani najviše žale. Pa u slučaju da ti isti ostanu na vlasti onda je sve jasno. Para vrti gde burgija neće,tako da će se znati sve. Ako je bitniji kofer novca od nezadovoljstva gradjana onda zaista treba smeniti čitav sistem.
  • Faust

    19.09.2020 18:14
    Provetravanje
    Naravno bilo bi potrebno smeniti i ljude u Izvršnim organima grada (gradska kuća) , neznalice i nesposobnjakovići. Ali što gore to i bolje tako je najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti