VIDEO: Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu

Kružnih tokova sve je više u Novom Sadu, a ne znaju svi u istima da voze.
VIDEO: Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Raskrsnica specifična poput kružnog toka zahteva mnogo oprezniju vožnju, a statistika pokazuje da se polovina svih udesa u svetu dogodi na raskrsnicama.
 
Zbog toga Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži analizu bezbednosti u kružnim tokovima u Novom Sadu, a koja bi trebalo da posluži da se iste pažljivije projektuju i na odgovarajućim lokacijama.
 
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji gradske uprave, kružne raskrsnice su kanalisane raskrsnice kružnog oblika sa neprohodnim ili delimično prohodnim središnjim ostrvom i kružnim voznim tokom na koji se vežu tri ili više priključnih puteva u nivou, a u kojem se saobraćaj odvija u suprotnom smeru kazaljke na satu. 
 
Koje su pogodnosti kružnog toka?
 
Kako je već navedeno, vozači moraju da budu dodatno oprezni kad voze kružnim tokovima, te da propuste one koji su već u kružnom toku. Ceo saobraćaj dolazi iz istog pravca i smiruje se tokom vožnje u kružnom toku (kad svi poštuju pravila). 
 
 
"Da bi se na pravi način sagledali dosadašnji efekti i budući potencijali primene kružnih raskrsnica, neophodno je izvršiti analizu bezbednosti saobraćaja na kružnim raskrsnicama na području Grada Novog Sada", navode u Gradskoj upravi.
 
Studija bi trebalo da pomogne u smanjenju broja udesa, podizanju svesti o kružnim tokovima, mapiranju koji problemi postoje u postojećim kružnim tokovima (analiza ponašanja učesnika u saobraćaju, analiza saobraćajnog okruženja, analiza elemenata puta i kružnih raskrsnica, definisanje tipičnih situacija koje povećaju rizik odvijanja saobraćaja) i kako može da se unapredi saobraćaj.
 
Biće analizirano kojom brzinom se vozači kreću u kružnom toku, kako dolazi do nezgoda i konflikata u kružnom toku, te koliko su isti bezbedni i dobro projektovani.
 
Stručnjaci koji budu radili studiju na raspolaganju imaju i Smart plan Novog Sada, koji se već bavi saobraćajem u gradu.
 
Tender je otvoren do 19. oktobra.

Komentari 110

  • need for speed

    22.09.2020 14:15
    @Milan Petrovic
    Lupetanje. Kriv će biti vozač koji se uključuje u kružni tok ako je njegov ulazak u kružni tok regulisan znakom "ustupanje prvenstva prolaza" (najčešći slučaj)! Ustupanje prvenstva prolaza se odnosi na vozila koja se kreću PUTEM na koji nailaziš a ne samo na vozila u saobraćajnoj traci na koju nailaziš.
  • Tatjana

    22.09.2020 10:34
    Odgovor @
    Vozač iz spoljne trake ne skreće levo nego nastavlja da vozi pravo krećući se kroz kružni tok. A vozač, odnosno vozilo iz unutrašnje trake ne ide pravo nego se izdvaja iz kružnog toka, znači skreće desno.

    Toliko o razumevanju kretanja u kružnom toku.

    @Tatjana19.09.2020 • 16:46
    Ako u mislima "ispravis" kruzni tok, shvatices apsurd tvoje situacije, gde iz unutrasnje trake covek ide pravo, a put mu preseca debil iz spoljasnje koji preko njega ide levo, i jos ga preseca.
  • Zatvoren krug

    21.09.2020 21:22
    @PetarPP Donekle je komično kada vaša sopstvena dijagnoza koju ste ovde izneli o svim komentatorima se istovremeno odnosi i na vas. Gde ste u ZOBS ili drugde pročitali ovo "pravilo" pod rednim brojem 4, 5 ili 6? Ako niste ni čitali ZOBS iako volite da se pozivate na njega, da li ste makar jednog trenutka pokušali uključiti makar osnovnu logiku da možda svrha kružnog toka nije da natera kompletan saobraćaj iz svih smerova i pravaca u samo jednu traku ne bi li napustili tok? Nije samo što takvog pravila nema u ZOBS, već takvo pravilo ne postoji ni u ostalim zemljama usled čega se vraćamo na spomenutu komediju da ste upravo vi taj koji bi da izmišlja pravila kružnog toka koja nigde ne postoje.
    Tehnički gledano, ZOBS ne reguliše raskrsnicu kružnog tipa na poseban način što znači da je u potpunosti legalno kružiti spoljašnjom trakom. Zato je možda neophodno da se postave znaci obaveznog smera kretanja pre ulaska u kružni tok kako bi se ovaj nedostatak regulisao odnosno kako bi kruženje spoljašnjom trakom takvim znakom postalo prekršaj. A čak i tako moraju se pokriti izuzeci, na ovoj konkretnoj raskrsnici ima transportnog saobraćaja gde kamioni iz pravca Vojvode Stepe izlaze na treći izlaz prema auto-putu, a veći kamioni sa prikolicom ne mogu ulaziti u unutrašnju traku jer joj je premali prečnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti