Novosadski advokat podneo krivičnu prijavu protiv Zorana Kesića, kaže da će mu suditi Sveti Vasilije Ostroški

Novosadski pravnik Nemanja Aleksić podneo je krivičnu prijavu protiv voditelja Zorana Kesića, autora emisije "24 minuta", zbog toga što je, kako tvrdi advokat, uvredio njegova religijska osećanja.
Aleksić je za Danas rekao da je Kesić povredio osećanja svih vernika pominjući Svetog Vasilija Ostroškog i mitropolita Amfilohija u, kako kaže, uvredljivom kontekstu. Ipak, ne smatra da su osećanja vernika povređena kada je on u ime Gorana Vesića podneo krivičnu prijavu protiv vladike Grigorija za podstrekavanja na ubistvo (Vesića). Prethodno je Vesić episkopa diseldorfskog i cele Nemačke nazvao ubicom.
 
Kesić je u svojoj emisiji rekao da bi se glasačima u Crnoj Gori najviše svideo Vasilije Ostroški, "koji iz opravdanih razloga nije mogao da učestvuje na izborima, ali je zato iscimao svog 'pi-ara' Amfilohija Radovića da po prvi put u životu izađe na izborno mesto i glasa".
 
"Dobro, tehnički, izađe iz džipa, pa glasa. No, iz čega će", rekao je Kesić u emisiji.
 
Aleksić je stava da je Kesić "izložio poruzi verske simbole pravoslavne hrišćanske vere, njene svetitelje, sveštenstvo i verni narod".
 
"To je krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Pošto tužilaštvo očigledno nije reagovalo na emisiju gde se vređa SPC, njeni sveci i najpoštovaniji - Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, koga poštuju i uvažavaju vernici i katoličke i islamske veroispovesti, morao sam to ja da učinim", navodi za Danas.
 
 
Iako je emisija "24 minuta sa Zoranom Kesićem" satirična, Aleksić ne vidi satiru.
 
"Satira je kad ne vređate. Ovde vređate moja najdublja osećanja. Kesiću će suditi Bog i Sveti Vasilije, slava mu i milost", dodaje Aleksić, poručujući kako je tužilaštvo i dalje "žuto", što objašnjava zbog čega samo neće pokrenuti postupak protiv Kesića.
 
Advokat Vladimir Gajić poručuje da njegovom kolegi Aleksiću "izgleda ni doktorska titula ne pomaže da razume demokratski koncept izražavanja slobodnog mišljenja", dodajući da će novosadski pravnik izgubiti sve parnice.
 
Zoran Kesić nije želeo da se osvrće na prethodne emisije.

Komentari 120

  • Monti Pajton

    26.09.2020 23:20
    Žitije Brajanovo
    Haha, kakva parodija. Bolje nego Pajtonovci kad su kamenovali lika jer je izgovorio Jehova. Ko nije, neka obavezno pogleda film.
  • samo kazem

    26.09.2020 07:24
    Pitanje
    Ako je Kesic "uvredio" Sv. Vasilija, zasto ga je advokat prijavio sekularnom, a ne crkvenom sudu? Kako to da se Sv. Vaske ne moze sam braniti?
    Ovo ovde sve vise podseca na Saudi Arabiju, tamo je takodje blasfemija krivicno delo, ali makar vidjenije hodze ne odskacu po bogatstvu od obicnog naroda. Kada se uvodi javno odsecanje glava, ruku, itd?
  • Marijana

    25.09.2020 14:49
    Sramota.
    Nije ovde u pitanju ni vladika ni sveštenici! Sramota je , to što se on, usdio da spomene i priča o Vasiliju Ostroškom slava mu i milost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti